11.8 C
Chania
Friday, January 10, 2025

Κρήτη: “Απάτητη” πλέον η νήσος Χρυσή – Μόνο κολυμπώντας οι επισκέπτες – Μεγάλες αντιδράσεις

Ημερομηνία:

Θύελλα αντιδράσεων από πλευράς Δήμου Ιεράπετρας, τοπικών φορέων αλλά και των κατοίκων της πόλης έχουν προκαλέσει οι αποφάσεις της Επιτροπής Εφαρμογής και Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης για τη νήσο Χρυσή με τις οποίες ουσιαστικά απαγορεύεται κάθε πρόσβαση από επισκέπτες στο νησί εκτός από τις παραλίες.

Κολυμπώντας στην ακτή της Χρυσής

Μάλιστα ακόμη και γι αυτό, ισχύει η απόφαση της Αποκεντρωμένης διοίκησης που έχει αποδεχτεί παλαιότερη εισήγηση της επιτροπής, οι επισκέπτες του νησιού να κολυμπούν σε απόσταση από την ακτή για να προσεγγίζουν σε αυτή, αφού τα ημερόπλοια που κάνουν τις καθιερωμένες κρουαζιέρες στο διαμαντένιο νησί δεν επιτρέπεται να πλησιάζουν στην προβλήτα που υπάρχει εκεί. Επίσης απαγορεύεται να περιηγούνται στην ενδοχώρα του νησιού για να απολαύσουν τις ομορφιές του!

Καταστροφή για την τοπική οικονομία

Για όλα τα σοβαρά ζητήματα που έχουν να κάνουν με το νησί, μίλησε σήμερα στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη, η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και πολιτικής προστασίας κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη, αναπτύσσοντας τις θέσεις που έχει ήδη διατυπώσει ο Δήμος για τη διαχείριση του νησιού και έχουν αποτυπωθεί και σε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πρόκειται, είπε η Αντιδήμαρχος, για περιορισμούς που δεν δικαιολογούνται για την προστασία του περιβάλλοντος, για την οποία η αρμόδια επιτροπή που έλαβε και αυτές τις αποφάσεις, δεν έχει λάβει υπόψη της πολλά και σημαντικά θέματα που έχουν να κάνουν και με την τοπική οικονομία.

Στην Αθήνα ο Δήμαρχος Ιεράπετρας για τη Χρυσή

Για το λόγο αυτό ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Γιάννης Καλαντζάκης βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα και θα έχει συναντήσεις στα αρμόδια υπουργεία για να αλλάξει αυτό το παράλογο όπως έχει χαρακτηριστεί καθεστώς στο νησί και θα ισχύσει από 1η Μαίου 2022 έως 31 η Οκτωβρίου 2022.

Η ζημιά που θα προκληθεί στην τοπική οικονομία θα είναι τεράστια είπε η κ. Ρουμελιωτάκη καθώς ξενοδοχεία και τα πλοία μικρά και μεγάλα διαφήμιζαν αυτή την εκδρομή στο όμορφο αυτό μέρος και ήδη ετοιμάζονται κινητοποιήσεις.

Εμείς, πρόσθεσε, είμαστε υπέρ της προστασίας του νησιού αλλά η αρμοδιότητα του Δήμου περιορίζεται μόνο στην καθαριότητα των παραλιών, την ίδια ώρα που στα ενδότερά του παραμένουν μέχρι και σήμερα τα υλικά κατεδάφισης από παράνομες κατασκευές που κανείς δεν ενδιαφέρεται να απομακρύνει λίγο πριν την έναρξη της σεζόν.

“Τα αιγοπρόβατα δεν καταστρέφουν το περιβάλλον;”

Επιπλέον όπως είπε υπάρχουν πάνω στο νησί και αιγοπρόβατα, άγνωστο πως βρέθηκαν και αυτό είναι οξύμωρο σε σχέση με την απαγόρευση που ισχύει για τους επισκέπτες και για την οποία δεν υπάρχει κανένας νόμος.

Όλα αυτά τα προβλήματα συζητήθηκαν εκ νέου την Τετάρτη, σε συνεδρίαση της επιτροπής στην οποία συμμετείχε και η κ. Ρουμελιωτάκη, ωστόσο τα μέλη της ήταν ανένδοτα.

Παράλληλα εξήγησε ότι υπάρχουν πάνω στο νησί και ιδιοκτησίες και αναρωτήθηκε αφού η προβλήτα είναι παράνομη σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες πως θα γίνεται η προσέγγιση των ενδιαφερόμενων ή και των ανθρώπων που θα κληθούν να εκτελέσουν μια υπηρεσία ή οτιδήποτε άλλο.

Να θυμίσουμε ότι η απόφαση της επιτροπής αναφέρει ότι:

– Απαγορεύεται η αποβίβαση επισκεπτών από επιβατηγά τουριστικά πλοία (ημερόπλοια), επιβατηγά τουριστικά ολικής ναύλωσης και ιδιωτικά σκάφη αναψυχής δια των αυθαίρετων προβλητών που ευρίσκονται στη νήσο Χρυσή, ενώ επιτρέπεται στα μέσα αυτά να κάνουν τον περίπλου του νησιού καθώς και στάσεις (στα αγκυροβόλια) πλησίον των παράλιων, για τη λήψη Θαλάσσιου λουτρού των περιηγητών, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία [ν. 4256/2014 «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις» (Α” 92)].

– Οι επισκέπτες, κατά τη λήψη Θαλάσσιου λουτρού, δύνανται να κάνουν χρήση των παράλιων, χωρίς όμως να επιτρέπεται η πρόσβαση στην ενδοχώρα του νησιού, ούτε να κάνουν χρήση της σκιάς των θαλασσόκεδρων εντός του επαπειλούμενου οικοτόπου, τηρώντας όλους του όρους και περιορισμούς που ορίζει η υπό στοιχεία οικ. ΥΠΕΝ/ΔΔΦΠΒ/79116/2511/25-08-2021 κοινή υπουργική απόφαση (Δ” 617) και ο ισχύων Κανονισμός που διέπει τη νήσο ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής.

– Εξαιρούνται των παραπάνω απαγορεύσεων το προσωπικό φύλαξης και εποπτείας, άτομα ή ομάδα ατόμων που πραγματοποιούν επιστημονική έρευνα, κατόπιν αδειοδότησης, καθώς και φυσικά πρόσωπα που έχουν νόμιμα εμπράγματα δικαιώματα επί της νήσου.

ekriti.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ