11.8 C
Chania
Monday, November 25, 2024

Κρήτη: Καμπανάκι κινδύνου για το νερό – Νέες οδηγίες σε όσους το διαχειρίζονται

Ημερομηνία:

Τον κώδωνα του κινδύνου προκειμένου στο μέλλον να μην υπάρξουν δυσάρεστες συνέπειες αναφορικά με την διαχείριση των υδάτων της Κρήτης κρούει η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Η φετινή έλλειψη βροχοπτώσεων, κυρίως, στην Ανατολική Κρήτη αναγκάζει τους αρμόδιους φορείς να προετοιμαστούν για ένα δύσκολο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υδάτων της αποκεντρωμένης διοίκησης Κρήτης, Αγγελική Μαρτίνου, η Διεύθυνση, θα στείλει οδηγίες προς όλους τους διαχειριστές ύδατος όπως είναι οι ΔΕΥΑ, οι ΤΟΕΒ, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης και άλλοι, προκειμένου να τους επιστήσουν την προσοχή σε ορισμένα σημεία.

Όπως ανέφερε η Αγγελική Μαρτίνου φέτος έχουμε ένα ξηρό υδρολογικό έτος με συνέπεια αυτό να ελλοχεύει μεγάλο κίνδυνο για την μελλοντική διαχείριση του νερού στην Κρήτη.

Οι οδηγίες, όπως είπε, θα έχουν να κάνουν με τα αποθεματικά του νερού ενώ μεταξύ άλλων, θα ζητήσουν από τους φορείς διαχείρισης ύδατος να επανακαθορίσουν το πλαίσιο διανομής νερού ύδρευσης και άρδευσης.

Αυτό που θα τονίζεται είναι ότι θα πρέπει να επιταχύνουν τυχόν έργα που έχουν να κάνουν με την διαρροή από τα δίκτυά τους ή με επιδιορθώσεις δεξαμενών αλλά και ακόμα να στραφούν σε εναλλακτικές πηγές υδροδότησης.

Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι σχετικά με τους ΤΟΕΒ, θα πρέπει να απαγορευτεί το πότισμα των καλλιεργειών εκτός από τις πολύ πρωινές και βραδινές ώρες ενώ όπως τόνισε θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους παραγωγούς ώστε να στραφούν στην στάγδην άρδευση η οποία αποτελεί τρόπο που αποφέρει μεγάλη εξοικονόμηση νερού.

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία και τα οποία προκαλούν την ανησυχία της Διεύθυνσης Υδάτων, η πληρότητα των φραγμάτων στην Ανατολική Κρήτη είναι περίπου στο 50% με εξαίρεση το Φραγμα Μπραμιανων όπου η πληρότητα αγγίζει τα 14 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, με τη συνολική χωριτικότητά του να φτάνει τα 16.

Έντονο είναι το πρόβλημα και στους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες καθώς στις Μοίρες οι σταθμοί του νερού έχει πέσει στα 57 μέτρα όταν πριν από δύο χρόνια ήταν στα 47 ενώ το 2015 που ήταν ένα καλό υδρολογικό έτος ήταν στα 39.

Η Αγγελική Μαρτίνου συμπλήρωσε ότι οι γεωπόνοι μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ενημέρωση των παραγωγών οι οποίοι θα πρέπει από δω και στο εξής να είναι πολύ προσεκτικοί στην διαχείριση του νερού που καταναλώνουν.

Αν του χρόνου έχουμε και πάλι ένα ξηρό υδρολογικό έτος τότε θα είναι πολύ πιο δύσκολα και τα μέτρα που θα πρέπει να λυθούν θα είναι ακόμα πιο αυστηρά, κατέληξε η κ. Μαρτίνου.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ