Σε οικονομική ασφυξία οδηγούνται οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου στην Κρήτη καθώς η μείωση της αγοραστικής κίνησης σε συνδυασμό με την εκρηκτική αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει φέρει σε δυσχερή θέση τον εμπορικό κόσμο.
Η εικόνα αυτή που αποτυπώνεται στην αγορά του νησιού μας καταγράφεται και σε αριθμούς.
Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Μανόλης Κουμαντάκης, ανέφερε ότι τώρα στο τέλος της εκπτωτικής περιόδου τα καταστήματα σημειώνουν μεγάλη μείωση του τζίρου τους που φτάνει στο 25% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της περυσινής χρονιάς δηλ Γενάρη και Φλεβάρη.
Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον κ. Κουμαντάκη ότι λείπουν από την αγορά της Κρήτης και του Ηρακλείου εκατομμύρια ευρώ, με την τοπική οικονομία να δέχεται ένα ισχυρό πλήγμα.
“Αβάσταχτοι” οι λογαριασμοί ρεύματος
“Με τις τιμές στην ενέργεια στα ύψη αλλά και το ράλι τιμών σε βασικά αγαθά να είναι ασταμάτητο, τα περιθώρια για άλλες αγορές από τους πολίτες είναι προφανές ότι είναι στενά” επεσήμανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.
Οι επιχειρήσεις ,τόνισε, προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα τα δύο τελευταία χρόνια της πανδημίας με τις κρατικές ενισχύσεις όμως να έχουν σταματήσει και τους καταναλωτές να μην ψωνίζουν αφού δεν υπάρχει διαθέσιμο εισόδημα με την αγορά να στενάζει. Επιπλέον υπάρχει έλλειψη αγαθών ενώ ότι νέο προιόν αγοράζεται έρχεται με τις καινούριες αυξημένες τιμές.
Άρα το λειτουργικό κόστος πλέον μια επιχείρησης που έχει εκτοξευθεί με τους διπλάσιους και τριπλάσιους λογαριασμούς του ρεύματος καθιστά σχεδόν αδύνατη την επιβίωσή της.
Οι εκρηκτικές ανατιμήσεις στο κόστος της αγροτικής παραγωγής, τις μεταφορές, τις πρώτες ύλες και βεβαίως στην ενέργεια που συμπαρασύρει ολόκληρη την οικονομία αποτελούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ με απρόβλεπτες συνέπειες με τον υψηλό πληθωρισμό να “ροκανίζει” τα εισοδήματα.
Δεν έχει λεφτά ο κόσμος
Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι σε απόγνωση είπε ο κ.Κουμαντάκης. Οι πολίτες βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να συρρικνώνεται κάτι που έχει αντίκτυπο στις επιχειρήσεις και γι αυτό η κυβέρνηση πρέπει να επανεξετάσει τα μέτρα ώστε να στηριχθεί η πραγματική οικονομία αλλά και μέτρα στήριξης της αγοράς.
Η ακρίβεια πια δημιουργεί συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στο μέσο νοικοκυριό. Η βενζίνη σκαρφαλώνει στα 2 ευρώ και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία εκτιμούν άλλοι παράγοντες της αγοράς.
Να θυμίσουμε ότι πρόσφατη έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών καταδεικνύει ότι το 30% του εισοδήματος κάθε νοικοκυριού πήγαινε –και πριν τις αυξήσεις–σε λογαριασμούς ΔΕΚΟ!
Κάθε μέρα νέες τιμές και στα αυτοκίνητα
Ενδεικτικό της αβεβαιότητας που επικρατεί είναι και το γεγονός όπως ανέφεραν στο Ράδιο Κρήτη και άνθρωποι που ασχολούνται με τις πωλήσεις αυτοκινήτων ότι κάθε μέρα στις αντιπροσωπείες έρχονται μαιλ με νέες αυξημένες τιμές.
“Χρυσάφι” τα υλικά της οικοδομής
Στο χώρο των υλικών της οικοδομής τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα καθώς οι ανατιμήσεις που παρατηρούνται φτάνουν και το 80%!
Όπως δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη ο πρώην πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ κ.Μανόλης Σφυρής, επαγγελματίας του χώρου, ανέφερε ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει καθώς το τελευταίο 7μηνο το σίδηρο έχει αυξηθεί κατά 80% και από 0,50 λεπτά το κιλό έχει εκτοξευθεί στα 0,90 λεπτά.
Το τσιμέντο έχει πάρει τις μεγαλύτερες αυξήσεις των τελευταίων ετών κατά 20%, τα χρώματα – μονωτικά επίσης περίπου το ίδιο ποσοστό, τα υλικά από πολυουρεθάνη επίσης 20% και πάνω όπως και το ηλεκτρολογικό υλικό.
Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα επεσήμανε ο κ.Σφυρής και το μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο μετά και τις τελευταίες εξελίξεις. Μόνη λύση κατέληξε η μείωση του ΦΠΑ ώστε να αντισταθμιστεί το αυξημένο κόστος.