15.8 C
Chania
Sunday, January 12, 2025

Κρήτη: Με ντοματίνια και αγγουράκια όχι Κρήτης αλλά Μαρόκου και Ισπανίας το πρόγραμμα διανομής φρούτων και λαχανικών στους μαθητές

Ημερομηνία:

«Πνιγόμαστε» στα ντοματίνια και στα αγγουράκια στην Κρήτη και κάνουμε και εξαγωγές, αλλά το ελληνικό κράτος υλοποιεί το σχολικό πρόγραμμα δωρεάν διανομής φρούτων-λαχανικών στα σχολεία με ντοματίνια… Μαρόκου και αγγουράκια… Ισπανίας.

Αυτή την ανεξήγητη κρατική πολιτική, που προφανώς φέρει τη σφραγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αποκαλύπτουν με ερώτησή τους στη Βουλή 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Ο διατροφολόγος Χάρης Χαρωνίτης από το Ρέθυμνο, τόνισε πως και ο ίδιος προσπαθεί να καταλάβει το «νόημα» αυτής της ενέργειας και περιμένει με αγωνία τις απαντήσεις στη Βουλή.

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος διανομής φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία, διαπιστώθηκε ότι ο ανάδοχος υλοποίησης του προγράμματος διένειμε στους μαθητές των ελληνικών δημοτικών σχολείων εισαγόμενα κηπευτικά προϊόντα (αγγουράκια Ισπανίας και ντοματίνια Μαρόκου), αντί να προτιμήσει τα αντίστοιχα ελληνικά κηπευτικά προϊόντα, τα οποία παράγονται σε ικανοποιητικές ποσότητες εγχώρια. Προς τούτο, η βουλευτής Πέλλας Θεοδώρα Τζάκρη, μαζί με άλλους 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία ρωτά:

– Για τους λόγους που επέβαλαν στον ανάδοχο του προγράμματος να επιλέξει να διανείμει στους Έλληνες μαθητές εισαγόμενα κηπευτικά προϊόντα (αγγουράκι Ισπανίας και ντοματίνια Μαρόκου), αντί να προτιμήσει τα αντίστοιχα ελληνικά κηπευτικά προϊόντα (εποχικά και διαθέσιμα) και

– Για τις ενέργειες του υπουργείου προκειμένου να αποφεύγονται εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, τα οποία την ίδια χρονική περίοδο παράγονται σε ικανοποιητικές ποσότητες εγχώρια, όπως στην προκειμένη περίπτωση οι εισαγωγές αγγουριών ποικιλίας Κνωσού από την Ισπανία και ντοματών από το Μαρόκο, «επιχειρηματική πρακτική» που σε καμία περίπτωση δεν είναι προς όφελος των Ελλήνων παραγωγών και της ελληνικής γεωργίας, αλλά και των στόχων του προγράμματος μεταξύ των οποίων είναι η προώθηση τοπικών προϊόντων και οι βραχείες αλυσίδες εφοδιασμού.

«Ανεξήγητη τακτική»

«Η αλήθεια είναι ότι αναμένω με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την απάντηση της κυβέρνησης. Να δούμε τι γίνεται. Και πώς επιλέγουν κάτι τέτοιο, ειδικά και τα τελευταία δύο χρόνια, που οι παραγωγές ήταν αρκετά μεγάλες και πετάχτηκαν πάρα πολλές ποσότητες από τους παραγωγούς της Μεσαράς και της Ιεράπετρας. Και πετάχτηκαν αυτά τα προϊόντα και φέρνουν από το εξωτερικό», ανέφερε ο Χάρης Χαρωνίτης.

«Μάλιστα, όπως έχουμε πει πολλές φορές, τα προϊόντα μας είναι πάρα πολύ καλά. Είμαστε τυχεροί που ζούμε σε ένα πολύ ωραίο μέρος, με καλό κλίμα, και τα προϊόντα μας είναι εξαιρετικής ποιότητας. Και πραγματικά δεν έχει νόημα να τα φέρνουμε όλα αυτά απ’ έξω, όταν οι δικοί μας οι παραγωγοί δεν μπορούν να πουλήσουν τα δικά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Μάλιστα, όπου εξάγονται τα ελληνικά προϊόντα και ειδικά της Κρήτης είναι πολύ αποδεκτά, και αυτό το ξέρουμε πάρα πολύ καλά», σημείωσε ο ίδιος. Εξάλλου, σύμφωνα με τον Χάρη Χαρωνίτη, «τα ίδια τα παιδιά, που μπορεί να θέλουν αύριο-μεθαύριο να είναι και οι επόμενοι παραγωγοί μας, θα λάβουν λανθασμένα μηνύματα. Διότι προφανώς αυτά τα φαινόμενα δε δημιουργούν καλή ψυχολογία στα παιδιά, που ενδεχομένως να θέλουν να ασχοληθούν με τη γεωργία. Γιατί όχι; Ή να είναι οι αυριανοί καταναλωτές αυτών των προϊόντων».

Περιμένουν απάντηση από τον υπουργό – Η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Εξάλλου, σύμφωνα με το κείμενο της ερώτησης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., «το πρόγραμμα ξεκίνησε να υλοποιείται δειλά και όχι σε τακτική βάση από το 2010, ενώ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγινε μεγάλη προσπάθεια ώστε να εφαρμόζεται σε κάθε σχολικό έτος.

Το πρόγραμμα στηρίζει εκπαιδευτικά μέτρα σχετικά με θέματα όπως οι τοπικές αλυσίδες τροφίμων, η βιολογική γεωργία, η βιώσιμη παραγωγή και η σπατάλη τροφίμων. Στόχος του προγράμματος της Ε.Ε. είναι να επανασυνδέσει τα παιδιά με τη γεωργία και να τους διδάξει υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Η επιλογή των προϊόντων βασίζεται στην εποχή, στην ποικιλία και στη διαθεσιμότητα, καθώς και στη σχέση τους με την υγεία και το περιβάλλον. Μπορούν να προωθούνται τοπικά προϊόντα, προϊόντα που προέρχονται από βραχύτερες αλυσίδες εφοδιασμού, βιολογικά προϊόντα κ.λπ.

Περίπου 220 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. δαπανώνται κάθε χρόνο (125 εκατ. ευρώ για φρούτα και λαχανικά και 95 εκατ. ευρώ για γάλα και γαλακτοκομικά), προκειμένου τα παιδιά στην Ε.Ε. να μάθουν να καταναλώνουν φρούτα, λαχανικά καθώς και γάλα στη διατροφή τους, και να υιοθετήσουν από πολύ νωρίς στη ζωή τους υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

Στην Ελλάδα αντιστοιχούν ετησίως περίπου 4,8 εκατ. ευρώ (3,2 εκατ. ευρώ για φρούτα και λαχανικά και 1,55 εκατ. ευρώ για γάλα). Ωστόσο, κατά την υλοποίηση τού εν λόγω προγράμματος στην Ελλάδα παρατηρήθηκε το γεγονός ότι, αντί να μοιράζονται ελληνικά οπωροκηπευτικά, μοιράζονται αγγουράκια Κνωσού Ισπανίας (όταν μάλιστα η ποικιλία αγγουράκι “Κνωσού” είναι παραδοσιακή ποικιλία από το Ηράκλειο της Κρήτης) και ντοματίνια τύπου cherry προέλευσης Μαρόκου. Και το άκρως παράδοξο θα ήταν τα προϊόντα αυτά να διανεμηθούν σε σχολεία της Κρήτης, όπου κατ’ εξοχήν παράγονται τα συγκεκριμένα προϊόντα».

neakriti.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ