Εντυπωσιακά οφέλη και μεγάλη μείωση στο κόστος παραγωγής αλλά και ελαιοσυλλογής θα μπορούσε να επιφέρει η πλήρης μηχανοποίηση της ελαιοκαλλιέργειας και η καθιέρωση της πυκνής φύτευσης ελαιόδεντρων, σύμφωνα με τον Γεωπόνο Αντώνη Πάγκαλο που μίλησε στο ράδιο Κρήτη – Με τον τρόπο αυτό σε μία μέρα θα μπορούσαν να ραβδιστούν από 30 έως 50 στρέμματα ελαιοκαλλιέργειας.
Πιο συγκεκριμένα…
Την ώρα που η έλλειψη εργατικών χεριών στην Κρήτη υπολογίζεται σε περισσότερες από 15.000 και η παραγωγοί βρίσκονται σε δεινή κατάσταση μην μπορώντας να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες των καλλιεργειών τους, το ζητούμενο είναι η εξεύρεση λύσεων και ιδεών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν προς εξομάλυνση της κατάστασης.
Κάτι τέτοιο αποτελεί η πρόταση που έκανε ο γνωστός γεωπόνος στο Ηράκλειο, Αντώνης Πάγκαλος με επιστολή που απέστειλε στον Υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη.
Σύμφωνα με τον γεωπόνο που μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Μανόλη Αργυράκη, αυτό που θα μπορούσε να λύσει τα χέρια των παραγωγών και κυρίως εκείνων που καλλιεργούν ελιές, είναι το σύστημα της πυκνής φύτευσης.
Στην Κρήτη, σύμφωνα με τον γεωπόνο, υπολογίζεται ότι πάνω από 400.000 στρέμματα είναι κατάλληλα για υπερπυκνή φυτευση.
Ο γεωπόνος προτείνει την μηχανοποίηση των εκτάσεων αυτών καθώς με αυτό τον τρόπο θα ελευθερωθούν δεκάδες χιλιάδες εργατικά χέρια προκειμένου να εργαστούν σε άλλες παραγωγικές διαδικασίες.
Όπως αναφέρει ο κ. Πάγκαλος, με την πυκνή φύτευση και με δέντρα που είναι γνωστά ως “νανάκια” θα μπορεί να μπαίνει το μηχάνημα στον ελαιώνα και να τα ραβδιζει σε χρόνο dt. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ τώρα φυτεύουμε 27 δέντρα ανά στρέμμα θα μπορούσαμε σύμφωνα με το σύστημα που ακολουθούν οι Ιταλοί να φυτεύουμε 166 φυτά ανά στρέμμα ή 197 σύμφωνα με το ισπανικό σύστημα, σε εδάφη όμως με κλίση έως 10%.
“Έτσι” όπως αναφέρει ο γεωπόνος, “αν πρόκειται για αρδεύσιμα ελαιόδεντρα το μηχάνημα θα μπορεί σε μία μέρα να ραβδίσει από 30 έως 50 στρέμματα“. Όλο αυτό θα εξοικονομήσει δεκάδες χιλιάδες εργατικά χέρια που θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν σε άλλες καλλιέργειες αφού σήμερα για να ραβδιστούν 50 στρέμματα ελιάς χρειάζονται περίπου 150 ημερομίσθια με δύο εργάτες.
Ήδη, σύμφωνα με τον γεωπόνο, ορισμένοι αγρότες σε αρκετά μέρη του Ηρακλείου όπως τη Μεσαρά, τα Καστελλιανά, τον Άγιο Σύλλα και άλλες, προχώρησαν σε υπερπυκνη φύτευση και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.
Ο κ. Πάγκαλος σημειώνει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ότι η Αυστραλία η οποία αντιμετωπίζει τρομερή έλλειψη εργατικών χεριών έχει πλήρη μηχανοποίηση της ελαιοκαλλιέργειας και έχει προχωρήσει στην πυκνή φύτευση ελαιόδεντρων σε 350 χιλιάδες στρέμματα.