10.8 C
Chania
Friday, December 27, 2024

Κρήτη: Αντιπλημμυρικά έργα και αποκατάσταση ποταμών και ρεμάτων ζητούν οι μηχανικοί του ΤΕΕ ΤΑΚ

Ημερομηνία:

Όπως σημειώνουν σε ανακοίνωση τους, τα μέτρα έχουν ως στόχο να διασφαλιστεί όχι μόνο η προστασία των πολιτών από τις πλημμύρες όμβριων, αλλά και η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντός για τις επόμενες γενιές

Την προσοχή εφιστούν οι μηχανικοί του ΤΕΕ/ΤΑΚ, με αφορμή τις πρόσφατες πλημμύρες στη χώρα από τις εκδηλώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων, αλλά και την ανάγκη θωράκισης του νησιού, με αντιπλημμυρικά έργα και αποκατάσταση ποταμών και ρεμάτων. Όπως σημειώνουν σε ανακοίνωση τους, τα μέτρα έχουν ως στόχο να διασφαλιστεί όχι μόνο η προστασία των πολιτών από τις πλημμύρες όμβριων, αλλά και η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντός για τις επόμενες γενιές.

Ακολουθεί το πλήρες περιεχόμενο της ανακοίνωσης του ΤΕΕ/ΤΑΚ

Η πολυσυζητημένη κλιματική αλλαγή, αφήνει πλέον πολλαπλά σημάδια και στην χώρα μας, με διαρκώς αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης. Σημάδια τόσο έντονα και με τόσες επιπτώσεις, που είναι αδύνατον πλέον να τα αγνοήσεις. Φέτος μάλιστα η πατρίδα μας δοκιμάστηκε για μια ακόμη φορά, από καταστροφικές πυρκαγιές, και έντονα πλημμυρικά φαινόμενα. Αποτέλεσμα τόσο των περιοδικών τοπικών κλιματικών κρίσεων, που τείνουν να λάβουν μόνιμο χαρακτήρα, αλλά και των διαχρονικών ελλείψεων υποδομών αντιπλημμυρικών έργων που θα προστάτευαν τις ζωές των συμπολιτών μας, αλλά και τις περιουσίες τους, θωρακίζοντας τη χώρα και μειώνοντας κατά πολύ τις επιπτώσεις..

Και το νησί μας τα τελευταία χρόνια έχει πληγωθεί πολλαπλά από καταστροφές που προκλήθηκαν από πλημμυρικά φαινόμενα μετά από έντονες βροχοπτώσεις. Στατιστικά προσεγγίζοντας το θέμα, τρία είναι τα χαρακτηριστικά που μπορούμε να διακρίνουμε στις ακραίες καταστάσεις, 1)η όλο και αυξανόμενη συχνότητα παρουσίασης ακραίων βροχοπτώσεων, 2) η μεγαλύτερη του συνηθισμένου ένταση βροχής σε συντομότερο χρόνο και 3) η σημαντική αύξηση των συνεπειών τους (πολλοί οι λόγοι και σαφώς μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζει και η `άναρχη- μη σύννομη` ανθρώπινη δραστηριότητα). Σε τοπικό επίπεδο, έχουμε τέσσερις τέτοιες περιπτώσεις την τελευταία εξαετία (2017 σε Χανιά και Ιεράπετρα, 2019 στα Χανιά, 2020 στον Δήμο Χερσονήσου και 2022 στην Αγία Πελαγία και την Σητεία) με το πλήθος των καταστροφικών αποτελεσμάτων τους, να δείχνουν ότι απαιτείται δραστική αύξηση των προσπαθειών, με στόχο την `παράλληλη` προστασία του περιβάλλοντος αλλά και των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται σε αυτό.

Το 2018, (κατόπιν οδηγίας της Ε.Ε., που έχει προ πολλού αναγνωρίσει το πρόβλημα) το ΥΠ.ΕΝ. ενέκρινε το Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας (ΣΔΚΠ) για την Περιφέρεια Κρήτης, και διαπιστώθηκε ότι υπάρχει αύξηση των επεμβατικών δράσεων σε ρέματα στο πλαίσιο ενεργειών πολιτικής προστασίας.

Γνωρίζουμε ότι η Π.Ε. Ηρακλείου μάλιστα έχει προχωρήσει σε συμβασιοποίηση μελετών οριοθέτησης μεγάλων ποταμών-ρεμάτων (Γιόφυρος, Γαζανός, Καρτερός, Συλαμμιανός, Γερωπόταμος και Αναποδάρης) οριοθέτησης και πιθανής διευθέτησής της κοίτης τους, στις περιοχές που προσδιορίστηκαν ως υψηλού κινδύνου. Μια ενέργεια, που σε βάθος χρόνου θα δώσει λύσεις, τόσο σε επίπεδο μείωσης των επιπτώσεων των έντονων βροχοπτώσεων, όσο και θα «ξεκλειδώσει» πλήθος επεμβάσεων και δράσεων στις περιοχές αυτές (πολεοδομικά σχέδια, χρήσεις γης κ.α.). Γίνονται βήματα προς την σωστή κατεύθυνση, βήματα όμως που προσκρούουν στους γνωστούς ανασταλτικούς παράγοντες, της υποστελέχωσης υπηρεσιών, της έλλειψης πόρων για έργα και μελέτες, της πολυδιάσπασης των αρμοδιοτήτων, και της καθυστέρησης ολοκλήρωσής τους.

Θεωρούμε ότι η κατασκευή μικρών φραγμάτων και κατασκευών ορεινής υδρονομίας (συγκράτηση μεγαλύτερων ποσοτήτων όμβριων αλλά και φερτών), όπως και η κατασκευή μεγαλύτερων φραγμάτων θα συμβάλλουν στην «χρονοκαθυστέρηση» της πορείας των υδάτων (άρα και πρακτικής μείωσης της μέγιστης παροχής) όπως επίσης και η εξειδίκευση μέτρων σε υπολεκάνες απορροής και επεμβάσεις σε δομημένες περιοχές (όπου παλαιά ρέματα έχουν μετατραπεί σε δρόμους οικισμού ή όπου δεν υπάρχει επαρκές δίκτυο απορροής όμβριων) όπως για παράδειγμα συμβαίνει σε περιοχές του Δ. Χερσονήσου, του Δ. Μαλεβιζίου , Δ. Σητείας και των Δήμων Φαιστού και Γόρτυνας. Αυτά είναι μέτρα στα οποία πρέπει να δοθεί έμφαση άμεσα. Μέτρα που θα δώσουν τοπικές λύσεις, οι οποίες θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό θετικά και τις περιοχές εκβολής των ποταμών-ρεμάτων (μειώνοντας τις πλημμυρικές παροχές).

Επιπλέον απαιτείται νέα κωδικοποίηση της ισχύουσα νομοθεσίας, ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων δράσης και στελέχωση των αρμόδιων φορέων με εξειδικευμένο προσωπικό.

Στόχος είναι να διασφαλιστεί όχι μόνο η προστασία των πολιτών από τις πλημμύρες όμβριων αλλά και η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντός για τις επόμενες γενιές».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η επιμονή των εταιρειών να περιορίζουν την ικανότητα των καταναλωτών να επισκευάζουν τα προϊόντα τους | Βίντεο

Η εταιρεία John Deere, κορυφαίος κατασκευαστής γεωργικών μηχανημάτων, εφαρμόζει...

Χρονιά αποφάσεων για τις εξορύξεις στην Κρήτη το 2025

Εντός του 2025, πιθανόν κατά τους πρώτους μήνες του...

Αθωωτική η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου για την 56χρονη από το Ρέθυμνο

Εκδικάστηκε η υπόθεση της ρεθυμνιώτισας, Αγαθής Μαρκοπούλου, η οποία κατηγορούνταν για...