Κροτοφοβία ονομάζεται η εκδήλωση φόβου ενός σκύλου για ένα συγκεκριμένο ή για διαφορετικούς δυνατούς και ξαφνικούς θορύβους, όπως κεραυνοί, πυροτεχνήματα της Πρωτοχρονιάς κλπ.
Η κροτοφοβία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα πολλές ανήσυχες συμπεριφορές του ζώου ή ακόμα και να χαθεί, αν βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο.
Όταν τα μικρά παιδιά ακούν έναν δυνατό θόρυβο μέσα στη νύχτα τρέχουν φοβισμένα στους γονείς τους οι οποίοι τα ηρεμούν, λέγοντάς τους «μην ανησυχείς, ήταν απλά βροντή» ή «ήταν απλώς ένας θόρυβος, δεν υπάρχει τίποτα να φοβηθείς».
Για έναν σκύλο όμως τα λόγια αυτά δεν βοηθούν. Αν ο σκύλος σας υποφέρει από κροτοφοβία υπάρχουν πολλές επιλογές για να τον κάνετε να ηρεμήσει. Ωστόσο, πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για σωστή διάγνωση και σχέδιο θεραπείας προτού επιχειρήσετε να επιλύσετε το πρόβλημα μόνοι σας.
Τα συμπτώματα της κροτοφοβίας
Η κροτοφοβία έχει πολλά συμπτώματα και εκδηλώνεται διαφορετικά στους σκύλους, όπως αναφέρει το dogtime.com.
Στην καλύτερη περίπτωση ένας δυνατός κρότος μπορεί να προκαλέσει τρέμουλο στον σκύλο και να «κολλήσει» στον κηδεμόνα του. Στην χειρότερη, ένας δυνατός κρότος μπορεί να προκαλέσει πανικό, τρέξιμο, αφόδευση σε εσωτερικούς χώρους ή ακόμα και άλμα μέσα από ένα γυάλινο παράθυρο!
Ορισμένοι παράγοντες που προκαλούν κροτοφοβία σε σκύλους:
- Καταιγίδες
- Πυροτεχνήματα
- Πολύβουες συγκεντρώσεις
- Συναγερμοί καπνού ή συστήματα οικιακής ασφάλειας
- Σειρήνες ασθενοφόρων, περιπολικών ή πυροσβεστικών οχημάτων
- Ήχοι από πτήσεις αεροπλάνων
- Γάβγισμα άλλων σκυλιών
Ακολουθούν μερικά συμπτώματα που μπορεί να διαφέρουν σε βαρύτητα ανάλογα με τα επίπεδα άγχους των σκύλων.
Πολλά σκυλιά όταν ακούν έντονο κρότο συμπεριφέρονται ως εξής:
- Αρχίζουν τα τρέμουν
- Περπατούν ανήσυχα πέρα δώθε
- Λαχανιάζουν ή εκκρίνουν σάλια
- Βάζουν την ουρά τους ανάμεσα στα πόδια τους
- Σπρώχνουν τα αυτιά τους προς τα πίσω
- Κρατούν ορθάνοιχτα τα μάτια τους
- Προσκολλώνται στον κηδεμόνα τους
- Κρύβονται
- Αρνούνται να κινηθούν
- Γαβγίζουν ή κλαίνε
- Εκδηλώνουν καταστροφικές συμπεριφορές όπως το να μασήσουν κάποιο αντικείμενο
- Προσπαθούν να διαφύγουν από το σημείο που βρίσκονται
Ένα σκύλος μπορεί επίσης να έχει γενετική προδιάθεση για κροτοφοβία. Μελέτες έχουν δείξει ότι το στρες του θορύβου εμφανίζεται σε ορισμένες ράτσες, όπως τα Κόλεϊ, τα Γκόλντεν Ριτρίβερ και τα Γερμανικά Ποιμενικά, περισσότερο από άλλες.
Για μερικούς σκύλους, η κροτοφοβία εμφανίζεται σταδιακά και επιδεινώνεται καθώς γερνούν, χωρίς προφανή λόγο. Για άλλα σκυλιά, εμφανίζεται σε κουτάβια και παραμένει για όλη τους τη ζωή.
Ένα πράγμα στο οποίο συμφωνούν οι περισσότεροι ειδικοί είναι ότι τα χάδια και η αγκαλιά, όταν το σκυλί εκδηλώνει συμπτώματα, μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα καθώς το ζώο πιθανότατα θα ερμηνεύσει τη συμπεριφορά του κηδεμόνα του ως “βλέπετε, έχω κάτι να ανησυχώ!”
Είναι σημαντικό για τους κηδεμόνες των σκύλων να συμπεριφέρονται κανονικά κατά τη διάρκεια γεγονότων που προκαλούν το άγχος του τετράποδου. Στην πραγματικότητα, μια πιθανή αιτία για την κροτοφοβία είναι η εκδήλωση από την πλευρά των ανθρώπων νευρικότητας ή φόβου για κάποιο είδος θορύβου. Δηλαδή, αν κάποιος τρομάζει με τους κεραυνούς πιθανότατα ο σκύλος θα έχει την ίδια αντίδραση.
Τρόποι αντιμετώπισης
Πριν επιχειρήσετε να θεραπεύσετε μόνοι σας το σκυλί σας για την κροτοφοβία, πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για επαγγελματική διάγνωση και συμβουλές θεραπείας.
Εκτός από την αποτελεσματικότητα στη μείωση των συμπτωμάτων, υπάρχουν και άλλα θέματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την αξιολόγηση της θεραπείας. Ορισμένες θεραπείες μπορεί να είναι πολύ χρονοβόρες για τους κηδεμόνες κατοικίδιων ζώων. Άλλες μπορεί να είναι πολύ ακριβές ή να εγκυμονούν κινδύνους παρενεργειών.
Πέντε επιλογές που πρέπει να συζητήσετε με τον κτηνίατρό σας
- Αλλάξτε το περιβάλλον του σκύλου
Δημιουργήστε ένα ασφαλές καταφύγιο για τον σκύλο σας, όπως ένα κιβώτιο με καλυμμένη κουβέρτα ή βρείτε μια τοποθεσία που θα μειώσει το επίπεδο θορύβου.
Ενεργοποιήστε την απαλή μουσική ή την τηλεόραση για να αποκρύψετε τον ήχο του προβληματικού θορύβου.
Εάν γνωρίζετε ότι έρχεται π.χ. μια καταιγίδα ή η ρίψη πυροτεχνημάτων, φροντίστε ώστε το σκυλί να έχει εκτονώσει την ενέργειά του, είτε με μια μεγάλη βόλτα, είτε με τρέξιμο για πολλή ώρα σε κάποιον ανοιχτό χώρο. Δραματικά αποτελέσματα δεν θα δείτε αλλά σίγουρα θα μειωθούν τα συμπτώματα αγχώδους συμπεριφοράς.
- Περιτύλιγμα πίεσης
To «περιτύλιγμα πίεσης» είναι οτιδήποτε τυλίγεται γύρω από τον κορμό και το στήθος του σκύλου για να παρέχει μια σταθερή, ήπια πίεση.
Ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα γιατί και πώς λειτουργεί αυτό το μέτρο. Πιθανότατα είναι ένας συνδυασμός που κάνει το σκυλί να αισθάνεται παρηγοριά και ασφάλεια, αποσπώντας παράλληλα την προσοχή του από το να συγκεντρωθεί σε ό,τι φοβάται.
Μπορείτε να δοκιμάσετε να φτιάξετε ένα «περιτύλιγμα» μόνοι σας από ένα μπλουζάκι κατάλληλου μεγέθους ή να αγοράσετε ένα «γιλέκο ηρεμίας», που πωλούνται στα pet shops.
- Τροποποίηση συμπεριφοράς
Αρχίστε εκθέτοντας το σκυλί σε χαμηλό επίπεδο θορύβου που το ενοχλεί, σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον. Καθώς το συνηθίζει, αυξάνετε τα επίπεδα του θορύβου μέχρι να μάθουν να τον ανέχεται.
Εάν θέλετε να το δοκιμάσετε, υπάρχουν αρκετά βιβλία για το θέμα.
Ωστόσο, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας και πιθανώς έναν επαγγελματία εκπαιδευτή κατοικίδιων για καλύτερα αποτελέσματα.
- Φάρμακα
Εάν το άγχος του σκύλου σας είναι αρκετά σοβαρό, υπάρχει μια ποικιλία φαρμάκων που μπορεί να προτείνει ο κτηνίατρός σας.
Μερικά χορηγούνται σε τακτική βάση, άλλα δίνονται μόνο την ώρα του συμβάντος. Εάν θέλετε να ακολουθήσετε αυτόν τον τρόπο, φροντίστε να ρωτήσετε τον κτηνίατρό σας για πιθανούς κινδύνους και παρενέργειες..
- Φερομόνες & Συμπληρώματα
Μερικοί κηδεμόνες κατοικίδιων ζώων επιλέγουν να θεραπεύσουν τα σκυλιά τους με πιο φυσικές θεραπείες, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν φερομόνες και συμπληρώματα που προορίζονται να κρατούν τους σκύλους ήρεμους. Τα σκευάσματα αυτά μπορεί να αποτελέσουν εναλλακτικές λύσεις και δεν προκαλούν τόσες πολλές παρενέργειες.
Διάφορα προϊόντα στην αγορά περιέχουν φυσικές φερομόνες που μπορούν να έχουν ηρεμιστική, καθησυχαστική επίδραση στους σκύλους. Αυτά μπορεί να έχουν τη μορφή περιλαίμιων, σπρέι και άλλων.
Σε κάθε περίπτωση πριν δοκιμάσετε οτιδήποτε ρωτήστε τον κτηνίατρο που παρακολουθεί το ζωάκι σας.