14.8 C
Chania
Saturday, November 23, 2024

Λαϊκή Συσπείρωση: Εκδήλωση – σύσκεψη για τον κίνδυνο καταστροφής του ιστορικού φαραγγιού της Καντάνου από τα λατομεία

Ημερομηνία:

Κάλεσμα για συμμετοχή σε εκδήλωση – σύσκεψη απευθύνη η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Καντάνου Σελίνου την Τετάρτη 1 Ιουλίου στις 7.30 το απόγευμα στο Αμφιθέατρο Καντάνου. Το θέμα ο κίνδυνος που αποτελεί για το ιστορικό φαράγγι της Καντάνου η λειτουργία του λατομείου.

Στο κάλεσμα πιο αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:

Mε ολοκληρωτική καταστροφή απειλείται ο ιστορικός τόπος του φαραγγιού της Καντάνου, με την εκ νέου επιχειρούμενη επέκταση λατομείου σε έκταση επιφάνειας 348 στρεμμάτων! Αυτό προκύπτει από απόφαση που πάρθηκε κατά πλειοψηφία σε συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, μετά από εισήγηση των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού. Την απόφαση καταψήφισαν οι εκλεγμένοι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Στη συγκεκριμένη εισήγηση αναφέρεται πως «υπάρχει υποχρέωση ενεργοποίησης της συνολικής έκτασης» της λατομικής ζώνης Καντάνου στα 348 στρέμματα από τα 59,5, στα οποία λειτουργούν σήμερα τα «Λατομεία Σελίνου ΑΕ». Μάλιστα, αν και στο τέλος της εισήγησης αναφέρεται ότι «υπάρχουν προβλήματα για την ενεργοποίηση συνολικά της λατομικής περιοχής Καντάνου», αποσιωπώνται τεχνηέντως αποφάσεις του υπουργείου Πολιτισμού και του ΣτΕ για τον ιστορικό δρόμο. Επίσης, αποκρύπτεται ότι σύμφωνα με το αρ. 5882 μισθωτήριο συμβόλαιο του λατομικού χώρου για την επέκταση του Λατομείου στα 348 στρ. «απαραίτητη προϋπόθεση είναι να σταματήσει οποιαδήποτε χρήση του παλαιού (κηρυγμένου ιστορικού) επαρχιακού δικτύου που διέρχεται μέσα από τη λατομική περιοχή».

Αυτή η απόφαση αποτελεί προσβολή στην ιστορική μνήμη, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.Ο λιθόκτιστος δρόμος και το φαράγγι της Καντάνου χαρακτηρίστηκαν ιστορικός τόπος στις 4-6-2010, με την ΥΠΠΟ/ΔΝΣΑΚ/50219/1085/4.6- 12.7.2010 απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού (ΑΑΠ 267), έπειτα από τον αγώνα και το αίτημα πολιτών και φορέων του δήμου ΚαντάνουΣελίνου. Επιπλέον, το ΣτΕ επισφράγισε την ιστορικότητα της όλης περιοχής με την απόφαση ΣτΕ 336/2016 1, στην περίληψη της οποίας συγκεκριμένα αναγράφεται: «Το μήκους 6.640,00 μέτρων, τμήμα της επαρχιακής οδού Καντάνου (Κανδάνου) – Χανίων, χαρακτηρίστηκε ως ιστορικός τόπος διότι αποτελεί ένα σύνθετο έργο του ανθρώπου και της φύσεως, αποτελούμενο από το ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος τεχνικό έργο των αρχών του 20ού αιώνα που διατηρείται σε πολύ καλή φυσική κατάσταση, χωρίς αλλοιώσεις και επεμβάσεις και το εξαιρετικού φυσικού κάλλους φαράγγι, το οποίο διασώζει την ιστορική μνήμη της περιοχής και, ειδικότερα, αποτελεί μοναδική μαρτυρία για την καταστροφή της Κανδάνου κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Πολλά χρόνια τώρα, το ιστορικό φαράγγι και ο δρόμος του έχουν αναδειχθεί και καταξιωθεί σε εξαίρετο τόπο φυσιολατρικού, περιπατητικού, ποδηλατικού και ιστορικής μνήμης τουρισμού. Το 2007 είχε γίνει η πρώτη απόπειρα για επέκταση του λατομείου, όμως μετά από αντιδράσεις δεν προχώρησαν οι σχεδιασμοί.

Στις 23, 24 και 25 Μάη 1941, λίγες μέρες μετά την αεροπορική εισβολή των Γερμανών στην Κρήτη, οι Σελινιώτες αντιστάθηκαν και πολέμησαν τους ναζί, με τον ελάχιστο πολεμικό εξοπλισμό που διέθεταν, στην Αγριμοκεφάλα, στα Φλώρια και στο φαράγγι της Καντάνου. Η μάχη αυτή, όσον αφορά το φαράγγι της Καντάνου, έγινε πάνω και γύρω από τον χειροποίητο, χωρίς δηλαδή χωματουργικά μηχανήματα, λιθόκτιστο δρόμο, που κατασκευάστηκε τη δεκαετία 1920-1930 και που διατρέχει όλο το φαράγγι της Καντάνου.

Ο λαός της Καντάνου χρόνια αντιστέκεται στην επέκταση του Λατομείου, που έχει ήδη καταστρέψει τμήμα του δάσους τραχείας πεύκης και του παλαιού δρόμου. Έτσι, το 2007 δεν προχώρησαν οι σχεδιασμοί επέκτασης, μετά από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων, τις ανακοινώσεις φορέων (σύλλογοι, οικολογικές οργανώσεις, κ.ά.) και τις αρνητικές αποφάσεις της Διεύθυνσης Δασών και της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης για τη λειτουργία του λατομείου.

Στο φαράγγι της Καντάνου προκύπτει μια σπάνια περίπτωση πολλαπλής προστασίας, η οποία εκδηλώνεται με την ταυτόχρονη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και της ιστορικής μνήμης. Οι σχεδιασμοί για την εκ νέου επέκταση του Λατομείου βρίσκουν αντίθετη την τοπική κοινωνία, καθώς δεν έχουν καμιά σχέση με τις λαϊκές ανάγκες, τις δυνατότητες του τόπου και τη φυσιογνωμία της περιοχής και εξυπηρετούν αποκλειστικά τα επιχειρηματικά συμφέροντα της εκμεταλλεύτριας εταιρείας, τα οποία προστατεύονται από το αντιλαϊκό- αντιπεριβαλλοντικό οπλοστάσιο διαχρονικά των κυβερνήσεων, που παραμένει άθικτο και ενισχύεται από την κυβέρνηση.

Καλούμε τον λαό της περιοχής να συνεχίσει και να δυναμώσει τον αγώνα έτσι ώστε: 

  • Να σταματήσει κάθε ενέργεια επέκτασης του Λατομείου Καντάνου Χανίων.
  • Να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας του φαραγγιού της Καντάνου και του λιθόκτιστου δρόμου και να αποκατασταθεί το τμήμα του δάσους και του δρόμου, στο οποίο υπάρχουν επιπτώσεις από τη δραστηριότητα της εταιρείας.
"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Αναλυτικές οδηγίες για την κάλπη – Τα εκλογικά κέντρα στο νομό Χανίων – 3 ευρώ το αντίτιμο

Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής...

Χάος στην COP29: Δεκάδες χώρες αποχώρησαν πριν τη συμφωνία – Τι συνέβη

Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που...

Θερμοκρασίες ρεκόρ φέτος στις θάλασσες – Επηρεάστηκε και το Νότιο Κρητικό Πέλαγος

Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το,...