13.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Κρήτη: Παρά τις αντιδράσεις της Εκκλησίας, προχωρά η ανέγερση αποτεφρωτήριου στη Ν. Αλικαρνασσό

Ημερομηνία:

Σφραγίζεται” το θέμα της χωροθέτησης του αποτεφρωτηρίου στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, η οποία αναμένεται να εγκρίνει την ανέγερσή του σε μια έκταση  45 στρεμμάτων νοτιοανατολικά της Ν. Αλικαρνασσού.

Πρόκειται για μια ιδιόκτητη δημοτική έκταση, η οποία έχει χαρακτηριστεί από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ως χώρος νέου νεκροταφείου, καθώς πληροί όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Ο συγκεκριμένος χώρος είναι εύκολα προσβάσιμος και από τον ΒΟΑΚ και από τον οδικό άξονα Ηράκλειο- Βιάννος και από όλες τις πύλες εισόδου.

Στην εισήγηση της Υπηρεσίας τονίζεται ότι  εξετάστηκαν εναλλακτικά διάφοροι χώροι εντός υφιστάμενων κοιμητηρίων, δημοτικά ακίνητα στα οποία προβλέπεται η χωροθέτηση κοιμητηρίων (είτε από αποφάσεις Δημοτικού συμβουλίου είτε από θεσμοθετημένες χρήσεις γης) καθώς και δημοτικά ακίνητα σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλης και εκτός γενικού πολεοδομικού σχεδίου (ΓΠΣ).

Στο πλαίσιο της συγκριτικής αξιολόγησης, κρίθηκε ότι δεν προκύπτει άλλο ακίνητο καταλληλότερο για τη χωροθέτηση του αποτεφρωτηρίου από αυτό της τέως κοινότητας Νέας Αλικαρνασσού, εμβαδού μεγαλύτερου των 45 στρεμμάτων, το οποίο ανήκει στον Δήμο Ηρακλείου.  Επίσης, το  γεγονός ότι υπάρχει πολεοδομική κάλυψη διευκολύνει αποφασιστικά το έργο του Δήμου σε ό,τι αφορά στην έκδοση των αδειοδοτήσεων, που μπορούν να τρέξουν με ταχύτερες διαδικασίες. Ο συγκεκριμένος χώρος είχε επιλεγεί από τον παλαιό (Καποδιστριακό) Δήμο Ν.Αλικαρνασσού  για τη δημιουργία νεκροταφείου και είχε γίνει και μια σειρά από συνοδευτικές μελέτες στην κατεύθυνση αυτή, προκειμένου να ελεγχθεί υδρογεωλογικά.

Όπως έχει αποφασιστεί από την αρμόδια διαπαραταξιακή επιτροπή που έχει συγκροτηθεί για να δρομολογήσει την όλη διαδικασία της ανέγερση του αποτεφρωτηρίου,  η εγκατάσταση θα είναι χαμηλής όχλησης δραστηριότητα και δεν θα λειτουργεί επιβαρυντικά για το περιβάλλον, ενώ θα τηρηθούν και όλες οι προδιαγραφές που ο νόμος ορίζει σε σχέση με την τριπλή  δεδροφύτευση περιμετρικά του αποτεφρωτηρίου, ώστε να υπάρχει και ένα φυσικό κάλυμμα και  σε σχέση με την αισθητική διαμόρφωση του χώρου.

Σε ό,τι αφορά στην εσωτερική διαμόρφωση του χώρου, το αποτεφρωτήριο σύμφωνα με τον νόμο  χρειάζεται μια έκταση  δύο έως τεσσάρων στρεμμάτων, για  να αναπτυχθούν σωστά οι εγκαταστάσεις του και οι βοηθητικοί χώροι που απαιτούνται.

Η πλειοψηφία των μελών της επιτροπής εκτιμά ότι θα πρέπει να εξαντληθεί το όριο που ο νόμος ορίζει για την απαιτούμενη έκταση και να αξιοποιηθούν τα τέσσερα στρέμματα του χωροθετημένου νεκροταφείου, για τις ανάγκες του αποτεφρωτήριου, που είναι φανερό ότι δεν έρχεται να καλύψει τις ανάγκες του Δήμου Ηρακλείου ή του νομού, αλλά θα λειτουργήσει σε παγκρήτιο επίπεδο τουλάχιστον.

Όπως είναι γνωστό, η δημοτική αρχή έχει ανακοινώσει ότι μετά τη χωροθέτηση του αποτεφρωτηρίου θα προχωρήσει και η ανάθεση οικονομοτεχνικής μελέτης, μέσα από την οποία θα εξετάζονται όλα τα σενάρια σε σχέση με την ανέγερση και τη λειτουργία του. Η μελέτη αυτή κρίνεται αναγκαία, καθώς αυτό το οποίο προκύπτει είναι ότι το κόστος της κατασκευής του έργου είναι εξαιρετικά υψηλό  και μάλιστα πολύ μεγαλύτερο από αυτό που είχε αρχικά υπολογιστεί.

Έτσι μοιραία τίθεται σοβαρό ζήτημα για το πώς θα καλυφθεί. Για την ακρίβεια, νεότερα στοιχεία που προέκυψαν δείχνουν ότι το κόστος ανέγερσης  -το οποίο αρχικά είχε εκτιμηθεί στα δύο εκατομμύρια- τώρα διαπιστώνεται ότι  μπορεί να ξεπεράσει και τα τρία εκατομμύρια, καθώς πρόκειται για μια δομή, η οποία είναι προφανές ότι δεν κατασκευάζεται για το στενό πλαίσιο των αναγκών του Δήμου Ηρακλείου, αλλά θα έχει υπερτοπική προοπτική, που ξεπερνά ακόμα και τα όρια του νησιού.

Η μελέτη θα έρθει να δώσει απάντηση στο κρίσιμο ζήτημα της κάλυψης του κόστους, εξετάζοντας όλα τα πιθανά σενάρια όπως για παράδειγμα τη λήψη δανείου,  ακόμα και αυτό της εμπλοκής ιδιώτη,  προκειμένου το έργο να κατασκευαστεί.

Μάλιστα, μέσα από τη μελέτη που θα ανατεθεί, δεν θα απαντηθεί μόνο το ζήτημα της ανέγερσης, αλλά και της προοπτικής λειτουργίας της δομής, που είναι επίσης ένα κρίσιμο ζήτημα. Δηλαδή η μελέτη θα δώσει συγκεκριμένα σενάρια και απαντήσεις για το λειτουργικό κόστος και το προτεινόμενο καθεστώς λειτουργίας του αποτεφρωτηρίου.  Έτσι θα υπάρχει μια ολοκληρωμένη πρόταση σε σχέση με τις δυνατότητες που έχει ο Δήμος Ηρακλείου όχι μόνο για να προχωρήσει στην ανάθεση του έργου αλλά και για να εξασφαλίσει τη λειτουργία του.

Τι είχε πει ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος 

Η άποψη της Εκκλησίας είναι σαφής: ΟΧΙ στην καύση των νεκρών. «Εμείς ως Εκκλησία δεν το συζητάμε καθόλου», λέει ο  μιλώντας στη «Νέα Κρήτη». «Δε θέλουμε ούτε να το σκεφτόμαστε το θέμα αυτό, ούτε να το λέμε», συνεχίζει, τονίζοντας πως η Εκκλησία της Κρήτης ούτε κατ’ ελάχιστον δε διανοείται να προσβάλει ή να αθετήσει την παράδοση μπαίνοντας σε μια τέτοια συζήτηση, την οποία μάλιστα και χαρακτήρισε απόλυτο λάθος.

«Αυτό που γίνεται από πλευράς Δήμου ή όποιου άλλου, είναι μέγα λάθος, απόλυτο λάθος. Είναι αντίθετο προς την παράδοσή μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Φανταστείτε τους δικούς σας ανθρώπους, τους γονείς σας, να τους κάψετε! Εγώ τρομάζω. Δεν μπορούμε καν να είμαστε σε μια τέτοια αντίληψη της ζωής μας. Να καίμε τη ζωή; Να καίμε το πρώτο σώμα του ανθρώπου το οποίο είναι δημιούργημα του Θεού, προσβάλλοντας έτσι τον ίδιο το Δημιουργό μας;», αναρωτήθηκε, και σημείωσε πως η καύση των νεκρών «ανήκει» στην κουλτούρα της Ασίας, όπου εκεί οι άνθρωποι δεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι.

Ο κ.  σημείωσε, πάντως, πως η θέση αυτή της Εκκλησίας δεν κρύβει μίσος, οργή ή φανατισμό, αλλά μόνο «απόλυτο και απέραντο σεβασμό στην παράδοσή μας και το συνάνθρωπο».

«Μπορεί να καίγεται ο άνθρωπος; Πώς και για ποιο λόγο», διερωτήθηκε ο Σεβασμιότατος.

Τι θα γίνει όμως αν τελικά δημιουργηθεί στην Κρήτη αποτεφρωτήριο; «Εγώ δεν μπορώ καν να διανοηθώ ότι θα γίνει κάτι τέτοιο στην Κρήτη», λέει ο Αρχιεπίσκοπος.

Ωστόσο, πώς θα αντιδράσει η Αρχιεπισκοπή στην περίπτωση που προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασής του ο Δήμος; Θα υπάρξει «οδηγία» της προς τις ενορίες για όσους επιλέξουν την καύση από την ; Κι εδώ ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος είναι σαφής. Ο λόγος που μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε δήλωση-οδηγία προς τις ενορίες είναι για να μη «νομιμοποιηθεί» κατά κάποιο τρόπο η συζήτηση. «Οποιαδήποτε θέση σχετικά θα ήταν σαν να αρνούμαστε την παράδοσή μας, τον ίδιο μας τον εαυτό. Είναι σαν να λέμε ότι ο άνθρωπος είναι πολύτιμος. Μα δε χρειάζεται δήλωση γι’ αυτό. Είναι αυτονόητο», αναφέρει ο κ. Ειρηναίος και ξεκαθαρίζει πως «αν χρειαστεί δε θα ‘χουμε οποιαδήποτε δυσκολία να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένη δήλωση».

Λίλιαν Δαφερμάκη – Εφημερίδα “ΠΑΤΡΙΣ”, neakriti.gr
"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ