Στην παράνομη χρήση ληγμένων φυτοφαρμάκων και τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, καθώς και στις δυσκολίες καταστροφής τους για τους παραγωγούς της Κρήτης αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη.
Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει στην χώρα μας και ιδιαίτερα στην Κρήτη το φαινόμενο της εισαγωγής παράνομων και αμφιβόλου, ως προς την σύνθεσή τους, ποιότητας φυτοφαρμάκων, καθώς και χρήσης παράνομων φυτοφαρμάκων.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα και, όπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι φορείς, οι παραγωγοί αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στο υψηλό οικονομικό κόστος που απαιτείται για τον ψεκασμό των καλλιεργειών τους και εκμεταλλευόμενοι τον ελλιπή έλεγχο των αρχών στα σύνορα, προτιμούν να προμηθεύονται σε πολύ χαμηλότερες τιμές από την μαύρη αγορά φυτοφάρμακα, κυρίως από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Αλβανία ή την Τουρκία, για τα οποία δεν γνωρίζουμε ούτε την χημική τους σύσταση, αλλά ούτε και σε τι ελέγχους έχουν -εάν έχουν- υποβληθεί.
Περαιτέρω, εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει και το ζήτημα της διάθεσης των ληγμένων φυτοφαρμάκων τα οποία είναι αφενός αναποτελεσματικά για την προστασία των φυτών και αφετέρου επικίνδυνα για το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Η απουσία Ειδικής Μονάδας Καταστροφής Ληγμένων και Απαγορευμένων Φυτοφαρμάκων επιτείνει το πρόβλημα της χρήσης παράνομων και ληγμένων φυτοφαρμάκων, αφού ο κάθε παραγωγός αναλαμβάνει με δικό του επιπλέον κόστος να στείλει τα ληγμένα φυτοφάρμακα στον ειδικό φορέα καταστροφής στην Αθήνα.
Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα, να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία, τόσο των παραγωγών που κάνουν χρήση αυτών των φυτοφαρμάκων, όσο και του τελικού αποδέκτη των γεωργικών προϊόντων, δηλαδή του καταναλωτή. Την ίδια στιγμή, ανυπολόγιστη είναι η ζημιά που υφίσταται το περιβάλλον, λόγω της υψηλής τοξικότητας των παράνομων σκευασμάτων που οδηγεί στη σταδιακή καταστροφή των καλλιεργειών και των χωραφιών των αγροτών».
Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:
«1. Θα δοθεί άμεσα λύση στο επικίνδυνο φαινόμενο της εισαγωγής και χρήσης παράνομων ή/και ληγμένων φυτοφαρμάκων;
2. Ποιος ο σχεδιασμός σας για την διενέργεια αποτελεσματικών ελέγχων για την καταπολέμηση του φαινομένου;
3. Ποιος ο προγραμματισμός του Υπουργείου σας για την αποτελεσματική εφαρμογή της διαδικασίας καταστροφής ληγμένων φυτοφαρμάκων, δίχως επιπλέον επιβάρυνση του παραγωγού;».