12.8 C
Chania
Tuesday, November 26, 2024

Μαζικότατη η ανάβαση των ΦΥΣΗτΗΡων ως το Βρωμόνερο “ενάντια στην ισοπέδωση των βουνοκορφών μας από τη τσιμεντένια μάστιγα των ανεμογεννητριών”

Ημερομηνία:

Πεζοπορία από τον Κρουσώνα ως το Βρομονερό, οργανώθηκε την Κυριακή από την συλλογικότητα «ΦΥΣΗτΗΡες» με σκοπό την συμμετοχή του κόσμου στην Πανελλήνια διαμαρτυρία για την προστασία της φύσης και ενάντια στον νέο αντιπεριβαλλοντικό νόμο.

Σύμφωνα με τη συλλογικότητα, η συμβολική πορεία πραγματοποιήθηκε «ενάντια στην ισοπέδωση των βουνοκορφών μας από τη τσιμεντένια μάστιγα των ανεμογεννητριών και ως έμπρακτη εκδήλωση συμπαράστασης στους συναγωνιστές για την υπεράσπιση των Αγράφων».

Από την πεζοπορία-διαμαρτυρία της συλλογικότητας «ΦΥΣΗτΗΡες» από τον Κρουσώνα ως το Βρομονερό

Από την πεζοπορία-διαμαρτυρία της συλλογικότητας «ΦΥΣΗτΗΡες» από τον Κρουσώνα ως το Βρομονερό

«Σε μια εποχή που η προστασία της φύσης, της βιοποικιλότητας, των φυσικών οικοσυστημάτων και των τελευταίων άγριων και απάτητων περιοχών του κόσμου μοιάζουν πιο αναγκαίες από ποτέ, σε ολόκληρη την Ελλάδα παρατηρείται μία άνευ προηγουμένου επιχείρηση λεηλασίας της φύσης με την πρόφαση της «πράσινης ανάπτυξης», αναφέρει η συλλογικότητα, τονίζοντας ότι ο αγώνας ενάντια στην καταστροφή των βουνών θα συνεχιστεί.

Από την πεζοπορία-διαμαρτυρία της συλλογικότητας «ΦΥΣΗτΗΡες» από τον Κρουσώνα ως το Βρομονερό

Από την πεζοπορία-διαμαρτυρία της συλλογικότητας «ΦΥΣΗτΗΡες» από τον Κρουσώνα ως το Βρομονερό

Αναλυτικά το κείμενο της συλλογικότητας:

«Η σημερινή πεζοπορία από τον Κρουσώνα ως το Βρομονερό, οργανώθηκε με σκοπό την συμμετοχή του κόσμου στην Πανελλήνια διαμαρτυρία για την προστασία της φύσης, ενάντια στον νέο αντιπεριβαλλοντικό νόμο, και την έμπρακτη εκδήλωση συμπαράστασης στους συναγωνιστές για την υπεράσπιση των Αγράφων.

Περπατήσαμε την μακρυά ανηφόρα σε μια συμβολική πορεία ενάντια στην ισοπέδωση των βουνοκορφών μας από τη τσιμεντένια μάστιγα των ανεμογεννητριών. Γνωριστήκαμε με πολύ νέο κόσμο που μοιράστηκε τις ανησυχίες μας και κράτησε τα πανό μας κάτω από τον καυτό ήλιο του Ιούλη. Συζητήσαμε για τις καίριες αλλαγές του νόμου Χατζηδάκη και το πλαίσιο χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων που προωθεί. Ενημερωθήκαμε για τον σημαντικό, τοπικό αγώνα των πολιτών στα Άγραφα καθώς και τις σαρωτικές επιπτώσεις που θα έχουν τα νέα επενδυτικά σχέδια στο τοπίο και τη βιοποικιλότητα του δικού μας τόπου, της Κρήτης.

Αν και ήμασταν πολλοί περιπατητές, το σύνθημά μας το είπαμε με μια δυνατή φωνή: “Μήνυμα πέμπω στα Άγραφα από τον Ψηλορείτη, λέφτερα να ‘ναι τα βουνά σε όλο τον Πλανήτη”

Ακολουθεί μια σύντομη παράθεση μέρους των όσων ειπώθηκαν στην ενημέρωση που έγινε στο τέλος της πεζοπορίας.

———————————————————————————–

Σε μια εποχή που η προστασία της φύσης, της βιοποικιλότητας, των φυσικών οικοσυστημάτων και των τελευταίων άγριων και απάτητων περιοχών του κόσμου μοιάζουν πιο αναγκαίες από ποτέ, σε ολόκληρη την Ελλάδα παρατηρείται μία άνευ προηγουμένου επιχείρηση λεηλασίας της φύσης με την πρόφαση της «πράσινης ανάπτυξης».

Βουνοκορφές, νησιά, βραχονησίδες και άλλες αμέτρητες άγριες και φυσικές περιοχές της χώρας, πολιορκούνται καθημερινά από εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (εγχώριες ή μη) για τη μαζική εγκατάσταση Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΒΑΠΕ), όπως ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, καθώς και πλήθος ποταμών και ρεμάτων απειλούνται από την ιδιωτικοποίηση των νερών τους και τη μαζική εγκατάσταση υβριδικών και υδροηλεκτρικών σταθμών. Σύμφωνα μάλιστα και με τον πρόσφατα ψηφισθέντα (αντι)περιβαλλοντικό νόμο καταργείται η ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 αφού προωθούνται ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες καθώς και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε τέτοιες περιοχές, προστασίας της φύσης.

Η Κρήτη, ως περιοχή υψηλού αιολικού δυναμικού λόγω της θέσης και του αναγλύφου της σχεδόν σε ολόκληρη την έκτασή της και λόγω της υψηλής ηλιοφάνειας καθ’όλη τη διάρκεια του έτους δεν θα μπορούσε να λείπει από τα επενδυτικά σχέδια της χώρας. Εστιάζοντας στους αιολικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, πλήθος ανεμογεννητριών είναι στο πλάνο να εγκατασταθούν στο μεγαλύτερο μέρος της ορεινής ζώνης του νησιού με σκοπό την υπερπαραγωγή ενέργειας όχι για την ενεργειακή αυτάρκεια του νησιού αλλά για τη μαζική εξαγωγή της προς την ηπειρωτική χώρα. Ολόκληρες περιοχές από τα Χανιά μέχρι το Λασίθι, μεταξύ των οποίων και πάρα πολλές προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA 2000 και αρχαιολογικές περιοχές Α ζώνης προστασίας, πρόκειται να καταστραφούν με μοναδικό σκοπό την κερδοφορία μερικών εταιρειών παραγωγής ενέργειας. Η εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών σταθμών με όλα τα συνοδευτικά της έργα (εγκατάσταση πυλώνων υψηλής τάσης, διάνοιξη νέων δρόμων, κατασκευή υποσταθμών κ.ά.) θα αλλοιώσουν και θα διαταράξουν ανεπανόρθωτα μοναδικής αξίας περιοχές, όπως αυτές των Λευκών Ορέων, του Ψηλορείτη, των Αστερουσίων, των Λασιθιώτικων βουνών και των βουνών της Σητείας.

Να σημειωθεί ότι το νησί της Κρήτης αποτελεί, σε πολύ μεγάλο μέρος του, καταφύγιο για την τοπική άγρια ζωή και έχει εξαιρετική σημασία για τη βιοποικιλότητα. Στα οικοσυστήματα του νησιού ζουν πάνω από 1800 είδη φυτών, μεταξύ των οποίων και πολλά ενδημικά όπως αρωματικοί θάμνοι και βότανα, αλλά και πλήθος ζώων με χαρακτηριστική την περίπτωση της ορνιθοπανίδας και δη των αρπακτικών πουλιών για τα οποία το νησί αποτελεί ένα εκ των σημαντικότερων καταφυγίων στην Ελλάδα. Η μαζική εγκατάσταση ανεμογεννητριών παντού και χωρίς όρια θα προκαλέσει μη αναστρέψιμες αλλαγές στο φυσικό περιβάλλον της Κρήτης και θα έχει ολέθριες επιπτώσεις στην τοπική και σπάνια ποικιλότητά της καθώς και στις ανθρώπινες δραστηριότητες που εξαρτώνται από αυτήν όπως η παραδοσιακή κτηνοτροφία, η μελισσοκομία, η τυροκόμηση και δραστηριότητες ήπιας τουριστικής ανάπτυξης.

Σε ένδειξη αλληλεγγύης στους συντρόφους και τις συντρόφισσες του αγώνα για την προστασία των Αγράφων και την οριστική ματαίωση των επενδυτικών δραστηριοτήτων που δρομολογούνται στις απάτητες κορυφές τους, πεζοπορούμε στην περιοχή του Κρουσώνα, από την Αγία Ειρήνη ως το Βρομονερό* με σκοπό την ανάδειξη του προβλήματος σε μια περιοχή που επίσης πρόκειται να πληγεί από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στις κορυφογραμμές της.

Από το νησί της Κρήτης μέχρι τη Μάνη, τον Καβομαλιά, τον Πάρνωνα, την Τήνο, την Αμοργό, την Άνδρο, την Εύβοια, τη Γκιώνα, τα Ακαρνανικά, τα Άγραφα, ολόκληρη την Πίνδο, τη Βασιλίτσα, τη Σκύρο, την Οξυά, το Βέρμιο, τη Σαμοθράκη, τη Ροδόπη και τη Θράκη και όλες τις περιοχές της χώρας που πλήττονται από τα ανεξέλεγκτα επενδυτικά σχέδια της κεντρικής κυβέρνησης και χωρίς τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, στέλνουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους τους αγωνιστές και δηλώνουμε ότι δεν θα αφήσουμε κανένα επενδυτικό πλάνο να υλοποιηθεί χωρίς να μας βρει μπροστά του.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

* Η ονομασία Βρομονερό προέρχεται από τις λέξεις βριμόν, που σημαίνει δυνατό, και ιερόν. Λέγεται πως η θεά Δήμητρα είδε τον ήρωα Ιάσωνα στις υπώρειες της Ίδης και αφού έσβησε τον έρωτά της γεννήθηκε ο Πλούτος».

efsyn.gr
"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γάζα: Στους 44.235 οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς – «Κόλαση» η κατάσταση για τους άμαχους

Το ισραηλινό κράτος-δολοφόνος συνεχίζει τη γενοκτονική του πολιτική σε...