Την επιτακτική ανάγκη ανάληψης άμεσων πρωτοβουλιών για την πρόληψη και καταπολέμηση του διαρκώς εντεινόμενου φαινομένου των αστέγων με ιδιαίτερη έμφαση στη θεσμική ενίσχυση της προστασίας έναντι πλειστηριασμών και κατασχέσεων τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Ευρωβουλευτής Κ. Πουπάκης σε παρέμβασή του κατά την ανταλλαγή απόψεων με τον Επίτροπο Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης Λ. Άντορ για το θέμα: “Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τους Αστέγους” στο πλαίσιο των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης του Έλληνα Ευρωβουλευτή:
“Στην Ευρώπη του 2014, η έλλειψη στέγης, δυστυχώς, τείνει να εξελιχθεί σε «μάστιγα».
Έτσι, ενώ η καταπολέμηση του φαινομένου των αστέγων προβάλλει ως βασική προτεραιότητα της Ένωσης, εντούτοις οι άστεγοι πολλαπλασιάζονται στα κράτη μέλη και ειδικότερα στις χώρες που βρίσκονται υπό καθεστώς Μνημονίων, όπως η Πατρίδα μου.
Και όταν μιλάμε για αστέγους, μιλάμε για τους «νεοαστέγους» δηλαδή ανθρώπους ενός διαφορετικού προφίλ, οικογενειάρχες που καταδικάζονται ξαφνικά στην εξαθλίωση,αφού τα επακόλουθα μιας κρίσης, η ακραία λιτότητα, η ανεργία-με τα ιστορικά υψηλά ποσοστά της, η ραγδαία μείωση μισθών -με παράλληλη αύξηση κόστους ενέργειας, οικιακών εξόδων και η υπερφορολόγηση διαμορφώνουν μια ζοφερή πραγματικότητα, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο απώλειας στέγης για εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, υπό την απειλή κατασχέσεων και πλειστηριασμών, αδυνατώντας να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις είτε δανεισμού τους -υπό άλλες συνθήκες, είτε ακόμα και προς κρατικές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα κε Επίτροπε υπολογίζεται ότι για κάθε 1 ευρώ που διατίθεται για την πρόληψη του φαινομένου των αστέγων εξοικονομούνται 2,2 ευρώ δημοσίων δαπανών που προκύπτουν από τις επιπτώσεις του προβλήματος.
Σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένου ότι η ολιγωρία κοστίζει κοινωνικά, οικονομικά και κυρίως ανθρωπιστικά, απαιτούνται άμεσες δράσεις και αποφασιστικές λύσεις, θα ήθελα να απευθύνω έκκληση κε Επίτροπε:
- Να υπάρξει ειδική μέριμνα για την προάσπιση ευάλωτων συμπολιτών μας έναντι κατασχέσεων και εξώσεων,
- Να διευκολυνθεί η Ελλάδα, η μόνη χώρα που δε διαθέτει δίκτυο κοινωνικών κατοικιών, να αξιοποιήσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια προς αυτή την κατεύθυνση, γεγονός που θα επιφέρει σημαντικά οφέλη πάνω από όλα στους ευάλωτους πολίτες αλλά και γενικότερα στην κοινωνία και την πραγματική οικονομία.”