Οι ελαιοκαλλιεργητές και οι παραγωγοί σταφίδας θα είναι οι χαμένοι της νέας ΚΑΠ που θα εφαρμοστεί από 01-01-2015, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας της ΠΑΣΕΓΕΣ, που παρουσίασε στη Ν.Τ. ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωπόνων Ν. Χανίων Λευτέρης Ντουντουνάκης.
Στην ίδια έρευνα καταγράφονται οι επιπτώσεις που θα έχει η νέα ΚΑΠ σε ότι αφορά την αναδιανομή πόρων σε επίπεδο Περιφερειών της χώρας μα βάση τα τρία σενάρια που επεξεργάζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
-Το πρώτο σενάριο θεωρεί όλη τη χώρα μια περιφέρεια και κατανέμει την ενιαία ενίσχυση ανά στρέμμα καλλιέργειας ή βοσκότοπου.
Σύμφωνα με την έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ αν εφαρμοστεί αυτό οι αγρότες σε επίπεδο Κρήτης θα απολέσουν το 11% των επιδοτήσεων που ελάμβαναν έως σήμερα.
Σε επίπεδο νομών τα Χανιά θα λάβουν 0,5% παραπάνω πόρους, ενώ το Ρέθυμνο θα έχει απώλειες 4%, ο νομός Ηρακλείου απώλειες 17% και ο νομός Λασιθίου απώλειες 11%.
-Το δεύτερο σενάριο αφορά την κατανομή των επιδοτήσεων της νέας ΚΑΠ σε 13 αγρονομικές περιφέρειες, οι οποίες συμπίπτουν με τις διοικητικές περιφέρειες.
Σε αυτή την περίπτωση ο νομός Χανίων θα λάβει 20% περισσότερες ενισχύσεις από ότι έως σήμερα, ο νομός Ρεθύμνου 14%, ενώ ο νομός Ηρακλείου θα χάσει 12% και ο νομός Λασιθίου 1%.
-Το τρίτο σενάριο χωρίζει την Ελλάδα (και κατανέμει τις κοινοτικές επιδοτήσεις της νέας ΚΑΠ) σε δύο περιφέρειες: μια για τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις και μια για τους βοσκοτόπους.
Στην περίπτωση αυτή η Κρήτη χάνει συνολικά το 11% από τα κονδύλια που ελάμβαναν οι αγρότες έως σήμερα.
Αναλυτικά ο νομός Χανίων χάνει 7,5%, ο νομός Ρεθύμνου 10%, ο νομός Ηρακλείου 14% και ο νομός Λασιθίου 11%.
Μπροστά στο ορατό ενδεχόμενο απώλειες σημαντικών πόρων από τους αγρότες της Κρήτης με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ ο Σύνδεσμος Γεωπόνων Ν. Χανίων ζητά από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη “να οργανώσει το συντομότερο ένα σοβαρό διάλογο (με εκπροσώπους παραγωγών, γεωπόνων και άλλων ενδιαφερομένων) που θα οδηγήσει να κατατεθεί από τη Περιφέρεια Κρήτης στη κυβέρνηση, μια ενιαία και πλήρως τεκμηριωμένη πρόταση σχετικά με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ στη Κρήτη, με γνώμονα το συμφέρον των παραγωγών του νησιού”.
Σε σχετική ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Γεωπόνων σημειώνει:
“Είναι γνωστό ότι η κατανομή των αγροτικών επιδοτήσεων μεταξύ Περιφερειών και Νομών της Ελλάδας είναι ανομοιόμορφη. Έτσι ενώ ο μ.ο. των ενισχύσεων σε επίπεδο χώρας είναι 39,5 ευρώ ανά στρέμμα, στη Κρήτη είναι 63 ευρώ ανά στρέμμα και στην Ήπειρο 19 ευρώ ανά στρέμμα. Ακόμα ενώ στη Ζάκυνθο παίρνουν 102 ευρώ ανά στρέμμα στη Χίο παίρνουν μόνο 11.
Η νέα ΚΑΠ με στόχο να αμβλυνθούν αυτές οι ανισότητες καταργεί το παλαιό ιστορικό μοντέλο και φέρνει (από 1-1-2015) ανακατανομή των αγροτικών επιδοτήσεων. Συνεπώς πολλά χρήματα θα αλλάξουν χέρια μεταξύ των παραγωγών.
Για αυτό υπάρχουν κάποια γνωστά σενάρια κατανομής των ενισχύσεων στο ΥΠΑΑΤ, που διαφέρουν ως προς το εύρος των αγρονομικών περιφερειών (με παραλλαγές).
Παράλληλα υπάρχει συμφωνία ότι το ελάχιστο ποσοστό σύγκλισης των άμεσων ενισχύσεων δεν θα πρέπει να είναι μικρότερο από 60% και ότι το μέγιστο ποσοστό απώλειας των ενισχύσεων δεν θα πρέπει να ξεπεράσει το 30%.
Είναι συνεπώς λογικό, αφού το νέο σύστημα θα έχει κερδισμένους και χαμένους, οι παραγωγοί της Κρήτης να διακατέχονται από μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό για τον τρόπο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ.
Διότι ανάλογα με το σενάριο που θα επικρατήσει τελικά ο νομός Χανίων μπορεί να έχει όφελος μέχρι 20% (όλη η χώρα 13 διοικητικές περιφέρειες) ή απώλειες 7,5% (η χώρα 2 περιφέρειες με καλλιεργούμενες εκτάσεις και βοσκοτόπους). Ανάλογες αναλύσεις υπάρχουν και για τους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης ή τη Κρήτη συνολικά.
Σε επίπεδο παραγωγών κερδισμένοι του νέου συστήματος θα είναι όσοι δεν είχαν δικαιώματα ή είχαν δικαιώματα μικρής αξίας όπως οι παραγωγοί φρούτων (εξαιρούνται ροδάκινα και εσπεριδοειδή για χυμό), οι παραγωγοί οινοστάφυλων και επιτραπέζιων σταφυλιών, οι παραγωγοί κηπευτικών, πατάτας και τριφυλλιών και οι πτηνοτρόφοι.
Χαμένοι θα είναι οι παραγωγοί ελαιολάδου (παίρνουν περίπου 155 ευρώ το στρέμμα), σταφίδας (περίπου 325 ευρώ το στρέμμα), καπνού, βάμβακος και βιομηχανικής τομάτας.
Οι κτηνοτρόφοι θα είναι λίγο ωφελημένοι ή κάπου στη μέση ανάλογα από το μέγεθος της μεταφοράς πόρων από τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις στους βοσκοτόπους.
Ο Σύνδεσμος Γεωπόνων Χανίων επειδή πιστεύει α) ότι είναι πολύ σημαντικό για όλους να μην μειωθούν τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που η νέα ΚΑΠ κάθε χρόνο φέρνει στα Χανιά και τη Κρήτη και β) επειδή μένουν λίγοι μήνες μέχρι την οριστικοποίηση του εθνικού σχεδίου δράσης για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ από το ΥΠΠΑΤ, ζητά από το Περιφερειάρχη Κρήτης να οργανώσει το συντομότερο ένα σοβαρό διάλογο (με εκπροσώπους παραγωγών, γεωπόνων και άλλων ενδιαφερομένων) που θα οδηγήσει να κατατεθεί από τη Περιφέρεια Κρήτης στη κυβέρνηση, μια ενιαία και πλήρως τεκμηριωμένη πρόταση σχετικά με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ στη Κρήτη, με γνώμονα το συμφέρον των παραγωγών του νησιού.
Οι κοινοτικές αυτές ενισχύσεις στη σημερινή σχεδόν χρεοκοπημένη Ελλάδα αποτελούν ίσως τη τελευταία ευκαιρία επιστροφής στο δρόμο της αγροτικής ανάπτυξης.”.
Βαρδής Καλογεράκης / neatv.gr