17.8 C
Chania
Friday, November 15, 2024

Κ. Δασκαλάκης: “Ο νέος κορονοϊός είναι σαν την Ισπανική γρίπη του 1918” | Βίντεο

Ημερομηνία:

Η πιστή εφαρμογή των σκληρών μέτρων που λαμβάνονται, όπως, για παράδειγμα, η απαγόρευση κυκλοφορίας, αποτελεί αναγκαία συνθήκη για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού, επεσήμανε ο Xανιώτης καθηγητής Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης στο ΜΙΤ των ΗΠΑ, Δρ. Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του κυπριακού τηλεοπτικού σταθμού ΣΙΓΜΑ.

Ο κ. Δασκαλάκης τόνισε ότι «η ελπίδα είναι πως με την εφαρμογή σκληρών μέτρων και αν τα τηρήσουμε αυτά τα μέτρα, τότε μετά από 7 – 10 μέρες θα δούμε τον αριθμό των νέων κρουσμάτων να σταθεροποιείται και σιγά – σιγά να πέφτει. Αλλά δεν αρκούν μόνο τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση.

Πρέπει και να τα τηρήσουμε. Αν ο καθένας μας κάθε βράδυ τα λέει με πέντε φίλους του και μετά ο καθένας από αυτούς τα λέει με άλλους πέντε φίλους του το επόμενο βράδυ κ.ο.κ. αυτό αρκεί για να εξαπλωθεί ο ιός».

Ο Χανιώτης καθηγητής διεθνούς φήμης σημείωσε, ακόμη, ότι «υπάρχουν πολλοί που είναι ασυμπτωματικοί. Περίπου ένας στους δύο είναι ασυμπτωματικός. Αυτός είναι πολύ επικίνδυνος, γιατί κυκλοφορεί χωρίς να ξέρει ότι έχει τον ιό και τον μεταδίδει σε άλλους. Το άλλο είναι ότι δεν γνωρίζουμε πολλούς που έχουν τον ιό. Το τρίτο στοιχείο είναι ότι κάθε ασθενής τον δίνει, υπό κανονικές συνθήκες, δηλαδή χωρίς να λάβουμε μέτρα, σε 2,5 άλλους. Κι έτσι η εκθετική αύξηση διατηρείται.

Η εκθετική αύξηση δεν είναι σαν να βάζω ένα ξύλο στη φωτιά. Η εκθετική αύξηση είναι σαν να έχω αφήσει έναν πυρηνικό αντιδραστήρα ανεξέλεγκτο, μία πυρηνική αλυσίδα ανεξέλεγκτη, με τα γνωστά αποτελέσματα. Είναι ένα Τσέρνομπιλ, το οποίο το έχεις αφήσει ανεξέλεγκτο».

Ο νέος κορονοϊός είναι σαν την Ισπανική γρίπη του 1918

Κληθείς να σχολιάσει όσα λέγονται περί υπερβολών από την πλευρά της επιστημονικής κοινότητας και ότι ο νέος κορωνοϊός δεν είναι κάτι περισσότερο από την κοινή γρίπη, ο κ. Δασκαλάκης είπε ότι «αυτή είναι μία θεωρία, η οποία συντηρείται στο διαδίκτυο και στα κοινωνικά δίκτυα. Είναι μία συνταγή απόλυτης καταστροφής. Υπάρχουν αρκετά δεδομένα αυτή τη στιγμή, τα οποία δείχνουν ότι δεν πρόκειται για μία κοινή γρίπη, αλλά για γρίπη σαν την ισπανική του 1918. Όποιος το παίζει έξυπνος, πραγματικά δεν εμπιστεύεται την επιστήμη αφ’ ενός και αφ’ ετέρου είναι επικίνδυνος για το κοινωνικό σύνολο».

Ο κ. Δασκαλάκης εξήγησε ότι «αν δεν λαμβάναμε κανένα μέτρα και ο ιός συνεχίσει να εξαπλώνεται, όπως έγινε σε άλλες χώρες, τότε η κατάσταση θα είναι πάρα πάρα πολύ άσχημη… Ο λόγος που παίρνουμε νωρίς μέτρα, ή όσο νωρίτερα γίνεται, είναι για να μη δούμε τα δράματα που βλέπουμε σε άλλες χώρες σε μερικές εβδομάδες».

Όπως τόνισε, «το ένα δεδομένο είναι ότι χωρίς τη λήψη μέτρων κάθε 8 με 10 μέρες ο αριθμός των κρουσμάτων πολλαπλασιάζεται. Ένα δεύτερο δεδομένο είναι πως το 1% των κρουσμάτων καταλήγει. Ένα τρίτο δεδομένο είναι πως η επώαση διαρκεί κάμποσες ημέρες, περίπου μια εβδομάδα.

Αυτό σημαίνει ότι τα κρούσματα που γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή αντιπροσωπεύουν το παρελθόν, αντιπροσωπεύουν μία εβδομάδα πριν. Αν, λοιπόν, εμείς περιμένουμε μέχρι τα κρούσματα να γίνουν 100 μέχρι να λάβουμε μέτρα, η πραγματικότητα δεν είναι το 100. Το 100 είναι το παρελθόν, είναι μία εβδομάδα πριν. Το παρόν είναι 1.000. Όσο, λοιπόν, περιμένουμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπάρχουν πολλά κρούσματα για να πάρουμε μέτρα ήδη το έχουμε χάσει το παιχνίδι. Και αυτό είναι το πρόβλημα με τα εκθετικά φαινόμενα».

Πως χάθηκε το παιγνίδι στην Ιταλία

Ο κ. Δασκαλάκης πρόσθεσε ότι «πολλές κυβερνήσεις έχουν ολιγωρήσει και δρούνε βραδέως. Ο λόγος είναι ότι όταν το πρόβλημα γίνει πραγματικό έχεις χάσει ήδη το παιχνίδι, όπως γίνεται στην Ιταλία. Ο λόγος που πρέπει να έχουμε σκληρά μέτρα, όσο το δυνατόν νωρίτερα γίνεται, και ο λόγος που οι πολίτες πρέπει ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εφαρμόσουν τα μέτρα, παρότι στον περίγυρό μας δεν βλέπουμε πολλά κρούσματα ενδεχομένως, είναι ότι όταν στον περίγυρό μας δούμε κρούσματα έχει χαθεί το παιχνίδι, όπως έχει χαθεί στην Ιταλία.

Στην Ιταλία είδαμε το ίδιο φαινόμενο. Αρχικά ήταν αφηρημένη έννοια. Μετά είχαμε τα λίγα κρούσματα. Ωστόσο, περιμέναμε, νομίζοντας ότι δεν είναι κάτι φοβερό. Όταν όμως τα κρούσματα έγιναν 100, το παιχνίδι είχε χαθεί».

Πολύ δυσοίωνες προβλέψεις για τις ΗΠΑ

Ερωτηθείς αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ, ο κ. Δασκαλάκης υπογράμμισε ότι «γενικά, η αμερικανική κυβέρνηση έχει ολιγωρήσει και προβλέπω ότι αν δεν υπάρχει φαρμακευτική αντιμετώπιση στο άμεσο μέλλον τότε θα έχουμε εκατόμβη νεκρών στην Αμερική. Είναι καθαρά θέμα πολιτικής ηγεσίας. Έχει ολιγωρήσει η πολιτική ηγεσία της χώρας.

Βλέπουμε σιγά – σιγά, σε επίπεδο Πολιτείας, σε επίπεδο πόλης, να λαμβάνονται σκληρά μέτρα, όπως απαγόρευση κυκλοφορίας κ.λπ. Δεν έχει νομοθετηθεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας, είναι σύσταση να αποφεύγεται οποιαδήποτε μη αναγκαία κυκλοφορία αυτή τη στιγμή, αλλά πιστεύω ότι καθώς επιδεινώνεται η κατάσταση μπορεί να γίνουν ακόμα πιο σκληρά τα μέτρα».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ