13.8 C
Chania
Tuesday, December 24, 2024

Μάνος Παναγιωτάκης: Από την Κρήτη… στην κορυφή του κόσμου, με τη μουσική του!

Ημερομηνία:

Στην κορυφή του “βάθρου” σκαρφάλωσε ο Ηρακλειώτης Μάνος Παναγιωτάκης κατακτώντας την πρώτη θέση στον νεοσύστατο διεθνή μουσικό διαγωνισμό N.Scorpion Music Composition Competition 2024, με την σύνθεσή του “Kopakònan”.

Μεταξύ δεκάδων συμμετοχών από όλο τον κόσμο, η σύνθεση του Ηρακλειώτη μουσικού πλασαρίστηκε αρχικά μεταξύ των 10 καλύτερων και κατόπιν κατέκτησε την πρωτιά, κερδίζοντας τις εντυπώσεις και τους κριτές.

 

Ο τίτλος της σύνθεσης του Μάνου Παναγιωτάκη “Kopakonan” είναι εμπνευσμένος από τον μύθο της θηλυκής φώκιας στις νήσους Φερόες. Σύμφωνα με τον μύθο, οι γυναίκες – φώκιες έβγαιναν στις ακτές την παραμονή των Θεοφανείων, ενώ παράλληλα αφαιρούσαν τα δέρματα φώκιας από πάνω τους και έμεναν με το γυναικείο τους σώμα. Έτσι διασκέδαζαν και χόρευαν μέχρι το πρωί.

Η πρώτιά για τον Ηρακλειώτη συνθέτη ανακοινώθηκε την Παρασκευή (19.12.2024) και η διάκριση περιλαμβάνει μια συνέντευξη και μια συνεργασία εντός του 2025 για μια νέα σύνθεση, για λογαριασμό του φορέα διεξαγωγής του μουσικού διαγωνισμού.

Παράλληλα η σύνθεση που κρίθηκε και διακρίθηκε θα εκτελεστεί και ηχογραφηθεί στο στούντιο, στην Λευκορωσία, για λογαριασμό της Phasma Music και πρόκειται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2025.

Εν τω μεταξύ, ο Μ.Παναγιωτάκης παραμένει στη γενέτειρά του το Ηράκλειο, όπου εργάζεται στην α’ βάθμια εκπαίδευση και στην ιδιωτική μουσική εκπαίδευση, “μυώντας” τα παιδιά στη μαγεία της μουσικής και των ήχων!

Αν και νέος, το βιογραφικό του είναι ήδη πλούσιο με ισχυρή παρουσία εντός κι εκτός συνόρων, αποδεικνύοντας ότι οι διακρίσεις δεν έρχονται τυχαία!

Ο Μάνος Παναγιωτάκης, είναι συνθέτης και µουσικολόγος, µέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Απόφοιτος του Τµήµατος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών, το 2006-2011 πραγµατοποίησε µεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στη Σύνθεση στο Πανεπιστήµιο του York της Μ. Βρετανίας µε υποτροφία του ΙΚΥ. 

Κατέχει Δίπλωµα φλάουτου, πτυχία ανώτερων θεωρητικών και Σύνθεσης, µε δάσκαλο τo Θόδωρο Αντωνίου. Έχει παρακολουθήσει µαθήµατα διεύθυνσης χορωδίας και ορχήστρας µε τους Α. Τσελίκα, Θ. Αντωνίου, J. Stringer, Π. Σεργίου και Μ. Οικονόµου. Το 2015-2016 ανήκε στο διδακτικό προσωπικό του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης (Τµήµα Μουσικών Σπουδών) καθώς και στο Τµήµα Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του ΑΤΕΙ Κρήτης (2016-2018). 

Έργα του έχουν παρουσιαστεί από µουσικά σύνολα και ορχήστρες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Βοστόνη, Σικάγο, Βαλτιµόρη, Νέα Υόρκη, Βιέννη, Μόναχο, Χαϋδελβέργη, Βενετία, Μάντσεστερ, Γιορκ, Άµστερνταµ, Λβιβ, Βίλνιους, Κύπρος, κ.α.). Το 2014 εκπροσώπησε την Ελλάδα και την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών στο φεστιβάλ World Music Days του ISCM στη Βιέννη, µε το έργο του Ηχοσύµπλοκον για συµφωνική ορχήστρα (Webern Symphony Orchestra, Δ/νση: Simeon Pironkoff).

Το έργο του Illustration (2005) παρουσιάστηκε από την ορχήστρα Alea III στη Βοστόνη (Δ/νση: Günther Schüller) και το συµφωνικό έργο του “Astyanax” (2022) παρουσιάστηκε από τη Συµφωνική Ορχήστρα της Ουκρανίας στο Λβίβ το 2024 (Δ/νση: Volodymyr Syvokhip).΄Εργα του έχουν ηχογραφηθεί από τη Sarton Records, το ΕΚΠΑ και τη Phasma Music, λαµβάνοντας διεθνή βραβεία δισκογραφικά (Global Music Awards, Academia Music Awards, Clouzine International Music Awards), καθώς και σε διαγωνισµούς σύνθεσης [InterArtia, Διεθνής Διαγωνισµός Βόλου, Ν. Scorpion Music Composition Competition (Α’
βραβεία)]. Έργα του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις BERBEN (Ανκόνα) και UNIVERSAL (Βιέννη). 

Ως µουσικολόγος, παρουσιάζει εργασίες και έρευνες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Sibelius Academy, Trinity College, Lithuanian Academy of Music & Theatre, University of York, Serbian University of Arts, European University Cyprus, κ.α.), µε ανάλογες δηµοσιεύσεις σε επιστηµονικά περιοδικά. Το τρέχον διάστηµα, συνεργάζεται µε τη Συµφωνική Ορχήστρα της Ουκρανίας και τη Phasma Records για την ηχογράφηση και παρουσίαση των έργων των έργου Troy in Flames, Elegy for Nestor, Kopakònan, Black Velvet Sky και Cretan dance, καθώς και µε ερµηνευτές και ensembles για πρεµιέρες έργων του στην Τυφλίδα, το Λβιβ και την Αθήνα.

Διδάσκει µουσική στην Α’/βάθµια και είναι Καθηγητής Σύνθεσης, Ανωτέρων Θεωρητικών και Φλάουτου στην ιδιωτική µουσική εκπαίδευση, ενώ παράλληλα διευθύνει το φωνητικό σύνολο Apollo Voice Ensemble (AVE) του Μουσικού Συλλόγου «Απόλλων».

Πρόσφατες Παραστάσεις στο Ηράκλειο:

Λ.Β. Μπετόβεν, Συμφωνία Αρ. 9 – σε Ρε ελάσσονα, ‘Εργο 125 :
ticketservices.gr

Τιμητική εκδήλωση για τον Γιώργο Καλούτση
cccc.gr

Musica lirica, sacra e nuova Συναυλία με χορωδιακά έργα με το Apollo Voice Ensemble
cccc.gr
Con Tempo: Φλάουτα & Πιάνο στον 20ο και 21ο αιώνα Μουσική δωματίου
cccc.gr

cretalive.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ