16.8 C
Chania
Wednesday, May 8, 2024

Κώστας Σκρέκας: Ξεκίνησαν οι σεισμικές έρευνες σε Κρήτη και Πελοπόννησο – Τα ενεργειακά επιχειρήματα και τα γεωπολιτικά τετελεσμένα 

Ημερομηνία:

Ξεκίνησαν σήμερα, Πέμπτη (10/11), οι σεισμικές έρευνες σε Κρήτη και Πελοπόννησο από την ExxonMobil για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Έχει ξεκινήσει το πλοίοΑπλώνει τα καλώδια που σέρνει με τα ακουστικά, όπου λαμβάνει επιστροφή των κυμάτων για να μπορεί να προσδιορίσει τις δομές τις γεωλογικές», δήλωσε.

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική NAVTEX, που εκδόθηκε την Δευτέρα (7/11), προβλέπει ότι δεσμεύονται περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος, το Δυτικό Πέλαγος και δυτικά και ανατολικά της Κρήτης, προκειμένου το πλοίο Sanco Swift να πραγματοποιήσει ανάπτυξη εξοπλισμού και σεισμικές έρευνες.

Το χρονοδιάγραμμα των ερευνών:

  • 2022- 2024: Σεισμικές έρευνες
  • 2024-2026: Διερευνητικές γεωτρήσεις
  • 2026-2027: Ανάπτυξη κοιτάσματος
  • 2027-2028: Παραγωγή Φυσικού Αερίου

Σε μελέτη του, το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης εκτιμά ότι τα δυνητικά αποθέματα της περιοχής μπορούν να φτάσουν τα 70 με 90 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Όπως είπε στην ΕΡΤ ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ Αριστοφάνης Στεφάτος: «σε μια πρόχειρη εκτίμηση που είχαμε κάνει, αν είχαμε μια συντηρητική επιτυχία σε όλα μας τα μπλοκ, θα μπορούσαμε να μιλάμε για ένα σύνολο αγοράς της τάξης των 250 δισ.».

«Εάν οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, η χώρα μας δεν καθίσταται μόνο αυτάρκης αλλά και εξαγωγική», επισήμανε ο επίκουρος καθηγητής Γεωπολιτικής και Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Θεόδωρος Τσακίρης.

Την προηγούμενη εβδομάδα εκδικάστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση για ακύρωση της υπουργικής απόφασης περιβαλλοντικής έγκρισης του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Την προσφυγή είχαν καταθέσει περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζοντας ότι η μελέτη είχε σοβαρά ελλείμματα μεταξύ άλλων για τις επιπτώσεις σε προστατευόμενα είδη, καθώς στην περιοχή έχουν εντοπισθεί 5 διαφορετικά είδη θαλάσσιων θηλαστικών.

Την Τρίτη ημέρα του συνεδρίου του ΟΗΕ ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοινώνει έναρξη εργασιών, προφανώς υπάρχει κάτι οξύμωρο, λέει ο Νίκος Χαραλαμπίδης από τη Greenpeace.

Σύμφωνα με τον κ. Στεφάτο θα τηρηθούν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας για την προστασία του περιβάλλοντος.

Από το Σαρμ Ελ Σέιχ και την Σύνοδο για το κλίμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι στόχος της Ελλάδας είναι να γίνει καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας.

«Θέλουμε να συμβάλλουμε στη μεταφορά ενέργειας και υδρογόνου από τη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη. Συζητάμε με την Αίγυπτο για την κατασκευή καλωδίου 3 GW για τη μεταφορά φτηνής ηλεκτρικής ενέργειας από τη βόρειο Αφρική στην Ευρώπη, που θα παράγεται από τον ήλιο» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επτά μήνες πριν, η εικόνα ήταν πολύ διαφορετική, καθώς η TotalEnergies αποχώρησε από  την κοινοπραξία. Τον Ιούλιο τη θέση της πήρε η ExxonMobil που πλέον ελέγχει το 70% των δικαιωμάτων ενώ το υπόλοιπο 30% ανήκει στην Hellenic Energy.

"google ad"

Τα ενεργειακά επιχειρήματα και τα γεωπολιτικά τετελεσμένα 

Τα ενεργειακά εγχειρήματα, οι έρευνες, οι γεωτρήσεις και οι αγωγοί εκτός από την οικονομική- ενεργειακή διάσταση, έχουν και γεωπολιτική διάσταση. Πάνω σε αυτά τα εγχειρήματα δημιουργούνται γεωπολιτικά τετελεσμένα και αποτυπώνονται ισορροπίες, συμμαχίες και διπλωματικές σχέσεις.

Και στην Ανατολική Μεσόγειο έχουμε να κάνουμε με δύο εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις. Από τη μία πλευρά είναι η Ελλάδα που κινείται με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας, τις αρχές καλής γειτονίας και εντός του πλαισίου νόμιμων διακρατικών συμφωνιών.

Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Πιέρρος Τζανετάκος, «αυτό το βλέπουμε στη σημερινή Navtex για τις έρευνες δυτικά και ειδικά νότια της Κρήτης, εντός των ελληνικών θαλασσίων ζωνών και πίσω από τη μέση γραμμή με τη Λιβύη. Να θυμίσουμε μάλιστα ότι χθες ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη διάθεση της Αθήνας για διμερή οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη, ενώ λίγες ημέρες πριν ο επικεφαλής της κρατικής Επιχείρησης Πετρελαίου της αφρικανικής χώρας μίλησε για πιθανή χάραξη αγωγών μεταξύ της χώρας του και της Ελλάδας.

Το ίδιο συμβαίνει και στο Ιόνιο. Να υπενθυμίσουμε ότι εκεί έχουμε επεκτείνει τα ναυτικά μίλια στα 12, ενώ έχει υπογραφεί και συμφωνία ΑΟΖ με την Ιταλία.

Προχωρώντας πάμε στην εξαιρετικά μεγάλης σημασίας συμφωνία για την ΑΟΖ με το Κάιρο. Μέσα από την οποία θα περάσει το καλώδιο ηλεκτρικής ενέργειας που θα συνδέει την Ελλάδα με την Αίγυπτο. Πρόκειται για ένα διμερές έργο, το οποίο “πατάει” μέσα στην ΑΟΖ, δίνοντας άλλη διάσταση στο γεωπολιτικό παιχνίδι της περιοχής.

Κι έχουμε μετά τα δύο έργα που βασίζονται όχι μόνο στη διεθνή νομιμότητα, αλλά και στα τριμερή σχήματα. Αίγυπτος- Κύπρος- Ελλάδα, ο EuroAfrica Interconnector και Ισραήλ- Κύπρος- Ελλάδα, ο EuroAsia Interconnector. Έργα επίσης ηλεκτρικής διασύνδεσης, συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ. Και τα δύο θα καταλήγουν στην ηπειρωτική Ευρώπη και στοχεύουν στην απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια. Ο EuroAsia μάλιστα περνά από την όδευση του East Med, ενώ να σημειωθεί ότι το σχήμα Ισραήλ- Κύπρος- Ελλάδα είναι υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά έχουμε την Τουρκία, ένα κράτος- “πειρατή” στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο αγνοεί το Δίκαιο της Θάλασσας, κινείται με βάση το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, δεν αναγνωρίζει επήρεια στα ελληνικά νησιά, δεν αναγνωρίζει τις νόμιμες συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ της Κύπρου με την Αίγυπτο και το Ισραήλ».

Το αυστηρό πλαίσιο για το περιβάλλον θα περιλαμβάνει μέτρα όπως:

  • Χρήση του πρωτοκόλλου «ήπιας εκκίνησης» για να διασφαλιστεί ότι τα θαλάσσια θηλαστικά μπορούν να απομακρυνθούν προσωρινά από την περιοχή διενέργειας των γεωφυσικών ερευνών πριν την έναρξή τους.
  • Διπλασιασμός των παρατηρητών των θαλάσσιων θηλαστικών πάνω στα ερευνητικά πλοία που διενεργούν τις γεωφυσικές έρευνες για να διασφαλιστεί η προστασία των κητωδών και άλλων ειδών θαλάσσιας ζωής εντός της ζώνης ασφαλείας.
  • Επέκταση της ακτίνας της ελάχιστης ζώνης ασφαλείας γύρω από το πλοίο που διενεργεί τις γεωφυσικές έρευνες σε περίπτωση εντοπισμού μεγάλων θαλάσσιων ζώων.
  • Περίοδος αναμονής 30 λεπτών πριν την έναρξη και παύση κάθε εξερευνητικής δραστηριότητας.
  • Παθητική ακουστική παρακολούθηση υποβρύχιων ήχων για τη μέτρηση των επιπέδων θαλάσσιου θορύβου για τον εντοπισμό θαλάσσιων θηλαστικών.
  • Εφαρμογή ζώνης αποκλεισμού 1 χιλιομέτρου γύρω από τις περιοχές «Natura» καθώς και τις ιχθυοκαλλιέργειες.
  • Παρακολούθηση με εναέρια μέσα των κητωδών κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας των ερευνών.
  • Πλήρης συμμόρφωση με όλους τους εφαρμοστέους κανονισμούς και οδηγίες σύμφωνα με συμβάσεις MARPOL VI και ACCOBAMS και τις κατευθύνσεις του JNCC.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πως κατασκευάζεται ένα (συνδεδεμένο) «πράσινο νησί»

Της Βάννας Σφακιανάκη Ξεκινώντας ενοχοποιείς τους νησιώτες λέγοντας ότι επιβαρύνουν...

Αντιπυρική προστασία: οι κομματικές φιέστες και ο λάθος προσανατολισμός

Του Λευτέρη Καρχιμάκη * Το νέο δόγμα πυρόσβεσης μας υπόσχεται...

«Ποτέ στη ζωή μου δεν έχω δει τέτοιο βομβαρδισμό» – Δραματική η κατάσταση στη Ράφα

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν αναφερθεί ότι σκοτώθηκαν κατά τη...