«Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος σε αυτή την κρίση», ανέφερε ο καθηγηγής Λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, τονίζοντας ωστόσο πως σε κάθε περίπτωση η περαιτέρω διασπορά του κορωνοϊού απασχολεί τους ειδικούς. Ο κ. Τσιόδρας, επισήμανε πως πηγή προέλευσης και των 7 κρουσμάτων που έχουν σημειωθεί στη χώρα μας, είναι οι ταξιδιώτες που βρίσκονταν στη Βόρεια Ιταλία, καθώς και οι επαφές τους.
Ο κ. Τσιόδρας, σημείωσε πώς τα συγκεκριμένα κρούσματα του κορωνοϊού, επιβεβαιώνουν αυτό που ήδη ξέραμε για τη δυνατότητα μετάδοσης του ιού, από άνθρωπο σε άνθρωπο. Σύμφωνα με τον επικεφαλής των λοιμωξιολόγων της χώρας μας, αυτή τη στιγμή, η γειτονική Ιταλία είναι η τρίτη χώρα στον κόσμο σε αριθμό κρουσμάτων, ενώ ο κ. Τσιόδρας εξέφρασε την ανησυχία του για τον φόβο μεγαλύτερης διασποράς του ιού.
Όσο για τις ευπαθείς ομάδες, διευκρίνισε πως αυτές είναι οι ηλικιωμένοι και αυτοί που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας, όπως διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα, προβλήματα με το αναπνευστικό σύστημα, καθώς και άνθρωποι που παίρνουν φάρμακα, τα οποία μειώνουν την άμυνά τους. Σχετικά με τις γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη, όπως είπε, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι κινδυνεύουν περισσότερο από τον γενικό πληθυσμό.
Ο κ. Τσιόδρας προέτρεψε τον κόσμο να ακολουθεί τις οδηγίες των ειδικών, ενώ για όσους ήρθαν από την Ιταλία, τους συμβουλεύει να παρακολουθούν την υγεία τους και αν δουν κάτι ύποπτο να επικοινωνήσουν με τον ΕΟΔΥ για να προχωρήσουν στις απαραίτητες εξετάσεις. Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέχει ο κόσμος, είναι πυρετός, πονόλαιμος, καταρροή και καταβολή του οργανισμού, ενώ ο κ. Τσιόδρας εφιστά την προσοχή, υπογραμμίζοντας πως δεν πρέπει να αγγίζουμε τα μάτια, τη μύτη και και το στόμα μας, και να εφαρμόζουμε τους κανόνες τήρησης της υγιεινής.
Σοφία Ζαχαράκη: Τι θα γίνει με τα σχολεία λόγω κορωνοϊού
«Σε κάθε μας βήμα, συμβουλάτορας και σημείο αναφοράς είναι το υπουργείο Υγείας, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, η Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού και η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας», ανέφερε η κ. Ζαχαράκη.
«Από τον Ιανουάριο είχαμε δώσει συμβουλές στα σχολεία για το πλύσιμο των χεριών, πόσο πρέπει να κρατάει, για πολύ καλό καθαρισμό και απολύμανση των επιφανειών. Συμβουλές ακόμη και με βίντεο», πρόσθεσε.
«Στην πορεία, και μιας και πρόκειται για μια δυναμική διαδικασία, έπρεπε να κλείσουμε ένα σχολείο για 14 ημέρες στη Θεσσαλονίκη, ενώ έχουμε προχωρήσει και σε μονοήμερες αναβολές λειτουργίας σχολείων, για παιδιά τα οποία έχουν έρθει σε επαφή με κρούσματα. Πρόκειται για μία δυναμική διαδικασία και προχωράμε και εμείς σταδιακά», τόνισε ακόμη η κ. Ζαχαράκη.
«Αν μας υποδείξουν οι εμπειρογνώμονες να κλείσουμε τα σχολεία θα το κάνουμε. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που πέρασε την προηγούμενη εβδομάδα, πέρασε για τις περιπτώσεις που θα πρέπει να πάρουμε τέτοιες αποφάσεις», κατέληξε η κ. Ζαχαράκη.