19.8 C
Chania
Wednesday, October 9, 2024

“Κρατήστε τα πολυεθνικά κοράκια μακριά από το νερό μας!”: “ΌΧΙ” στην ιδιωτικοποίηση του νερού από την Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων

Ημερομηνία:

Μπορεί οι βουλευτές των Οικολόγων Πράσινων να πείστηκαν μετά τις πιέσεις που τους ασκήθηκαν ότι το νερό δεν ξεπουλιέται και πλέον να υποστηρίζουν τη μεταβίβαση του στο Υπερταμείο, όμως η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων φαίνεται ότι δεν έχει πειστεί ότι δεν αποτελεί ιδιωτικοποίηση η συγκεκριμένη εξέλιξη και καλεί τους βουλευτές να πούν “ΟΧΙ” στα σχέδια των δανειστών για το νερό.

Διαβάστε τι γράφουν:

H Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων καλεί τους Έλληνες βουλευτές και την κυβέρνηση να πουν ξεκάθαρο «ΟΧΙ» στην ιδιωτικοποίηση του νερού και να αρνηθούν να εντάξουν τις δημόσιες επιχειρήσεις ύδρευσης της Αθήνας (ΕΥΔΑΠ) και της Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) στο διαβόητο «Υπερταμείο».

Υπενθυμίζουμε για όσους δεν το έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη ότι στην πενταμελή διοίκηση του Υπερταμείου τα δυο μέλη διορίζονται απευθείας από τους δανειστές, ενώ και για τα άλλα τρία μέλη που διορίζει η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των δανειστών! Επιπλέον, σκοπός του Υπερταμείου είναι να υπάρχουν έσοδα, κέρδη δηλαδή για τους δανειστές. Άρα το νερό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης περνάνε υπό τον έλεγχο των δανειστών.

Υπενθυμίζουμε ακόμη το έντονο ενδιαφέρον πολυεθνικών για τη διαχείριση των νερών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (κι όχι μόνο, αυτό είναι μόνο η αρχή), που επιδίωξαν και στο παρελθόν να πάρουν κομμάτι ή και ολόκληρες τις δημόσιες εταιρείες ύδρευσης των δυο αυτών πόλεων, ελέγχοντας έτσι το νερό της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Εκείνο που σταμάτησε τα σχέδιά τους ως τώρα ήταν η μεγάλη αντίδραση των πολιτών, το δημοψήφισμα στη Θεσσαλονίκη και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί.

Για όσους επίσης έχουν την αυταπάτη ότι «θα βελτιωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών» με την ιδιωτικοποίηση, έχουμε να πούμε ότι τους διαψεύδει η ίδια η πραγματικότητα, διεθνής και ευρωπαϊκή, όπως μας την περιέγραψε πριν μερικά χρόνια πανεπιστημιακός από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου σε συνέδριο στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων: Σε όλη την Ευρώπη πλέον (και στη Γερμανία) υπάρχει η τάση της επαναδημοσιοποίησης – επαναδημοτικοποίησης των εταιρειών ύδρευσης και ενέργειας που είχαν στο παρελθόν ιδιωτικοποιηθεί κι αυτό γιατί όπου έγινε ιδιωτικοποίηση εταιρειών ύδρευσης:

  • Οι τιμές του νερού για τους καταναλωτές πολλαπλασιάστηκαν.
  • Η επέκταση και βελτίωση των δικτύων σταμάτησε.
  • Η ποιότητα του νερού έπεσε κατακόρυφα.
  • Οι μετρήσεις για την καθαρότητα – ποιότητα του νερού παρέμειναν επτασφράγιστο μυστικό, καθώς στις συμφωνίες της ιδιωτικοποίησης υπήρχε ρήτρα μυστικότητας για τις μετρήσεις ποιότητας του νερού.

Κατόπιν όλων αυτών, μεγάλες πόλεις όπου το νερό είχε ιδιωτικοποιηθεί, επανέκτησαν το νερό τους, δηλαδή ξανααγόρασαν, πήραν πίσω οι Δήμοι τις εταιρείες ύδρευσης από τους ιδιώτες. Και μιλάμε για Δήμους όπως του Παρισιού και του Βερολίνου!

Δε χρειάζεται να επαναλάβουμε τα λάθη άλλων ευρωπαϊκών χωρών με χρονοκαθυστέρηση, ζημιώνοντας οικονομικά το ελληνικό δημόσιο και διακινδυνεύοντας την ποιότητα του νερού που πίνουμε. Πάνω από δυο εκατομμύρια (2.000.000) Ευρωπαίοι πολίτες υπέγραψαν τη μεγαλύτερη στην Ιστορία νομοθετική πρωτοβουλία πολιτών ζητώντας να παραμείνει το νερό δημόσιο αγαθό. Κρατήστε τα πολυεθνικά κοράκια μακριά από το νερό μας!

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ