12.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Κραυγή αγανάκτησης στη Μεσόγειο

Ημερομηνία:

Του Ηρακλή Καλογεράκη

Οι νεότουρκοι καλό θα είναι να μάθουν την ιστορία τους και την προέλευση τους και αυτό βέβαια όχι μέσα από τις ταινίες του Σουλτάνου, του «Μεγαλοπρεπή».  Πρέπει να μάθουν να σέβονται τον γείτονα τους και να συνειδητοποιήσουν πως είναι οι τελευταίοι που ήλθαν στη περιοχή αυτή της Μεσογείου. Όποια πέτρα και να σηκώσεις κε Ερντογάν, όπου και να σκάψεις ή όπου καταδυθείς, ελληνικά γράμματα θα δεις και δείγματα ελληνικού πολιτισμού θα βρεις.

Ο πρόεδρος Ερντογάν με τα οράματα και τα όνειρα του παρασύρθηκε και ενεργεί όπως οι κατακτητές περασμένων αιώνων. Εφαρμόζει τακτικές εκφοβισμού, δρα εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου και αντί να ενώνει, αποσταθεροποιεί και διαιρεί τους λαούς της Ανατολικής Μεσογείου.

Στη λεκάνη αυτή της Μεσογείου, έζησαν και μεγαλούργησαν λαοί και πολιτισμοί και δεν μπορεί ένας «νεόφερτος» να καταστρέφει και να αψηφά ότι παλιό ακτινοβολεί.

Να αρχίσω από την Αγία Σοφία και τον τρικάρηνο όφη πλάι της που έντεχνα έχωσαν σε μια τρύπα, για να μη θυμίζει πως κάποτε ανακόπηκε η πορεία κάποιου άλλου επίδοξου εξ ανατολής κατακτητή;

Έρευνες δεν γίνονται με ένα ερευνητικό και πέντε πολεμικά δίπλα του. Έρευνες δεν γίνονται με καιρό πάνω από 3-4 Μποφώρ. Η έρευνα είναι γνωστό πως δεν θέλει θορύβους. Η «επίδειξη και ο εκφοβισμός» αντίθετα είναι που θέλουν πλοία, κανόνια, φωνές και απειλές.

Ναυτική ισχύ στη περιοχή μας δεν αποκτάς κτίζοντας αεροπλανοφόρα. Αυτά δείχνουν άλλα σχέδια που η περιοχή μας σήμερα δεν τα χρειάζεται.

Καλός ναυτικός δεν γίνεσαι, γεννιέσαι. Πρέπει να το έχεις στο DNA σου. Μπορεί προ ημερών να βρήκανε τη Μάλτα αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτε!

Τα όνειρα αυτά του προέδρου τα ενθαρρύνει και ο επικεφαλής της Τουρκικής Διπλωματίας κ. Τσαβούσογλου που φωνάζει και αναπαραγάγει το πρακτορείο Anadolu: «Μέχρι το τέλος, θα αγωνιστούμε για τα δικαιώματα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, δεν θα τα παρατήσουμε»!  Ερωτώ τώρα εγώ, ποια δικαιώματα και βάσει ποιού δικαίου; Αυτού του Μοντέγκο Μπέι που δεν υπέγραψαν; Αυτού που εφαρμόζεται κατά το δοκούν και τμηματικά; Άλλοι κανόνες στη Μαύρη θάλασσα, άλλοι στα γαλανά νερά του Αιγαίου και άλλοι στα μπλέ της Ανατολικής Μεσογείου;

Να υπενθυμίσω λοιπόν πως στη λεκάνη αυτή της Μεσογείου, πάνω από χίλια χρόνια πριν εμφανιστούν οι Σελτζούκοι τούρκοι στη περιοχή, οι Δωδεκανήσιοι Έλληνες διαμόρφωσαν το πρώτο ναυτικό και εμπορικό δίκαιο της παγκόσμιας ιστορίας που κωδικοποιήθηκε με την ονομασία «Νόμος Ροδίων Ναυτικός». Αυτό το δημιούργημα ήταν που αποτέλεσε αργότερα το υπόβαθρο του Ναυτικού Δικαίου των Άγγλων. «Εγώ μεν του κόσμου κύριος, ο δε Ρόδιος νόμος θαλάσσης», έλεγε ο αυτοκράτορας Αντωνίνος ο Ευσεβής (Antoninus Pius, 86-121 μ.Χ).

Ας μην λοιπόν αναφέρεστε σε «δικαιώματα», σε «δίκαιο» και σε «κανόνες δικαίου» γιατί απλά δεν τα έχετε στο DNA σας. Δικαιούμαστε να τα ξέρουμε καλύτερα από σας.

Δεν φτάνει αυτό αλλά συνεχίζει την ίδια μέρα τις προκλητικές του δηλώσεις: Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι η Τουρκία έχει κακές προθέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτοί που θέλουν να δουν μια χώρα με κακές προθέσεις πρέπει να κοιτάξουν προς την Ελλάδα.

Ξέχασαν φαίνεται πως οι Έλληνες δημιουργούσαν πολιτισμό και έχτιζαν όπου πήγαιναν με εξαίρεση τη περίοδο που εγκαταλείφτηκαν από τους φίλους τους στις βάρβαρες ορέξεις του Ατατούρκ.

Αλεξάνδρειες έχτιζαν, βιβλιοθήκες και θέατρα έφτιαχναν παντού όπου πήγαιναν. Σεβασμό στους λαούς και στο πολιτισμό τους δίδασκαν πάντα. Δεν γκρέμιζαν, ούτε σκέπαζαν ότι θαύμαζε ο κόσμος. Δεν οικειοποιούσαν τα ξένα δημιουργήματα, ούτε παραχάραζαν την ιστορία.

Αναρτά στο διαδίκτυο ο κος Çağatay Erciyes, ανώτερος υπάλληλος του τουρκικού ΥΠΕΞ, μια κατηγορία και αμέσως αναμεταδίδεται από το Anadolu. Λέει πως η Ελλάδα, που χρόνια τώρα δηλώνει ότι δεν διεκδικεί τίποτε από κανένα γείτονα της, δημιουργεί εντάσεις στη περιοχή και πως έχει «μαξιμαλιστικές» τάσεις. Κατηγορεί την Ελλάδα πως έχει αξιώσεις που είναι αντίθετες με το, διαστρεβλωμένο από αυτούς, διεθνές δίκαιο και προαναγγέλλει έρευνες του Oruc Reis στην περιοχή που οριοθετήθηκε πρόσφατα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου.

Σύμφωνα λοιπόν με το Δ.Δ.Θ (1982) που τέθηκε σε ισχύ το 1994, το οποίο έχουν επικυρώσει 157 από τα 168 παραθαλάσσια κράτη, η Τουρκία δεν το έχει υπογράψει αλλά εφαρμόζει, τα 3 από τα 14 νησιά του συμπλέγματος Καστελόριζου κατοικούνται και έχουν οικονομική ζωή και συνεπώς δικαιούνται και υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

Παραβλέπουν εσκεμμένα πως το σύμπλεγμα αυτό των νησιών δεν είναι ένα μεμονωμένο νησί αλλά έχει 14 νησιά που ανήκουν διοικητικά στο Νομό Δωδεκανήσου, γεωλογικά στην Αιγαιοπελαγίτικη πλάκα και πως απέχουν 120 χιλιόμετρα από τη πρωτεύουσα του νομού τη Ρόδο και 550 από την Αθήνα (500 χιλ. από Άγκυρα).

Μας δείχνουν και μας λένε μόνο πως ένα νησάκι 10 τ.χ. μπροστά από τις ακτές τους τούς κόβει τις ορέξεις και τους αποστερεί «δικαιώματα» που μόνο αυτοί έχουν.

Δεν φταίει η Ελλάδα που στα μέσα του 16ου αιώνα οι Οθωμανοί πήγαν και κατέλαβαν την Κυρηναϊκή (Λιβύη) και που το 1911-12 σε πόλεμο με τους Ιταλούς όχι μόνο έχασαν την περιοχή εκεί, αλλά έφεραν τους Ιταλούς στα Δωδεκάνησα.

Δεν φταίμε εμείς που ενώ είχαν στη κατοχή τους τα Δωδεκάνησα, τα πήραν οι Ιταλοί που στη συνέχεια, με διεθνή συνθήκη, τα επέστρεψαν σε μας.

Δεν φταίει η Ελλάδα που και στους δύο ΠΠ πολέμους επέλεξε και πήγε με το μέρος των συμμάχων, που αμύνθηκε των εδαφών της κατά την Ιταλογερμανική επίθεση και που με το πέρας του πολέμου της αποδόθηκαν, με τη συνθήκη ειρήνης, τα Δωδεκάνησα.

Γενικά δεν φταίει η Ελλάδα που τη προίκισε ο Θεός με 9.835 νησιά, νησίδες, βραχονησίδες, βράχους και σκοπέλους. Δεν φταίει η Ελλάδα που έχει την 12η μεγαλύτερη σε μήκος ακτογραμμή ενώ η Τουρκία έχει τη μισή που τη κατατάσσει στην 18η θέση.

Έτσι είναι τα πράγματα «καλοί μας γείτονες» και πρέπει να τα αποδεχτείτε πριν να είναι αργά για όλους.

Τα επώνυμα νησιά μας είναι 2.295 και από αυτά τα 126 δικαιολογούν και υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Χωνέψτε το γιατί είτε το υπογράψετε είτε όχι, το διεθνές δίκαιο της θάλασσας εδώ και χρόνια ισχύει για όλους.

Με τα λόγια αλλά και τις ενέργειες σας κ.Erciyes, συνεχώς και επί χρόνια παραβιάζετε και τη Συνθήκη της Λωζάννης (άρθρα 12 και16) που ορίζουν ότι η Τουρκία αποδέχεται ότι δεν έχει κανένα κυριαρχικό δικαίωμα πέρα και έξω από τα 3νμ από τις τουρκικές ακτές.

Σύμφωνα λοιπόν με τη συνθήκη αυτή τα μόνα νησιά που σας παραχωρήθηκαν είναι η Ίμβρος, Τένεδος, Λαγούσες  (ή Μαυριές) και όσα νησάκια, βραχονησίδες και βράχοι βρίσκονται λιγότερο από 3 μίλια από την ακτή. Σε αυτά πρέπει να περιοριστείτε και πάρετε τα βλέμματα σας από αυτά που είναι σε μεγαλύτερη απόσταση. Απλά γιατί δεν σας ανήκουν και γιατί θα είναι ενάντια μιας διεθνούς συνθήκης.

Καλά θα κάνετε να μην επικαλείστε το «διεθνές δίκαιο», ούτε καν το δίκαιο, γιατί έχετε την παγκόσμια αποκλειστικότητα να απειλείτε μια γειτονική και «σύμμαχη» χώρα με χρήση βίας και πόλεμο, σε περίπτωση που αυτή ασκήσει ένα νόμιμο δικαίωμα της. Δεν αντιλαμβάνεστε πως οι ενέργειες σας αυτές έρχονται σε αντίθεση και με το πρώτο άρθρο του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών; Αλλά και αν δεν το αντιλαμβάνεστε δεν βλέπετε στο επόμενο άρθρο, πως « Όλα τα Μέλη στις διεθνείς τους σχέσεις θα απέχουν από την απειλή ή τη χρήση βίας, που εκδηλώνεται εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας ή της πολιτικής ανεξαρτησίας οποιουδήποτε κράτους είτε με οποιαδήποτε άλλη ενέργεια ασυμβίβαστη προς τους Σκοπούς των Ηνωμένων Εθνών»;

Όλοι μας ξέρουμε πως το ερευνητικό δεν κάνει έρευνες. Όλοι μας ξέρουμε πως και έρευνες να κάνει, τα αποτελέσματα δεν είναι αξιοποιήσιμα. Αλλά έστω πως κάνουν έρευνες και πως τα αποτελέσματα είναι αξιοποιήσιμα. Πιστεύει κανείς πως αν βρεθούν υδρογονάνθρακες θα μπορέσουν να στήσουν εξέδρες και να τους εξορύξουν; Υπάρχει έστω και μια μικρή πιθανότητα να βγει κάτι το θετικό από αυτή την ιστορία; Εγώ πιστεύω πως κάτι σαν τα «πετρέλαια» του βόρειου Αιγαίου θα είναι. Θα μείνουν εκεί και θα αχρηστευθούν αφού άλλες μορφές ενεργείας φαίνεται στον ορίζοντα, να έρχονται.

Οι λαοί για να πάνε μπροστά και να προοδεύσουν πρέπει όμορφα και λογικά να τα βρούνε, να ξέρουν τα όρια τους και να μην μπλέκει απειλητικά ο ένας στα πόδια του άλλου. Ήδη στο Καστελόριζο που εποφθαλμιούν και μάλιστα σε μια βραχονησίδα, που και αυτή μπορεί να συντηρήσει «ζωή», στο νησάκι του Αη Γιώργη, δραστηριοποιείται μια Τουρκάλα που ένωσε τη ζωή της με ένα Έλληνα. Είναι η Χουριγκιούλ από το Κας που με τον σύζυγο της κ. Τσίκο Μαγιάφτη διατηρούν μια ταβέρνα και εκμεταλλεύονται τις ξαπλώστρες στην παραλία εκεί. Χαρακτηριστική επί του θέματος είναι η πρόσφατη δήλωση του κου Μαγιάφτη, σε δημοσιογράφο Αθηναϊκής εφημερίδας: Με τον γάμο μας έχουμε φέρει τους δύο λαούς πιο κοντά…..

Στο σημείο αυτό να επισημάνω πως στον παραλληλισμό που κάνω δεν υπονοώ «γάμο», εννοώ σωστή και σύννομη χάραξη των «τοπογραφικών» για να ξέρουμε που είναι τα όρια. Έτσι όλοι οι γείτονες θα ωφεληθούν και θα ζήσουν αρμονικά.

Το άρθρο 83 του ισχύοντος Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας προβλέπει για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ κρατών με έναντι ή προσκείμενες ακτές πως η οριοθέτηση της γίνεται κατόπιν συμφωνίας με βάση το διεθνές δίκαιο και πως αν αυτή δεν μπορέσει να επιτευχθεί σε εύλογο χρονικό πλαίσιο, τα ενδιαφερόμενα κράτη προσφεύγουν σε άλλες προβλεπόμενες διαδικασίες. Επίσης ρητά αναφέρεται πως εκκρεμούσης της συμφωνίας τα ενδιαφερόμενα κράτη σε πνεύμα κατανόησης και συνεργασίας, θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να συνάψουν προσωρινές διευθετήσεις πρακτικής φύσης και, κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου, να μην θέτουν σε κίνδυνο ή παρεμποδίζουν την επίτευξη τελικής συμφωνίας.

Επίσης, στην προαναφερθείσα δημοσιογραφική αποστολή στο Καστελόριζο, σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, απαντά ο αντιδήμαρχος κ. Στράτος Αμύγδαλος «Εμείς με τους απέναντι δεν έχουμε μίση και κακία. Είμαστε και θα είμαστε φίλοι. Μάλιστα τώρα με τα γεγονότα μας έπαιρναν τηλέφωνο και μας έλεγαν: “Μη φοβάστε. Είμαστε μαζί σας. Σας αγαπάμε, θα σας στηρίξουμε και εμείς από εδώ. Τι χρειάζεστε;”

Θα τελειώσω τις σκέψεις μου αναφερόμενος στις προχθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών: “Οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή“.

* Ο Ηρακλής Καλογεράκης Φοίτησε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και υπηρέτησε το Πολεμικό Ναυτικό επί 37 χρόνια. Μετεκπαιδεύτηκε στις Η.Π.Α στον Ανθυποβρυχιακό πόλεμο και υπήρξε για τρία χρόνια Σύμβουλος Ναυτικών Επιχειρήσεων και Υπεύθυνος προγραμματισμού του Κέντρου Yυποθαλάσσιων Ερευνών του ΝΑΤΟ (SACLANTCENT), στην Ιταλία. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο Aberdeen σε θέματα Διαχείρισης Κρίσεων και Επίλυση Συγκρούσεων. Διετέλεσε κυβερνήτης σε 3 πολεμικά πλοία, στη Ναρκοθέτιδα ΑΜΒΡΑΚΙΑ, στο Αρματαγωγό ΛΕΣΒΟΣ και στο Αντιτορπιλικό ΤΟΜΠΑΖΗΣ. Υπηρέτησε ως τμηματάρχης Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Στόλου, τμηματάρχης Ασκήσεων ΝΑΤΟ στο ΓΕΕΘΑ και Διευθυντής των Ναυτικών Επιχειρήσεων στο Ανώτατο Στρατηγείο Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SHAPE). Επίσης, διετέλεσε διευθυντής της Διεύθυνσης Επιχειρησιακής Υποστήριξης του ΓΕΕΘΑ και ήταν επί 3τία ο Εθνικός Αντιπρόσωπος της χώρας μας, στις επιτροπές Σχεδίασης Ασκήσεων, Θαλάσσιων Μεταφορών και Επιχειρησιακής Υποστήριξης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Το 2002, τοποθετήθηκε Διευθυντής Επιχειρήσεων στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την προετοιμασία και την εκτέλεση των Ολυμπιακών αγώνων. Κατά την θητεία του εκεί, αναθεώρησε το Σχέδιο Αντιμετώπισης καταστροφών ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ και συνέταξε τα Εθνικά Σχέδια Αντιμετώπισης Φυσικών και Τεχνολογικών καταστροφών. Μετά την αποστρατεία του διετέλεσε επί τριετία σύμβουλος του δημάρχου Βάρης -Βάρκιζας και ασχολήθηκε με την αναδιοργάνωση του δήμου και την οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ