Μια απίστευτη ομορφιά «μια γαλάζια λίμνη», μόνο που στην περίπτωσή μας είναι «άσπρη λίμνη», βρίσκεται λίγο έξω από την Χρυσοσκαλίτισσα στην όμορφη επαρχία Κισάμου Χανίων.
Η περιοχή είναι αργιλώδης, εξ ου και το χρώμα της λιμνοθάλασσας λευκό.
Απάνεμη, πάντα, αφού περικλείεται από βράχια. Περιβαλλόμενη από προστατευόμενο σπάνιου είδους φοίνικα.
Μια περιοχή που μόνο στα όνειρά μας μπορούμε να συναντήσουμε στα όρια της φαντασίας μας. Και εδώ η φαντασία προσγειώνεται, η πραγματική ομορφιά υλοποιείται, προς τέρψη της ψυχής και των οφθαλμών, του είναι μας που σμίγει με το θείο, μέσω του ιδιαίτερου φυσικού κάλους της περιοχής.
Το άσχημο είναι ότι από ότι διαπίστωσα πολλοί ξένοι, σε αντίθεση με ορισμένους δικούς μας, επισκέπτονται, φωτογραφίζουν και ερωτεύονται την περιοχή. Αυτοί ξέρουν να εκτιμούν τους θησαυρούς μας. Εμείς;
Αμφιβάλλω, αν δείτε τα απομεινάρια κτηνωδίας που αποθανάτισε ο φακός του Αγώνα της Κρήτης.
Όσο μάθομε να εκτιμούμε και να αγαπούμε όπως πρέπει (προσέχοντας τον) τον πανέμορφο τόπο μας, τόσο υπάρχει η ελπίδα να τον υπερασπιστούμε καλύτερα και πιο αποτελεσματικά σε κάθε περίπτωση και αν χρειαστεί.
Οι ομορφιές του Θεού είναι εδώ, ας τις περιφρουρήσουμε. NATURA, ξε NATURA η ευαισθησία είναι ανθρωπιά και ο τόπος αυτός, την δίδαξε.
Έχει ενδιαφέρον πάντως να διαβάσομε και την ενημερωτική σχετική πινακίδα που υπάρχει στην περιοχή για τον οικότοπο προτεραιότητας.
Η περιβαλλοντολογική σημασία της περιοχής είναι μεγάλη, καθώς αποτελεί τη δυτικότερη αποικία του «Φοίνικα του Θεόφραστου» Phoenix Theophrastii, του προστατευόμενου κρητικού φοινικόδεντρου. Αποικίες του είδους υπάρχουν επίσης στο Βάι, στη Λίμνη του Πρέβελη, στον Άγιο Νικήτα, στη Σούδα Πλακιά, σε άλλα σημεία της Κρήτης αλλά και στη Νότια Τουρκία.
Άλλα λόγια νομίζω ότι είναι… περιττά.
Δείτε φωτογραφίες:
Ν.Α.