16.8 C
Chania
Saturday, November 16, 2024

Κρήτη: Ανησυχία πολιτών για ύποπτες κλήσεις από το… Λονδίνο – Φταίει το Brexit ή είναι απάτη; – Πώς μπορείτε να προφυλαχθείτε

Ημερομηνία:

Εκατοντάδες Ηρακλειώτες δέχονται τις τελευταίες ημέρες ύποπτες κλήσεις από αριθμό που παραπέμπει στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών που έφτασαν στο Ράδιο Κρήτη και το ekriti.gr οι κλήσεις γίνονται από συγκεκριμένο αριθμό (βλέπε φωτό)  προκαλώντας την ανησυχία τους γιατί άλλοι έχουν συγγενείς στο Λονδίνο και άλλοι παιδιά που σπουδάζουν.

Οι ύποπτες κλήσεις συνοδεύονται για όποιον κάνει το λάθος να απαντήσει από μια γυναικεία φωνή που με σπασμένα Ελληνικά ή και  αγγλικά λέει κάποιες ασυναρτησίες και μετά κλείνει το τηλέφωνο. Η ανησυχία είναι μεγάλη καθώς όσοι έχουν δεχτοί κλήσεις δεν γνωρίζουν εάν χρεώνονται και με ποιον τρόπο οι απατεώνες δρουν ενώ κάποιοι άλλοι που τους αρέσουν οι θεωρίες συνωμοσίας συνδέουν τις κλήσεις με το …Brexit το οποίο είναι προ των πυλών!

( Ο ύποπτος αριθμός που καλεί από το Λονδίνο)

Πάντως περιστατικά έχουν σημειωθεί στο παρελθόν με κλήσεις και από άλλες χώρες με αποτέλεσμα η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ενημερώνοντας σχετικά με κλήσεις και μηνύματα κινητής τηλεφωνίας ( sms ) από άγνωστους τηλεφωνικούς αριθμούς του εξωτερικού, που στοχεύουν στην οικονομική τους εξαπάτηση τους καλούσε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην πραγματοποιούν τηλεφωνικές κλήσεις σε αυτούς τους αριθμούς.

Γεγονός είναι όμως ότι ο συγκεκριμένος αριθμός από το Λονδίνο δεν ήταν απλώς μια αναπάντητη κλήση αλλά μια γυναικεία φωνή μιλούσε κανονικά για δευτερόλεπτα με τους πολίτες.

Τι προφυλάξεις μπορείτε να πάρετε για τις απάτες μέσω τηλεφώνου

Ευτυχώς, παρά το γεγονός ότι οι απάτες και οι απατεώνες έχουν εξελιχθεί αρκετά, εντούτοις υπάρχει ακόμη τρόπος να προφυλαχθείτε από αυτούς τους νέους και πολλές φορές ύπουλους τρόπους τηλεφωνικής απάτης. Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν εκτός από το να κλείσετε το τηλέφωνο:

Απλά και μόνο με το που θα σηκώσετε το τηλέφωνο σας, να ξέρετε ότι αμέσως κάνετε γνωστό στους πιθανούς απατεώνες – εγκληματίες ότι ο τηλεφωνικός αριθμός σας είναι σε ισχύ, δηλαδή λειτουργεί και άρα είναι σαν να τους λέτε ότι μπορεί ίσως να τους φανεί χρήσιμος στις όποιες απάτες μπορεί να σχεδιάζουν.

Επίσης, να έχετε πάντοτε στην άκρη του μυαλού σας ότι το τηλεφωνικό σας νούμερο μπορεί να μεταπωληθεί σε άλλους απατεώνες ή μη, κι έτσι να πέσετε είτε θύμα κάποιας απάτης είτε να δεχθείτε βροχή από spam πχ μηνύματα ή τηλεφωνικές κλήσεις για διαφημίσεις και προώθηση προϊόντων. Kάτι αντίστοιχο με τα chain emails δηλαδή.

Μπορείτε εύκολα να ρυθμίσετε το τηλέφωνο σας ώστε οι κλήσεις από άγνωστους αριθμούς να πηγαίνουν απευθείας στον τηλεφωνητή σας. Ή πιο απλά, μπορείτε απλά να μην απαντήσετε σε κάποια κλήση που θεωρείτε ότι είναι ύποπτη, έτσι ώστε αυτή να δρομολογηθεί αυτόματα στον τηλεφωνητή σας.

Αν αποφασίσετε να απαντήσετε στην κλήση ενός αγνώστου, προσπαθήστε να παραμείνετε όσο το δυνατόν πιο προσεκτικοί και δύσπιστοι, ειδικά αν σας απευθύνουν ερωτήσεις που περιλαμβάνουν το “ναι” σαν πιθανή απάντηση.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, όπως είπαμε και νωρίτερα είναι να κλείσετε αμέσως το τηλέφωνο. Αν παρόλα αυτά θέλετε να το τραβήξετε για να δείτε που το πάει ο συνομιλητής σας, μπορείτε να του απαντήσετε με μια ερώτηση του τύπου:

Ποιος είστε εσείς και για ποιο λόγο με καλείτε;

Να είστε βέβαιοι ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση οι επίδοξοι απατεώνες – εγκληματίες να μπουν στη διαδικασία να αφήσουν ποτέ μήνυμα στον τηλεφωνητή σας.

Γενικά δεν πρέπει για κανέναν απολύτως λόγω να γνωστοποιείτε σε οποιουσδήποτε τρίτους, και ιδιαίτερα σε αγνώστους, οποιεσδήποτε ευαίσθητες προσωπικές σας πληροφορίες, ακόμη κι αν ισχυρίζονται ότι εργάζονται σε κάποια εταιρία που γνωρίζετε ή για παράδειγμα στην τράπεζα σας.

Και αν ανησυχείτε για το πόσο αγενές θα είναι να κλείσετε το τηλέφωνο κατάμουτρα σε κάποιον άγνωστο, καλύτερα να αναλογιστείτε πόσο άσχημα μπορείτε να μπλέξετε αν δεν το κάνετε ή αν εν πάσει περιπτώσει δεν δώσετε την δέουσα προσοχή.

Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 11188

Στέλνοντας e-mail στο:ccu@cybercrimeunit.gov.gr

Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): FEELSAFE E-COMMERCE.

Μέσω twitter: @CyberAlertGR.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ