10.8 C
Chania
Monday, November 25, 2024

Κρητικό ελαιόλαδο: Στα ύψη η ποιότητα, στον πάτο οι τιμές

Ημερομηνία:

Από 2,50 ευρώ έως 2,70 ευρώ το κιλό – με την υψηλότερη τιμή παραγωγού να διαμορφώνεται σε ελαιουργείο του νομού Χανίων – έκλεισε η προηγούμενη εβδομάδα στο κρητικό ελαιόλαδο με βάση τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης. Έτσι, με βάση τα στοιχεία αυτά, στα ίδια σχεδόν επίπεδα κυμάνθηκαν για μια ακόμη εβδομάδα οι τιμές παραγωγού στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Η υψηλότερη τιμή την περίοδο 24/2 έως 2/3 δόθηκε για μια ακόμα φορά στο ελαιοτριβείο Λούβρου στην Κέρκυρα και ήταν τα 2,85 ευρώ/κιλό. Ελαφρά άνοδο κατά 10 λεπτά σημείωσε η τιμή παραγωγού στο ελαιουργείο Ανώσκελη στα Χανιά, φτάνοντας στα 2,70 ευρώ το κιλό.

Η χαμηλότερη τιμή ήταν και αυτή την εβδομάδα τα 2,50 ευρώ το κιλό.

Σε ό,τι αφορά το ελαιόλαδο παλαιάς εσοδείας, και εδώ οι τιμές παρέμειναν στα ίδια επίπεδα, με τη μέγιστη να κυμαίνεται στα 2,50 ευρώ το κιλό και την κατώτερη στα 2 ευρώ το κιλό.

Περνώντας στις υπόλοιπες αγορές του εξωτερικού, αυξητικές τάσεις παρουσίασε η μέγιστη τιμή παραγωγού στην Ισπανία, η οποία ενισχύθηκε κατά 0,6% και διαμορφώθηκε στα 3,46 ευρώ το κιλό.

Στην Ιταλία καταγράφηκε επίσης μικρή μείωση του μέσου όρου της τιμής παραγωγού στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, η οποία υποχώρησε στο 0,4% στα 4,73 ευρώ.

Αμετάβλητος παρέμεινε για τρίτη εβδομάδα ο μέσος όρος της τιμής παραγωγού στην Τυνησία, καθώς έκλεισε στα 2,83 ευρώ το κιλό.

Υψηλή ποιότητα στον νομό Χανίων

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει σε σχόλιο που έστειλε στην εφημερίδα Νέα Κρήτη ο γεωπόνος και επιστημονικός συνεργάτης του ΣΕΔΗΚ Νίκος Μιχελάκης, είναι πολύ μεγάλης σημασίας, και «πολύ μεγαλύτερης από όσο κάποιοι μπορεί να θεωρούν, η ανακοίνωση των ποιοτικών και ποσοτικών στοιχείων της φετινής και περσινής ελαιοπαραγωγής της περιφερειακής ενότητας Χανίων…».

Σύμφωνα με τον Νίκο Μιχελάκη, τα στοιχεία αυτά ήταν αρκετά χρήσιμα, αλλά και παράλληλα πολύ διδακτικά από πολλές πλευρές για τη γενικότερη πορεία της ελαιοκομίας του νομού και αξίζουν συγχαρητήρια στη ΔΑΟΚ Χανίων και στον γεωπόνο Γ. Μαμιδάκη για τη συγκέντρωσή τους.

Και κύρια διαπίστωση από τα στοιχεία αυτά είναι η επίσημη επιβεβαίωση του εξαιρετικού επιπέδου της ποιότητας της φετινής ελαιοπαραγωγής (95% έξτρα παρθένο), πράγμα που πρέπει η Πολιτεία αλλά και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι (παραγωγοί, ελαιουργεία, έμποροι) να φροντίσουν να αξιοποιηθεί ανάλογα.

Σημαντική όμως είναι και η επιβεβαίωση της δραματικής υποβάθμισης της ποιότητας της περσινής περιόδου (μόνο 37% έξτρα παρθένο) εξαιτίας των πρωτόγνωρων δακοπροσβολών, η οικονομική αποζημίωση των οποίων φαίνεται ότι οδηγείται στις καλένδες!

«Οπωσδήποτε όμως, στοιχεία όμοια με εκείνα της ΔΑΟΚ Χανίων οφείλουν να δώσουν στη δημοσιότητα και οι άλλες ΔΑΟΚ της Κρήτης και όλης της χώρας, καταγράφοντας μάλιστα όχι άπλα το έξτρα παρθένο αλλά και την υψηλότερη διαβάθμιση του “υπερ-έξτρα” ή erxtrisimo. Και αυτό ασφαλώς αποτελεί χρέος του ΥΠΑΑΤ και της ΕΛ.ΣΤΑΤ. να το ρυθμίσουν όπως γίνεται και στις άλλες χώρες, επιλύοντας τα υπηρεσιακά και θεσμικά προβλήματα των Περιφερειών, ώστε όλα τα ελαιοτριβεία αλλά και τα τυποποιητήρια να δίδουν έγκαιρα τα απαιτούμενα στατιστικά στοιχεία, όχι μόνο για την παραγωγή, αλλά και για την τυποποίηση και για τις εξαγωγές.

Ειδικότερα, η ΕΛ.ΣΤΑΤ. θα πρέπει για το ελαιόλαδο που αποτελεί εθνικό προϊόν να καταγράφει χωριστά το χύμα και χωριστά το τυποποιημένο, τα οποία, ενώ έχει ιδιαίτερη πολιτική και οικονομική σπουδαιότητα, αδικαιολόγητα δεν εμφανίζονται χωριστά στα στοιχεία της», όπως επισημαίνει ο Νίκος Μιχελάκης.

Εξαιρετικά παρθένο το 90% της φετινής παραγωγής στα Χανιά

Με βάση, λοιπόν, τα στοιχεία αυτά, εξαιρετικά παρθένο ήταν το περισσότερο από το 90% του ελαιόλαδου που παράχθηκε φέτος στα Χανιά. Και αυτή η διαπίστωση στηρίζεται στα στοιχεία των 89 ελαιουργείων που λειτούργησαν στον νομό, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ Χανίων).

Βέβαια, την ίδια στιγμή που η ποιότητα έχει βελτιωθεί σημαντικά, η τιμή του προϊόντος για τον παραγωγό παραμένει εξαιρετικά χαμηλή – 2,60 ευρώ το κιλό – χωρίς για την ώρα προοπτικές για καμία αύξηση, δείγμα των σοβαρών προβλημάτων που παρουσιάζει η αγροτική παραγωγή.

Αναλυτικότερα, από τον Οκτώβριο του 2020 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021 παρήχθησαν στα Χανιά συνολικά 21.628. 909 κιλά ελαιολάδου, εκ των οποίων τα 20.534.740 ήταν εξαιρετικό παρθένο, τα 558.788 παρθένο και τα 535.381 “λαμπάντε”.

Αντίστοιχα πέρυσι, σε σύνολο παραγόμενου ελαιολάδου 21.594.905 κιλών, τα 7.952.252 ήταν μόνο το έξτρα παρθένο, 7.404.312 το παρθένο και 6.238.341 το βιομηχανοποιημένο λάδι- “λαμπάντε”.

Φέτος αρκετοί παραγωγοί ξεκίνησαν νωρίτερα τη συγκομιδή προκειμένου να προλάβουν ενδεχόμενη δακοπροσβολή ή να παραγάγουν “αγουρέλαιο”, για αυτό και τον μήνα Οκτώβριο είχαμε την παραγωγή 1.580.772 ελαιόλαδο.

Σε ό,τι αφορά την απόδοση των ελιών φέτος στον νομό Χανίων αυτή ήταν: από 5,5 κιλά ελιές 1 κιλό λάδι, ενώ πέρυσι ίσχυε η παραγωγή 1 κιλού ελαιολάδου από 5,2 κιλά ελιές.

neakriti.gr 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ