19.8 C
Chania
Saturday, November 23, 2024

Κρούγκμαν: Η διαφορά μεταξύ της ακμάζουσας Πολωνίας και της καταρρέουσας Ελλάδας είναι ότι η πρώτη δεν έχει ευρώ και η δεύτερη έχει

Ημερομηνία:

Με άρθρο του στους «New York Times» ο Πολ Κρούγκμαν, προχωράει σε μία σύγκριση της πολωνικής και της ελληνικής οικονομίας, εντοπίζοντας τη σημαντικότερη διαφορά τους: το ευρώ

Στο ξεκίνημα του άρθρου του ο νομπελίστας οικονομολόγος απαντά σε συναδέρφους του αλλά και γενικότερα σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι η αιτία της ελληνικής κρίσης είναι η έλλειψη μεταρρυθμίσεων. «Θα έλεγα ότι είναι μεγάλο, μεγάλο λάθος να σταθούμε σε παράγοντες που μειώνουν την ελληνική παραγωγικότητα και να υποστηρίξουμε ότι αυτοί είναι η «αιτία» της ελληνικής κρίσης. H μειωμένη παραγωγικότητα έχει ένα τίμημα για κάθε οικονομία. Κανονικά όμως δεν δημιουργεί οικονομική κρίση, ούτε μία τεράστια αποπληθωριστική ύφεση.»

Στη συνέχεια προχωράει σε μία σύγκριση δύο εθνικών οικονομιών: Της Πολωνίας που ακμάζει και τις Ελλάδας που καταρρέει. Σύμφωνα με τον Κρούγκμαν, η οικονομία της Πολωνίας μοιάζει πολύ με την ελληνική και μάλιστα είναι ελαφρώς χειρότερη. «Η Πολωνία, όπως η Ελλάδα, είναι μια χώρα στην περιφέρεια της Ελλάδας, στενά συνδεδεμένη με την υπόλοιπη ευρωπαϊκή οικονομία. Είναι επίσης μία χώρα με σχετικά χαμηλή παραγωγικότητα, σύμφωνα με τα βορειοδυτικά ευρωπαϊκά στάνταρντς, στην πραγματικότητα μικρότερη παραγωγικότητα από την Ελλάδα σύμφωνα με τα τυπικά διεθνή πρότυπα.»

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των δύο χωρών και γιατί η Πολωνία αναπτύσσεται ενώ η Ελλάδα καταστρέφεται, αναρωτιέται ο κ.Κρούγκμαν ρητορικά για να συμπληρώσει: «Σίγουρα η απάντηση είναι το ευρώ: υιοθετώντας το ευρώ η Ελλάδα πρώτα έφερε μαζικές εισροές κεφαλαίων, μετά βρέθηκε σε μία παγίδα, ανίκανη να επιτύχει την απαιτούμενη πραγματική υποτίμηση χωρίς απίστευτα οδυνηρή λιτότητα.»

«Κάθε φορά που κάποιος υποστηρίζει ότι το ελληνικό πρόβλημα βρίσκεται πραγματικά στην παραγωγή, θα πρέπει να αναρωτηθείτε, όχι αν η Ελλάδα έχει τέτοιο πρόβλημα – που έχει -, αλλά γιατί αυτό θα οδηγούσε σε κατάρρευση», καταλήγει ο Κρούγκμαν.

Ολόκληρο του άρθρο στους New York Times μετεφρασμένο

O Γιάννης Ιωαννίδης και ο Χριστόφορος Πισσαρίδης σε άρθρα τους για το Ινστιτούτο Brookings, επιχειρηματολογούν για το πώς η έλλειψη ριζικών μεταρρυθμίσεων μειώνει την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας. Δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω ότι υπάρχουν σοβαρά σημεία που πρέπει να αλλάξουν και ότι η Ελλάδα θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση εάν με κάποιον τρόπο μπορούσε να ξεπεράσει τα πολιτικά εμπόδια και να πραγματοποιήσει αυτές τις αλλαγές.

Ωστόσο θα έλεγα ότι είναι μεγάλο, μεγάλο λάθος να σταθούμε σε παράγοντες που μειώνουν την ελληνική παραγωγικότητα και να υποστηρίξουμε ότι αυτοί είναι η «αιτία» της ελληνικής κρίσης. H μειωμένη παραγωγικότητα έχει ένα τίμημα για κάθε οικονομία. Κανονικά όμως δεν δημιουργεί οικονομική κρίση, ούτε μία τεράστια αποπληθωριστική ύφεση.

Αναλογιστείτε, συγκεκριμένα, μία σύγκριση που θα έπρεπε να γίνει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Πολωνία. Η Πολωνία, όπως η Ελλάδα, είναι μια χώρα στην περιφέρεια της Ελλάδας, στενά συνδεδεμένη με την υπόλοιπη ευρωπαϊκή οικονομία. Είναι επίσης μία χώρα με σχετικά χαμηλή παραγωγικότητα, σύμφωνα με τα βορειοδυτικά ευρωπαϊκά στάνταρντς, στην πραγματικότητα μικρότερη παραγωγικότητα από την Ελλάδα σύμφωνα με τα τυπικά διεθνή πρότυπα.

Αλλά η Πολωνία δεν είχε μία κρίση ελληνικού επιπέδου, ούτε μια κρίση γενικότερα. Αντίθετα, έχει ενδυναμωθεία μέσα από το χάος των τελευταίων χρόνων.

Ποια είναι η διαφορά; Σίγουρα η απάντηση είναι το ευρώ: υιοθετώντας το ευρώ η Ελλάδα πρώτα έφερε μαζικές εισροές κεφαλαίων, μετά βρέθηκε σε μία παγίδα, ανίκανη να επιτύχει την απαιτούμενη πραγματική υποτίμηση χωρίς απίστευτα οδυνηρή λιτότητα.

Κάθε φορά που κάποιος υποστηρίζει ότι το ελληνικό πρόβλημα βρίσκεται πραγματικά στην προμήθεια, θα πρέπει να αναρωτηθείτε, όχι αν η Ελλάδα έχει τέτοιο πρόβλημα – που έχει -, αλλά γιατί αυτό θα οδηγούσε σε κατάρρευση. Η Ελλάδα μοιάζει να έχει περίπου το 60% της γερμανικής παραγωγικότητας, που σημαίνει ότι θα έπρεπε να έχει πραγματικούς μισθούς στο 60% των γερμανικών. Δεν θα έπρεπε να έχει 25% ανεργία.

thepressproject.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ρωσία θα ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή των «ασταμάτητων» βαλλιστικών πυραύλων Oreshnik

Τρόμος στον πλανήτη επικρατεί μετά την κλιμάκωση στον ρωσοουκρανικό...

Η «επιστροφή» του ΠΑΣΟΚ

Του Αργύρη Αργυριάδη Δικηγόρου Εδώ και λίγες ημέρες το ΠΑΣΟΚ αποτελεί...