12.8 C
Chania
Wednesday, January 8, 2025

Κρήτη: Εκτός επιδοτήσεων οι κτηνοτρόφοι με ψευδείς δηλώσεις

Ημερομηνία:

Εκτός πληρωμής οι κτηνοτρόφοι που είχαν υποβάλει ψευδείς δηλώσεις βοσκοτόπων – Σε αποκατάσταση της αδικίας ελπίζουν οι πραγματικοί δικαιούχοι, που είδαν «τσεκουρεμένη» την πρώτη δόση

Με την αποδοχή από το υπουργείο και τον ΟΠΕΚΕΠΕ του «ΑΦΜ» για τον κάθε κτηνοτρόφο, υπάρχει πλέον βάσιμη ελπίδα ότι την ερχόμενη Τετάρτη – που όπως ήδη έχει γραφτεί  αναμένεται να πληρωθεί η δεύτερη δόση της ενιαίας ενίσχυσης – οι κτηνοτρόφοι εκείνοι που είχαν υποβάλει ψευδείς δηλώσεις βοσκοτόπων θα έχουν βγει εκτός πληρωμής και οι πραγματικοί δικαιούχοι θα λάβουν τα χρήματά τους, με την αποκατάσταση της αδικίας που είχε συντελεστεί σε βάρος τους από την πρώτη πληρωμή.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος, αποκαλύπτει στη «ΝΚ» τη μεθοδολογία των παράνομων δραστηριοτήτων ελάχιστων, ευτυχώς, κτηνοτρόφων της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας, ξεκαθαρίζοντας πως είναι αδιανόητο και προφανώς πέρα για πέρα άδικο να… πληρώσουν τα σπασμένα όλοι οι υπόλοιποι, μέσα από περικοπές και καθυστερήσεις πληρωμών.

«Είναι θετικό που εφαρμόζει η κυβέρνηση αυτό που εμείς διεκδικούσαμε… Δηλαδή, ο έλεγχος να μη γίνεται μόνο με το Ε9 ή τον ΑΤΑΚ, αλλά να γίνεται με βάση τον ΑΦΜ του καθενός μας, αφού μέσω αυτού θα γίνει η σωστή διασταύρωση των στοιχείων. Διότι, στη φορολογική μας δήλωση έχουμε και το Ε2 για παράδειγμα. Γιατί ξέρετε τι γινότανε; Πήγαινε ο άλλος και άλλαζε το Ε9 και έλεγε “έχω στην Καστοριά 2.000 στρέμματα”. Πλήρωνε τον ΕΝΦΙΑ 200 και 300 ευρώ και αυτά τα νοίκιαζε μετά σε σένα. Κι εσύ διεκδικούσες απ’ το Εθνικό Απόθεμα να σου δώσουν δικαιώματα. Αυτό ήταν το “τρίγωνο” που υπήρχε. Πάντως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου πήγε να τα σκεπάσει».

Όταν έγινε η συνάντηση στη Βουλή

Όπως αποκαλύπτει στη «ΝΚ» ο Παναγιώτης Πεβερέτος, μετά το συλλαλητήριο των Κρητικών αγροτοκτηνοτρόφων, όταν ένα απόγευμα αντιπροσωπία συνδικαλιστών και συνεταιριστών ανέβηκε εκτάκτως στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον Σπήλιο Λιβανό στη Βουλή, ήταν παρών και ο ίδιος ως πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας.

«Κι εκεί θέσαμε το αίτημα να ελεγχθεί ο ΑΦΜ και όχι μόνο το Ε9. Και έτσι, μέσω του ΑΦΜ, βλέπουμε αν στο Ε2 που φαίνονται οι ιδιοκτησίες είχαν δηλωθεί τα προηγούμενα χρόνια και άλλα βοσκοτόπια που είναι φέτος δηλωμένα στο Ε9»…

Ο παλαίμαχος αγροτοσυνδικαλιστής ξεκαθαρίζει ακόμη ότι οι κτηνοτρόφοι εκείνοι που έχουν εμπλακεί σε αυτές τις κομπίνες μέσα από τον ΑΦΜ εντοπίζονται πλέον, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ωστόσο, οι δασικοί χάρτες εξακολουθούν να αποτελούν μεγάλο “αγκάθι” για τους Κρητικούς. Ο Παναγιώτης Πεβερέτος εξηγεί ότι ο κίνδυνος για την απώλεια δικαιωμάτων, εξαιτίας δασικών, δεν έχει εκλείψει.

«Θα χάσουν άνθρωποι τις περιουσίες τους. Θα χάσουν άνθρωποι τα δικαιώματά τους. Κι αυτό επειδή, μετά την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, δεν έγιναν συμβόλαια, όπως αυτά που έγιναν στην υπόλοιπη Ελλάδα. Βέβαια, κακώς από την άλλη οι παραγωγοί που τα είχαν και τα καλλιεργούσαν χρόνια πολλά δεν πήγαν με τη χρησικτησία να τα μεταφέρουν στο όνομά τους», υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΣΕΚ.

Στο σημείο αυτό, ωστόσο, ο Παναγιώτης Πεβερέτος κατηγορεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ότι ακυρώνοντας τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων του 2020, ουσιαστικά αδικεί πολύ κόσμο, καθώς οι περισσότεροι τα μεταβίβασαν μέσα από σωστές και νόμιμες διαδικασίες. Έτσι, όπως λέει, «με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά»…

Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι – «Δύσκολη η επιβίωσή μας»

Την ίδια ώρα, ενόψει Χριστουγέννων, η κατάσταση για τους Έλληνες αιγοπροβατοτρόφους, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Πεβερέτο, είναι κάτι παραπάνω από δύσκολη, αφού οι τιμές του γάλακτος και του κρέατος σε σχέση με πέρυσι μπορεί να είναι αυξημένες κατά 20%, αλλά υπολείπεται ένα τουλάχιστον 20% ακόμα για να καλυφθεί το κόστος των ζωοτροφών και της ενέργειας και να προκύψει ένα βιώσιμο αποτέλεσμα για τους παραγωγούς.

«Πέρυσι το καλαμπόκι το αγοράζαμε στα 22 λεπτά εμείς και στην Κρήτη μπορεί να ήτανε 28 με 30 λεπτά το κιλό. Και φέτος στην Κρήτη το αγοράζουν 45 και εμείς εδώ 34 λεπτά το κιλό. Μιλάμε, δηλαδή, για μία αύξηση 60% με 70% σε σχέση με πέρυσι. Στο κριθάρι η αύξηση είναι στο 50%. Στη σόγια 42% κ.λπ. Όσο και αν αυξηθούν, λοιπόν, φέτος οι τιμές των αιγοπροβάτων, δεν μπορούμε να έχουμε κέρδος ως αιγοπροβατοτρόφοι», δήλωσε στην εφημερίδα μας ο Παναγιώτης Πεβερέτος.

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος του ΣΕΚ διευκρινίζει πως αυτός ο τρόπος υπολογισμού δεν υπάρχει στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές της χώρας.

«Εγώ υπολογίζω έτσι τις ζωοτροφές, επειδή τις φτιάχνω μόνος μου. Αλλά οι περισσότεροι υπολογίζουν με βάση το σακί. Πόσο έκανε το σακί πέρυσι και πόσο κάνει φέτος. Όπως και να το υπολογίσεις, όμως, μεσοσταθμικά η αύξηση του κόστους των ζωοτροφών κατά μέσο όρο είναι πάνω από το 40%. Βάλε και την ενέργεια με τις ρήτρες προσαρμογής κ.λπ., άλλο ένα 50%. Και επομένως, τα βασικά στοιχεία του κόστους, που είναι οι τροφές και η ενέργεια, ανεβάζουν το κόστος παραγωγής σε επίπεδα που δε μας αφήνουν να επιβιώσουμε».

Όπως εξηγεί, επίσης, «την ίδια ώρα, η αύξηση στην τιμή του γάλακτος και του κρέατος, μεσοσταθμικά, είναι γύρω στο 20% και στα αρνιά και στα κατσίκια. Και επειδή έχουν υποσιτιστεί τα ζώα, δεν παράγουν το γάλα που παρήγαγαν. Δηλαδή, αν το συνθέσεις, θα δεις ότι οι παραγωγοί δεν είχαν χρήματα, αφού οι περισσότεροι έχουν και χρέη προς τις τράπεζες, είτε στα εγγυημένα είτε στα “κόκκινα” δάνεια. Και την ίδια ώρα, με αυτά τα προβλήματα έχουμε και την αύξηση του κόστους παραγωγής από τις ζωοτροφές και την ενέργεια. Μας λείπει, λοιπόν, από τη μείωση του εισοδήματός μας ένα ποσοστό τουλάχιστον 20% ακόμη, για να μπορούμε να μιλάμε για κέρδος».

Σήμερα, λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παναγιώτη Πεβερέτου, κατά μέσο όρο στη χώρα μας η τιμή παραγωγού είναι γύρω στα 7 ευρώ στο αρνί και 8 ευρώ το κιλό στο κατσίκι, ενώ στο γάλα η μέση τιμή παραγωγού δεν ξεπερνάει το 1,17 ευρώ το κιλό στο πρόβειο και γύρω στα 65 με 75 λεπτά το κιλό στο κατσικίσιο.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΕΚ θεωρεί πως φέτος δεν υπάρχουν οι συνθήκες εκείνες που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν εισαγωγές αμνοεριφίων. Αλλά και από την άλλη, δε θα καλυφθεί η αγορά της χώρας μας με εύκολο τρόπο και οι τιμές στον καταναλωτή σίγουρα θα είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, με συνέπεια να μειωθεί η κατανάλωση του κρέατος, αφού ο κόσμος θα μειώσει τις ποσότητες που θα αγοράσει για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

neakriti.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ