Η καινοτομία και το ομαδικό πνεύμα, η συνεχής αναζήτηση νέων δεδομένων είναι τα βασικά συστατικά ανάπτυξης της εταιρείας CityCrop, η οποία σχεδιάζει και προωθεί συσκευή καλλιέργειας λαχανικών στο σπίτι.
Η CityCrop ΙΚΕ – Automated Indoor Farming ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2015 από τους Χρήστο Ραυτογιάννη και Ευρυβιάδη Μακρίδη, αλλά η έδρα μεταφέρθηκε στο Λονδίνο και οι παραγγελίες έρχονται από την Αμερική ως τα Αραβικά Εμιράτα.
Μετά από δύο χρόνια σκληρής δουλειάς, η εταιρεία έχει εμπλουτίσει την ομάδα της με νέα μέλη σε καίριες θέσεις που περιλαμβάνουν software and hardware design, καθώς και συνεργασίες στον τομέα του βιομηχανικού σχεδιασμού.
Η ιδέα γεννήθηκε «όταν εργαζόμουν σε ένα θερμοκήπιo υδροπονικής καλλιέργειας στην Κρήτη. Βλέποντας τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η μέθοδος, τόσο ως προς τους τελικούς καταναλωτές όσο και ως προς το περιβάλλον, αποφάσισα να βρω τρόπο που θα έφερνε σε επαφή τον ίδιο τον καταναλωτή με την καλλιέργεια.
Ταυτόχρονα, οι ανησυχίες του Ευρυβιάδη Μακρίδη για τον σύγχρονο τρόπο καλλιέργειας, παραγωγής και κατανάλωσης τροφών μάς οδήγησαν να αγκαλιάσουμε την ιδέα ενός πρωτοποριακού προϊόντος που θα απαντά στα σύγχρονα διατροφικά ζητήματα.
Κάπου εκεί, ανάμεσα στη γνώση, στις ανησυχίες και στην εμπειρία, γεννήθηκε η ιδέα της CityCrop, ενός προϊόντος ικανού να καλύψει καθημερινές διατροφικές ανάγκες με τρόπο απλό και εύκολo, ακόμα και για ένα παιδί!» αναφέρει ο συνιδρυτής Χρήστος Ραυτογιάννης, ο οποίος έχει σπουδάσει τεχνολογία γεωπονίας και έχει δεκαετή εμπειρία στα υδροπονικά συστήματα.
Καλλιέργεια μέσω… κινητού
Η συσκευή CityCrop απευθύνεται τόσο σε ιδιώτες όσο και σε επαγγελματίες στον χώρο της εμπορίας, της εστίασης, της διαμονής, της άθλησης και της εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τις 32 προ-παραγγελίες και την έρευνα αγοράς, ο κύριος πελάτης είναι 30-50 ετών, ζει σε αστικό περιβάλλον, τον ενδιαφέρει η τεχνολογία και το εισόδημά του είναι ανώτερο του μέσου μηνιαίου. Προέρχεται από τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, τις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (περιοχές με δύσκολες κλιματικές συνθήκες).
Μόλις ο χρήστης συνδέσει τη συσκευή στο WiFi, η καλλιέργεια ξεκινάει με τρία απλά βήματα:
1. Μέσω του app, επιλέγει τα φυτά που θα καλλιεργήσει και τα τοποθετεί στις αντίστοιχες θέσεις στο πλέγμα (Growing Area).
2. Τοποθετεί τις ειδικά σχεδιασμένες κάψουλες που περιέχουν τους σπόρους στις αντίστοιχες θέσεις των δίσκων που βρίσκονται στη συσκευή.
3. Μέσω του app, δίνει εντολή να ξεκινήσει η καλλιέργεια με το πάτημα ενός κουμπιού.
O χρήστης μπορεί να παράγει μια μεγάλη ποικιλία φυτών, όπως φυλλώδη λαχανικά, βότανα, φύτρες, μικρά φρούτα, ακόμα και βρώσιμα λουλούδια.
Η εφαρμογή, χάρη στον απλό και εύχρηστο σχεδιασμό της, προσφέρει στον χρήστη μια ευχάριστη και ολοκληρωμένη εμπειρία, και την ίδια στιγμή τον ενημερώνει για ό,τι είναι σημαντικό σε κάθε στάδιο της καλλιέργειάς του. Για παράδειγμα, αν το επίπεδο του νερού στη δεξαμενή είναι χαμηλό, ο χρήστης λαμβάνει ειδοποίηση για να την ξαναγεμίσει ή αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το χρώμα των φύλλων κάποιου φυτού ο χρήστης μπορεί να στείλει μια φωτογραφία και οι ειδικοί της εταιρείας τού δίνουν γρήγορη και εύκολη απάντηση. Και φυσικά, λαμβάνει ειδοποίηση για την κατάλληλη στιγμή της συγκομιδής.
Αγορές μέσω του site
Η τεχνολογία της συσκευής επιτρέπει στον χρήστη να την τοποθετήσει σε οποιονδήποτε εσωτερικό χώρο (σπίτι, επαγγελματικός χώρος κ.α.).
Η αγορά που απευθύνεται η συσκευή εκτείνεται από αυτήν της κάθετης καλλιέργειας έως αυτή των «έξυπνων» οικιακών συσκευών και «έξυπνων» συσκευών κουζίνας. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, το μέγεθος της αγοράς της «κάθετης καλλιέργειας» παγκοσμίως, από το 2015 που ήταν 1,15 δισ. δολ., αναμένεται να φτάσει τα 6,31 δισ. δολ. το 2022, με σύνθετο ρυθμό ετήσιας ανάπτυξης 30%. Το μέγεθος της αγοράς των «έξυπνων» οικιακών συσκευών μόνο στις ΗΠΑ, από το 2015 που ήταν 694 εκατ. δολ., αναμένεται να φθάσει τα 10 δισ. δολ. το 2020, με σύνθετο ρυθμό ετήσιας ανάπτυξης 29%.
Ακόμα μια πιθανή αγορά είναι αυτή της φαρμακευτικής κάνναβης, η οποία αυτή τη στιγμή είναι η πιο αναπτυσσόμενη αγορά στις ΗΠΑ. Το μέγεθός της μόνο στις ΗΠΑ, από το 2016 που ήταν 7,1 δισ. δολ., αναμένεται να φθάσει τα 22 δισ. δολ. το 2020.
Η CityCrop έχει ήδη συνδεθεί με προμηθευτές όπως η Syngenta για την προμήθεια σπόρων, η Re-nuble για την προμήθεια βιολογικών θρεπτικών διαλυμάτων και η Blackdogled για την προμήθεια των LED panels.
Ο χρηματοδότης της εταιρείας προς το παρόν είναι ο επιταχυντής επιχειρήσεων StartupBootcamp ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις με Αngel Ιnvestors και VC.
Η παραγωγή για το 2017 έχει σχεδιαστεί, για τις πρώτες 400 συσκευές, να γίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2018, η σκυτάλη της μαζικής παραγωγής θα περάσει σε εργοστάσιο στην Κίνα.
Σύμφωνα με τον κ. Ραυτογιάννη οι αγορές ήδη πραγματοποιούνται μέσω του website της εταιρείας αλλά μελλοντικά θα γίνονται από το δίκτυο διανομέων. Στο website υπάρχει σχετική φόρμα συμπλήρωσης ενδιαφέροντος για συνεργάτες-διανομείς.