13.8 C
Chania
Wednesday, January 15, 2025

Λύσεις για την έλλειψη εργατών γης ζητά ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας

Ημερομηνία:

Επιστολή για τα προβλήματα που προκύπτουν εξαιτίας της έλλειψης εργατών γης απέστειλε ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας προς τα αρμόδια Υπουργεία.

Στην επιστολή του ο Αγροτικός Σύλλογος θέτει σειρά σοβαρών ζητημάτων, για τα οποία ζητά άμεση παρέμβαση για την επίλυση τους.

Η επιστολή

Θέμα «Εργάτες γης – αστοχίες και αποτελέσματα»

Κοι Υπουργοί,

Σας στέλνουμε αυτή την επιστολή για να σας αναδείξουμε το πρόβλημα που σχετίζεται με την έλλειψη εργατικού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα.

Σας ενημερώνουμε επίσης για τα επιμέρους ζητήματα και αστοχίες από πλευρά της Πολιτείας που είχαν σαν αποτέλεσμα την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα ως παραγωγοί σε όλη την επικράτεια.

Γεγονός είναι ότι η αγροτική οικονομία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ξένο εργατικό προσωπικό. Αυτό δεν ΗΤΑΝ ούτε ΕΙΝΑΙ επιλογή των παραγωγών αλλά ανάγκη, που οι αιτίες και ευθύνες είναι αντικείμενο άλλη συζήτησης.

Παρακάτω σας θέτουμε συγκεκριμένα ζητήματα που καλείστε άμεσα και ουσιαστικά να παρέμβετε ώστε να αλλάξει το τοπίο σε αυτό το δύσκολο αντικείμενο.

1) Γραφειοκρατία στην νομιμοποίηση παράτυπα διαμενόντων μεταναστών.  Μεγάλο ποσοστό των αλλοδαπών εργατών γης δεν διαθέτει τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα για την παραμονή του στον Ελλαδικό χώρο και αυτό συνεπάγεται με επιβολή προστίμων στους αγρότες-εργοδότες σε περίπτωση ελέγχου από την Επιθεώρηση Εργασίας. Η χρονοβόρα όμως διαδικασία για έκδοση 6 μηνης άρσης απομάκρυνσης αυτών των αλλοδαπών, αποτρέπει κάθε ενδιαφερόμενο να το επιχειρήσει. Αποτέλεσμα είναι, μεγάλος αριθμός των ήδη υπαρχόντων αλλοδαπών εργατών γης να προσφεύγουν άμεσα σε άλλες χώρες της Ε.Ε., όπως η Ιταλία, όπου η έκδοση των αντίστοιχων εγγράφων διεκπεραιώνεται με ευκολότερη διαδικασία. 

Επιπλέον, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εργάτες γης που έχουν αποκτήσει εξειδίκευση σε αγροτικές εργασίες στην Ελλάδα, επιλέγουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε άλλες χώρες ενώ η ελληνική ύπαιθρος ξεμείνει από εργατικό δυναμικό, με ξεκάθαρη ευθύνη της πολιτείας.

2)Ασφάλιση εργατών γης. 

Ανέκαθεν, οι αγροτικές εργασίες ήταν συνδεδεμένες με την ασφάλιση στον ΟΓΑ (νυν ΕΦΚΑ). Στην πραγματικότητα όμως, σήμερα για την ίδια κατηγορία εργασίας υπάρχουν διαφορετικοί ασφαλιστικοί φορείς .Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την περίπτωση των μετακλητών εργατών γης όπου υπάγονται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΆ στην ασφάλιση με εργόσημο ΙΚΑ (έως 30% ασφαλιστικές εισφορές) ενώ για τους Παράτυπα Διαμένοντες Αλλοδαπούς εργάτες γης, η ασφάλιση γίνεται με εργόσημο ΟΓΑ (10% ασφαλιστικές εισφορές).

3)Κάλυψη θέσεων εργασίας.

Αναζητώντας μια προσωρινή λύση στο ζήτημα των εργατών γης απευθυνθήκαμε σε οργανισμούς και φορείς όπου σχετίζονται με διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, (δομές προσφύγων, κ.α.) Δυστυχώς το ενδιαφέρον για την κάλυψη των αναγκών σε εργατικές θέσεις είναι ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΆ μικρό και αυτό οξύνει περισσότερο την  ήδη τεταμένη κατάσταση.

4) Αύξηση ημερομισθίου και έμμεση φορολογία 

Η έλλειψη σε εργάτες γης οδηγεί αναπόφευκτα σε αύξηση του ημερομισθίου, όπου σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνά τα οικονομικά όρια και όρια ανοχής που κάθε παραγωγός διαθέτει, με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον της επιχείρησης του.

Σημαντικότερο όμως όλων, είναι ότι αυτό το εργατικό κόστος (30-40% κατ’ ελάχιστο επί του συνολικού κόστους παραγωγής) ο παραγωγός αδυνατεί να δικαιολογήσει ως έξοδα της αγροτικής του δραστηριότητας, λόγω έλλειψης νομιμοποιητικών  εγγράφων των εργατών.

Αναπόφευκτα λοιπόν στο τέλος κάθε φορολογικής περιόδου, φορολογείται για αυτή την δαπάνη ως καθαρό εισόδημα, αδυνατώντας να αποδείξει το αντίθετο.

Αυτός είναι και ο κύριος λόγος αποτροπής για σύσταση και συμμετοχή παραγωγών σε νέες ΟΠ – ΑΣ.

Κύριοι Υπουργοί,  βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο για τον πρωτογενή τομέα. Ο στρατηγικός σχεδιασμός (διαχρονικά) για ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας μέσω ΚΑΠ κτλ είναι μία σωστή πρακτική αλλά όλα αυτά χαρακτηρίζονται ΜΑΤΑΙΑ αν η πολιτεία αδυνατεί να εξασφαλίσει τα ελάχιστα και βασικά  στον Έλληνα παραγωγό, όπως είναι πρόσβαση του στο εργατικό δυναμικό της χώρας μας.

Ευελπιστούμε ότι κατανοείτε πλήρως την σοβαρότητα του θέματος και αναμένουμε τις ανάλογες ενέργειες σας.”

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ