Ανακοίνωσή Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Αποκορώνου:
Το νομικό πλαίσιο που διέπει τη διαχείριση των νερών και τα μετατρέπει σε εμπόρευμα καθορίζεται από την οδηγία 60/2000 της ΕΕ και από τον νόμο Ν.3199/2003 που αυτή ενσωματώνεται στην Ελληνική νομοθεσία.
Στην κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών και πόρων καταργείται και η Υπηρεσία Εγγείων Βελτιώσεων το 2005 και ως εκ τούτου παύουν οι μετρήσεις και τα δεδομένα για τους υδάτινους πόρους. Ενώ κάθε χρόνο η κατανάλωση νερού αυξάνεται, η Ευρωπαϊκή Οδηγία και ο σχετικός νόμος δεν αντιμετωπίζουν καθόλου το ζήτημα εμπλουτισμού των υδροφορέων.
Ο Δήμος δεν έχει ούτε γνώση ούτε έλεγχο το ποιος αντλεί, το πόσο αντλεί. Τι ποιότητας είναι το διατιθέμενο νερό, (υφάλμυρα νερά για άρδευση, αλλά και για την ύδρευση της Δημοτικής Ενότητας Βάμου, οικολογική καταστροφή με νεκρές πέστροφες και χελώνες στο ποτάμι και τα ρυάκια των Αρμένων που στερεύουν από νερό λόγω της ανεξέλεγκτης υδροληψίας, δυο διαφορετικές τιμές από την ίδια υδροληψία κλπ).
Ο ΟΑΚ από παλιά έχει τις φασματοσκοπικές αναλύσεις της ΝΑΣΑ για τις ποσότητες των υδροφορέων της Κρήτης και τις φυλάσσει σαν επτασφράγιστο μυστικό.
Οι όποιες μελέτες του Πολυτεχνείου για τις υδάτινες ποσότητες και τις αυξομειώσεις τους δεν πρέπει να περιοριστούν μόνο στην ευρύτερη περιοχή των Αρμένων, αλλά και της Λίμνης του Κουρνά και του ποταμού των Βρυσών που πλέον αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα ξήρανσης την καλοκαιρινή περίοδο.
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση το νερό αποτελεί σημαντικό φυσικό πόρο, κοινωνικό αγαθό αναγκαίο για τη ζωή και την οικονομία. Πρέπει να χορηγείται στο λαό αδάπανα.
Γι αυτό χρειάζεται η ίδρυση ενός Ενιαίου Κρατικού Φορέα, ο οποίος θα υλοποιεί ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης του νερού, με έλεγχο της ποιότητάς του, με συντήρηση και καθαρισμό των πηγών από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Ο αγώνας ενάντια στην πολιτική ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του νερού, για να είναι νικηφόρος, πρέπει να είναι ενταγμένος σε ένα γενικότερο πλαίσιο πάλης, για λαϊκή εξουσία με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, ώστε η αξιοποίηση του νερού να σχεδιάζεται, να υλοποιείται και να ελέγχεται με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία.
Για να μην δημιουργηθούν αμφιβολίες σχετικά με την λειτουργία του δικτύου ύδρευσης της ευρύτερης περιοχής Βάμου – Αρμένων (πράγμα που έντονα τέθηκε και από τον Δήμαρχο, αλλά και τον ειδικό συνεργάτη ) ταχθήκαμε υπέρ της σχετικής αδείας χρήσης και περιβαλλοντικών επιπτώσεων των πηγών Πλατάνου της Τ.Κ. Αρμένων.
Παράλληλα ζητάμε άμεσα από το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου ενάντια στο νομικό πλαίσιο που διέπει τη διαχείριση και συγκεντρωποίηση των υδάτων στην κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης.
Για το θέμα της ποιότητας, ποσότητας – εμπλουτισμού των πηγών καθώς και την συνταγματικη κατοχυρωση ότι το νερό αποτελεί Δημόσιο αγαθό και δεν ιδιωτικοποιείται, δεν εμπορευματοποιειται είτε από Δημοτική Επιχείρηση πόσο δε μάλλον από τον ΟΑΚ που είναι πλέον Ανώνυμη εταιρία και λειτουργεί με τα λεγόμενα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια (χαράτσια στο λαό).
Η ιδιωτικοποίηση των νερών φέρνει δίψα και μόλυνση