11.8 C
Chania
Wednesday, January 1, 2025

Κώστας Λαπαβίτσας: Η αποτυχία της Ευρωζώνης. Προτάσεις Οικονομικής Πολιτικής για την ανάκαμψη της Ελλάδας.

Ημερομηνία:

Με απροσδόκητα μεγάλη προσέλευση φίλων και υποστηρικτών πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της μελέτης του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ερευνών Κοινωνικής και Οικονομικής Πολιτικής ανοίγοντας -και με σκληρή επιστημονική τεκμηρίωση πλέον- τη συζήτηση για τη νέα κατεύθυνση για την Ελλάδα και την προοπτική μιας συνολικής αναμόρφωσης της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής πέρα από στενούς πολιτικούς υπολογισμούς.

Στις 15 Φεβρουαρίου στην Αθήνα το ΕΔΕΚΟΠ παρουσίασε τεκμηριωμένες προτάσεις για μια εφικτή αλλαγή πορείας στην Ελλάδα. Μια αλλαγή που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την τρέχουσα πορεία οικονομικού θανάτου, αρκεί να υπάρχει βούληση και συγκεκριμένη στρατηγική.

H εκστρατεία υπερβολής και φόβου που άσκησαν διάφορα, ελληνικά και μη, κέντρα εξουσίας καλλιέργησε την εντύπωση ότι τα προγράμματα «διάσωσης» είναι μονόδρομος. Η πλήρης μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015 επέτρεψε στο παλιό πολιτικό σύστημα και στους κυρίαρχους κύκλους να ισχυριστούν ότι πλέον «αποδείχθηκε» πως δεν υπάρχει άλλη επιλογή πέραν των μνημονίων.

Στη μελέτη του ΕΔΕΚΟΠ καταδεικνύεται ότι υπάρχει άλλη πορεία, η οποία είναι απαραίτητη για τη χώρα. Η πορεία αυτή προϋποθέτει την ανάκτηση της νομισματικής κυριαρχίας. Τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα που αναμένεται να προκύψουν από την έξοδο από την Ευρωζώνη είναι διαχειρίσιμα, εφόσον υπάρχει ένας στοιχειώδης σχεδιασμός, προετοιμασία και αποφασιστικότητα.

Ειδικότερα, περιγράφεται με αναλυτικό τρόπο η διαδικασία εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη στην κατεύθυνση μιας συνολικής αναμόρφωσης της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Η χώρα χρειάζεται βραχυπρόθεσμα τόνωση της ζήτησης με επίκεντρο τον κλάδο των υπηρεσιών και μεσοπρόθεσμα βιομηχανική πολιτική για την ανάπτυξη, την τόνωση της απασχόλησης και  την αύξηση του εισοδήματος.

Πιο συγκεκριμένα στη μελέτη

  • Περιγράφονται τα αναγκαία βήματα που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, με στόχο να ελαχιστοποιηθεί το κόστος της ανάκτησης της νομισματικής κυριαρχίας.
  • Αναλύονται οι κυριότερες επιπτώσεις, περιλαμβανομένου του πληθωρισμού.
  • Αναλύεται η προοπτική αλλαγής της δημοσιονομικής πολιτικής με στόχο τη μείωση της ανεργίας.
  • Εξετάζονται τα βασικά στοιχεία βιομηχανικής πολιτικής, σε σύνδεση με τον αγροτικό τομέα, για να μεταβεί η χώρα σε καθεστώς βιώσιμης ανάπτυξης.
  • Περιγράφεται η πορεία της αγοράς εργασίας, με την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, την αύξηση της ανεργίας και της μερικής απασχόλησης.
  • Αναλύεται η διεθνής θέση της ελληνικής οικονομίας, οι εισαγωγές και οι εξαγωγές, και κυρίως οι διαρροές στο εξωτερικό.

Το πλήρες κείμενο της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε με τη υποστήριξη του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ, είναι διαθέσιμο στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αποκάλυψη βρετανικών εγγράφων: Ο Μπους νόμιζε ότι «ήταν σε αποστολή από τον Θεό» στο Ιράκ

Τα πρόσφατα δημοσιευμένα αρχεία της βρετανικής κυβέρνησης αποκαλύπτουν ότι...

Λαοθάλασσα στην Κωνσταντινούπολη κατά του Ισραήλ με αναφορές του γιου του Ερντογάν για Αγιά Σοφιά

Μεγαλειώδη πορεία με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιαδων ανθρώπων πραγματοποιήθηκε την πρώτη...

Κρήτη και Νότιο Αιγαίο δίνουν πάνω από το 50% των τουριστικών εισπράξεων

Το 53% των συνολικών εισπράξεων του ελληνικού τουρισμού το 2023 προήλθε...