Σε ένα καθημερινό και διαρκές μαρτύριο φαίνεται πως είναι αναγκασμένοι να ζουν χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι στο νομό Ηρακλείου αλλά και την υπόλοιπη Κρήτη.
Μόνο στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου εργάζονται περίπου 15.000 υπάλληλοι στα ξενοδοχεία και πάνω από 25.000 στον τουρισμό γενικότερα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Πολλοί εξ αυτών οδηγούνται σε παραιτήσεις ακόμα και στη μέση της τουριστικής περιόδου καθώς υπερβαίνουν τα σωματικά και ψυχικά τους όρια, ειδικά τα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρουν οι πρόεδροι των Σωματείων τους.
«Υπάρχει εντατικοποίηση της δουλειάς και μείωση στο εργατικό δυναμικό. Ένας εργαζόμενος καλύπτει δύο με τρεις θέσεις εργασίας καθώς υπάρχουν μεγάλα κενά» δηλώνει στο Cretalive ο Νίκος Κοκολάκης, πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου και σημειώνει πως «οι καμαριέρες κάνουν πολλά δωμάτια, υφίστανται μεγάλη πίεση από προϊσταμένους και λεκτική βία».
Τα γεγονότα επιβεβαιώνει και ο Νεκτάριος Μωϋσάκης, ΓΓ του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και πρόεδρος του Σωματείου Μαγείρων, Ζαχαροπλαστών και Βοηθητικού Προσωπικού Κουζίνας ν. Ηρακλείου.
«Κάθε χρόνο έχουμε αποχωρήσεις λόγω έλλειψης προσωπικού και έντασης της δουλειάς. Οι περισσότερες λιποθυμίες καταγράφονται σε καμαριέρες και σερβιτόρους αλλά όσο προχωράει η σεζόν θα έχουμε λιποθυμίες και στις κουζίνες γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολες οι συνθήκες με υπερεργασία», αναφέρει ο ίδιος και σημειώνει ότι κάθε εργαζόμενος αναγκάζεται να δουλεύει 10- 12 ώρες και να βγάζει τη δουλειά 2-3 ατόμων…
Ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί σε κάποια ξενοδοχεία είναι όσα περιγράφει ο κ. Μωυσάκης: «Μπαίνουν στο λεωφορείο να σχολάσουν το μεσημέρι και επιστρέφουν πίσω γιατί δυστυχώς υπάρχουν απώλειες στις βάρδιες. Τελευταία στιγμή κάποιοι εργαζόμενοι αποφασίζουν να μην πάνε στη δουλειά τους λόγω της υπερεργασίας και της ψυχολογικής πίεσης που υπάρχει».