Για όποιον στοιχειωδώς παρακολουθεί τις εξελίξεις δεν προξενεί την παραμικρή εντύπωση η σημερινή (21/7/2020) τουρκική κίνηση με τη Νavtex νότια και μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, οι «αερομαχίες» πάνω από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου και η έξοδος του τουρκικού στόλου από τον ναύσταθμο με πορεία εκεί όπου το Καστελόριζο «είναι μακριά»…
Κάπως έτσι είναι επεξεργασμένο το σενάριο ενός «θερμού επεισοδίου» και αυτό το σενάριο είναι γνωστό από την Ανοιξη (τουλάχιστον) του 2012. Τότε, είχε δημοσιευτεί στην τουρκική εφημερίδα της κυβέρνησης χάρτης με περιοχές προς παραχώρηση για έρευνα και εκμετάλλευση, εκεί ακριβώς όπου σήμερα εκδόθηκε η τουρκική Νavtex για να πραγματοποιηθούν αυτές οι έρευνες από γεωτρύπανα της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου, με τη συνοδεία του τουρκικού στόλου.
Τότε, το 2012, όταν δημοσιεύτηκε στην τουρκική εφημερίδα της κυβέρνησης ο χάρτης με παραχωρήσεις εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δεν ίδρωσε το αυτί κανενός εδώ στην Αθήνα. Ήταν η εποχή της χρεοκοπίας και των αναδιατάξεων στο πολιτικό σύστημα.
Κανείς δεν ασχολήθηκε με το θέμα ούτε τα επόμενα χρόνια παρά τις επισημάνσεις ότι η Τουρκία έχει σαφείς και ευκρινείς στόχους. Καμία κυβέρνηση απ όσες εμφανίστηκαν στη συνέχεια δεν πήρε στα σοβαρά τις σαφείς τουρκικές προειδοποιήσεις με λόγια και έργα.
Κοινός παρανομαστής της πολιτικής απέναντι στην Τουρκία όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα ήταν η «στρατηγική ψυχραιμία» και η καλλιέργεια της εντύπωσης ότι η χώρα είναι θωρακισμένη από τις συμμαχίες της.
Κανενός δεν πέρασε απ το μυαλό ότι «στη βάρδια» του θα τύχει να πρέπει να απαντήσει σε ένα ερώτημα που ήδη έχει τεθεί από την Ανοιξη του 2012, στην τουρκική εφημερίδα της κυβέρνησης: Τι θα πράξει, αν ένα τουρκικό γεωτρύπανο με τη συνοδεία του τουρκικού στόλου τρυπήσει σε περιοχές ελληνικού ενδιαφέροντος και συμφερόντων;
Είτε έχει έρθει αυτή η ώρα, είτε πρόκειται για πρόβα τζενεράλε, το ερώτημα παραμένει, αφορά την κυβέρνηση, αλλά όχι μόνο. Απάντηση σαφή θα πρέπει να έχει η αντιπολίτευση, το πολιτικό σύστημα και γενικότερα η ελληνική κοινωνία: Τι θα κάνουμε αν η Τουρκία επιχειρήσει να καταπατήσει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα;
ΥΓ: Από το γεγονός ότι αυτήν την ώρα τέτοιου είδους ερωτήματα δεν έχουν ήδη απαντηθεί με σαφήνεια, έχουμε την εντύπωση ότι ήδη η πολιτική μας ηγεσία έχει συμφωνήσει ότι πρέπει να «κάνουμε την πάπια»…