Οι μακροσκοπικοί έλεγχοι έβγαλαν…λαβράκια με πολλούς -κι επώνυμους- που είχαν πάρει επιδοτήσεις για δήθεν καταλύματα, ταβέρνες και τουριστικές επιχειρήσεις και έφτιαχναν…βίλες! Τους καταλογίζονται τα ποσά ως αχρεωστήτως καταβληθέντα- γίνεται παράλληλη έρευνα και από την ΕΛΑΣ
Λαβράκια και νέους…Λιάπηδες έβγαλε το ‘ψάρεμα’ των ελεγκτικών μηχανισμών στην Κρήτη μετά τους ενδελεχείς ελέγχους που ξεκίνησαν σε όσα ακίνητα έγιναν με κοινοτικές επιδοτήσεις! Αρκετοί είναι εκείνοι που πιάστηκαν στον…ύπνο μη περιμένοντας ότι μετά από χρόνια θα τους γίνει έλεγχος σε βίλες, τουριστικά καταλύματα και ταβέρνες που δεν λειτούργησαν ποτέ και τώρα καλούνται να επιστρέψουν ΟΛΑ ή μερος των χρημάτων που θα πήραν! Καταλογισμοί που ξεκινούν από…1000 ευρώ όταν είναι μια απλή παρατυπία και φτάνουν τις 90.000 και τις 150.000 ευρώ!
“Είχαν ξεχάσει τι είχαν υπογράψει. Στη σύμβαση αναφερόταν ρητώς ότι μπορεί να τους γίνει έλεγχος και μετά από 3 χρόνια που θα λειτουργούν” ανέφερε αξιόπιστη πηγη .
Τόσο ο μακροσκοπικός έλεγχος που γίνεται από την αρμόδια επιτροπή της Αποκεντρωμένης διοίκησης όσο και η έρευνα που κάνει η αρχή Διαχείρισης έχουν δείξει μια σειρά από απάτες και παρατυπίες σε διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων τα οποία πλέον καταλογίζονται! Ταυτόχρονα είναι σε πλήρη εξέλιξη και η έρευνα που Κάνει η Αστυνομία κατόπιν του οικονομικού εισαγγελέα που είχε δώσει εντολή να ελεγχθούν όλες οι κοινοτικές επιδοτήσεις μετά που έσκασε το σκάνδαλο Λιάπη(για κοινοτικές επιδοτήσεις που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακαίνιση της εξοχικής κατοικίας του πρώην υπουργού στην Ευρυτανία)
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μόνο η επιτροπή της Αποκεντρωμένης διοίκησης Κρήτης (υπό την προεδρία του κ.Ιωάννου) έχει ήδη βγάλει πολλά…λαβράκια. Έχει ελέγξει πολλά καταλύματα, ταβέρνες και άλλα οικήματα που είχαν γίνει στο παρελθόν μέσω των ΟΠΑΑΧ , αλλά και άλλων προγραμμάτων ευρωπαϊκών.
Εντοπίστηκαν απίστευτες παρατυπίες στη διαχείριση , αλλά και καραμπινάτες απάτες. Στο Ρέθυμνο ένας έφτιαξε καταλύματα που απλώς ήταν το…σπίτι του, στη Βιάννο ένας επώνυμος Ηρακλειώτης έφτιαξε δύο βίλες που ποτέ δεν ενοικίασε, ποτέ δεν προσέλαβε προσωπικό και εκεί μένουν οι γονείς του! Σε άλλη περιοχή στη Βιάννο άλλος επιδοτήθηκε για εστιατόριο που μόνο τέτοιο δεν ήταν! Όλοι αυτοί έχουν κληθεί να επιστρέψουν τα χρήματα και ο λογαριασμός έχει σταλεί στη ΔΟΥ!
«Όσοι νόμιζαν ότι θα γλιτώσουν την πάτησαν. Ο έλεγχος δεν γίνεται μόνο την εποχή που φτιάχνεται ή τελειώνει κάτι, αλλά και μετά από 3 χρόνια πχ που θα λειτουργούσε η επιχείρηση!» επισημαίνουν τα στελέχη της διοίκησης. Και τονίζουν ότι αυτά είναι κοινοτικά κονδύλια τα οποία δεν θα χαριστούν από κανένα!
«Τα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου (ΟΠΑΑΧ) πχ ήταν προγράμματα που εφαρμόζονταν σε ορεινές ή και μειονεκτικές περιοχές που εμφανίζουν προβλήματα συγκράτησης του πληθυσμού, απομόνωσης και ανισοτήτων. Είχαν σαν στόχο την ολοκληρωμένη ανάπτυξη των περιοχών αυτών αναδεικνύοντας και αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματά τους, δημιουργώντας έτσι βιώσιμες συνθήκες για τους κατοίκους.» τόνισε στην Π στέλεχος της διοίκησης εξηγώντας έτσι και γιατί Κάνει τον έλεγχο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και όχι η αρχή Διαχείρισης. Και ανέφερε ότι όλοι όσοι πιαστηκαν δεν είχαν εφαρμόσει τα βασικά: να βάλουν μια ταμπέλα για την επιδότηση, να πάρουν προσωπικό, να έχουν πελάτες!
«Δυστυχώς ορισμένοι έφτιαξαν απλώς τα…σπίτια τους ή τις βίλες τους. Και ήθελαν να το κάνουν με κοινοτικά χρήματα, δηλαδή με δικά μας λεφτά» τονίζουν.
Ανάλογοι έλεγχοι γίνονται και στο Γ ΚΠΣ, στο ΕΣΠΑ, στα Λιντερ, σε όσα προγράμματα δόθηκαν χρήματα για τέτοιους σκοπούς.
«Πρέπει να το ξέρουν όλοι όσοι πήραν χρήματα για να Κάνουν μια επένδυση και δεν τήρησαν τους όρους πχ το προσωπικό που θα προσλάμβαναν, τον κόσμο που θα είχαν , τους πελάτες. εάν δεν το έκαναν ας περάσουν από τώρα στο ταμείο» λέει η ίδια πηγή.
Η έρευνα της Αστυνομίας
Παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες είναι σε εξέλιξη η μεγάλη και φιλόδοξη έρευνα της Αστυνομίας μετά την εντολή που είχε δώσει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη . Η οποία διέταξε με έγγραφό της τους εισαγγελείς Εφετών όλης της χώρας να ερευνήσουν παρόμοια περιστατικά με αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν την υπόθεση Λιάπη. Στο εισαγγελικό έγγραφο υπάρχει επισήμανση περί «αχρεωστήτως καταβληθέντων» για τα ποσά των κοινοτικών ή κρατικών επιδοτήσεων που χρησιμοποιήθηκαν για άλλους από τους προβλεπόμενους σκοπούς, καθώς πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μπορούν -οφείλουν αρμοδίως- να αναζητηθούν. Δηλαδή να επιστραφούν στο ελληνικό Δημόσιο από εκείνους που τα καταχράστηκαν, φτιάχνοντας βίλες και πολυτελή εξοχικά.”Δεν είναι εύκολο να γίνει σε τέτοια έκταση η έρευνα, αλλά προφανώς πρέπει να τελειώσει” είπε στην Π αστυνομική πηγή.
Εχουν ήδη ζητηθεί από τις Περιφέρειες οι σχετικοί φάκελοι προκειμένου στη συνέχεια να γίνει αντιπαραβολή με τα στοιχεία των ΔΟΥ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα ακίνητα αυτά χρησιμοποιήθηκαν ως τουριστικά καταλύματα. Από τον ΑΦΜ όσων επιχειρήσεων έλαβαν τις επιδοτήσεις, θα διαπιστωθεί εάν έχουν καταγραφεί έσοδα από τουριστικές δραστηριότητες.
Ο οικονομικός εισαγγελέας, Παν. Αθανασίου, διέταξε επίσης καθολικό έλεγχο των καταγγελιών για κοινοτικές επιδοτήσεις που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακαίνιση της εξοχικής κατοικίας του πρώην υπουργού Μιχάλη Λιάπη στην Ευρυτανία.
Κώστας Μπογδανίδης-Πατρίς