Με επιχειρήματα που προκαλούν οργή και προβληματισμό το ελληνικό Δημόσιο άσκησε έφεση κατά της απόφασης για αποζημίωση του Μανόλη Κυπραίου που έχασε την ακοή του απο χειροβομδίδα κρότου – λάμψης κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Σύνταγμα, το 2011.
Όπως φαίνεται στο κείμενο της έφεσης, που ανάρτησε ο ίδιος ο Κυπραίος στο Twitter, η ΕΛΑΣ επικαλείται την… «κακή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας», ενώ υπάρχει και ο ισχυρισμός ότι ο δημοσιογράφος έχει… ανακτήσει την ακοή του και είναι σε θέση να δουλέψει – και άρα δεν χρειάζεται να αποζημιωθεί!
Συγκεκριμένα, το σκεπτικό της έφεσης αναφέρει:
“δ. ο αντίδικος έχει αποθεραπευτεί και έχει ανακτήσει την ακοή του, και επομένως δεν είναι πλέον ανίκανος προς εργασία, ούτε υφίσταται κάποια παραμόρφωση του που να δυσχεραίνει την κοινωνική του και προσωπική του ζωή.
ε. ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας έχει επιδεινωθεί πρωτοφανώς στα χρονικά της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας κι έχει προσλάβει διαστάσεις άμεσα απειλούμενης κατάρρευσης της οικονομίας κι εθνικής χρεοκοπίας. Τούτο πράγματι διαπιστώθηκε ότι συμβαίνει με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας 668/2012, 1972/2012, 2527/2013, 2114/2014, 2563/2015″.
Το χρονικό
Ο Μανώλης Κυπραίος δέχτηκε αναίτια επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις το 2011, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.
Μια χειροβομβίδα κρότου-λάμψης εξερράγη δίπλα στο πρόσωπό του, με αποτέλεσμα να χάσει την ακοή του και να υποβληθεί σε πλήθος θεραπειών και δύο χειρουργεία.
Μάλιστα, τότε, παρά την επίδειξη της δημοσιογραφικής του ταυτότητας, είχε ξυλοκοπηθεί από τα ΜΑΤ.
Σχεδόν μια δεκαετία μετά, τον Μάιο του 2020, ο δημοσιογράφος δικαιώθηκε, καθώς το Διοικητικό Δικαστήριο Αθηνών εξέδωσε απόφαση «η οποία απέδωσε ευθύνη στην αστυνομία για τον πολύ σοβαρό τραυματισμό του δημοσιογράφου Μανώλη Κυπραίου και του απένειμε αποζημίωση» βασιζόμενο σε υλικό καμερών ασφαλείας, αλλά και σε εκθέσεις ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που ορίστηκαν από το δικαστήριο και πιστοποιούσαν πως ο Κυπραίος δέχθηκε χειροβομβίδα κρότου-λάμψης και είναι κωφός με σοβαρά προβλήματα υγείας.
Το δικαστήριο έλαβε υπόψη ότι, λόγω της επίκτητης αναπηρίας, δεν μπορεί πλέον να εργαστεί. Το ελληνικό Δημόσιο άσκησε έφεση στην απόφαση αυτή…
Σπίρτζης: Ντροπή, λύπη και αγανάκτηση
«Ντροπή, Λύπη και Αγανάκτηση από την έφεση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και το περιεχόμενό της, κατά απόφασης η οποία δικαιώνει τον δημοσιογράφο Μανώλη Κυπραίο, που έμεινε ανάπηρος από αστυνομική αυθαιρεσία. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη καλείται να δώσει εξηγήσεις στο Κοινοβούλιο και θα κληθεί να απολογηθεί και στο Ευρωκοινοβούλιο, για την έφεση της Ντροπής και της προσβολής της Δημοκρατίας» αναφέρει η ανακοίνωση του Χρήστου Σπίρτζη για την εξέλιξη στην υπόθεση του δημοσιογράφου.
«Η απομείωση της Δημοκρατίας στη χώρα μας, τα δύο χρόνια του δογματικού επιτελικού κράτους Μητσοτάκη, είναι πλέον στην ημερήσια διάταξη των ευρωπαϊκών και διεθνών συζητήσεων.
Προκαλεί όμως ντροπή, λύπη και αγανάκτηση όταν ένας δημοσιογράφος, δικαιώνεται δικαστικά για την σοβαρή αναπηρία που του προκάλεσαν τα ΜΑΤ την ώρα της εργασίας του και η ελληνική κυβέρνηση προσβάλλει την απόφαση δείχνοντας με τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί ότι η δημοκρατία, ο σεβασμός στους πολίτες, η δικαιοσύνη είναι ψιλά γράμματα για αυτήν.
Αποδεικνύεται ότι όσα είπαν και όσα έκαναν για την υπόθεση της Marfin, στην οποία απέσυραν την έφεση του ελληνικού δημοσίου, ήταν προσχηματικά και ψεύτικα, με μοναδικό στόχο το πρόσκαιρο πολιτικό όφελος της κυβέρνησης Μητσοτάκη» αναφέρει η ανακοίνωση.
Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστος Σπίρτζης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση σχετικά με την έφεση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη τόσο για την έφεση και το περιεχόμενο της, όσο και τον τρόπο εκπαίδευσης και λειτουργίας τμημάτων της ΕΛΑΣ.
«Υπενθυμίζουμε ότι την 11η Ιουνίου 2011, ο δημοσιογράφος Μανώλης Κυπραίος δέχθηκε επίθεση από δυνάμεις των ΜΑΤ ενώ βρίσκονταν μέσα σε στοά, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Οι άνδρες των ΜΑΤ έκαναν χρήση χειροβομβίδας κάτι το οποίο είχε ως δραματικό αποτέλεσμα την πλήρη κώφωση του δημοσιογράφου και από τα δύο αυτιά.
Το πρωτοβάθμιο διοικητικό δικαστήριο με την υπ. Αριθμό 8144/2020 απόφασή του δικαίωσε τον δημοσιογράφο κρίνοντας απολύτως υπεύθυνα για την απώλεια της ακοής του τα ΜΑΤ αφού έκρινε ότι αφενός στην περιοχή επικρατούσε ηρεμία που δεν δικαιολογεί τη χρήση χειροβομβίδας, αφετέρου η ρίψη χειροβομβίδας σε κλειστό χώρο συνιστά μη νόμιμη ενέργεια.
Δυστυχώς, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έκρινε σκόπιμο να ασκήσει έφεση στην καταδικαστική κατά του Δημοσίου απόφαση η οποία δικαίωνε πλήρως τον Μανώλη Κυπραίο, ο οποίος έχει υποστεί πολλαπλές σοβαρές εγχειρήσεις και είναι κωφός. Αυτό που προκαλεί πρόσθετη λύπη αλλά και αγανάκτηση είναι το προσβλητικό περιεχόμενο της έφεσης, σε σημείο ρατσισμού, κατά ενός ανθρώπου με αναπηρία σε ποσοστό 90% σύμφωνα με τις ιατρικές γνωματεύσεις.
Η γελοιότητα των επιχειρημάτων της έφεσης περιλαμβάνει τον ισχυρισμό ότι σήμερα το ελληνικό Δημόσιο επικαλείται αδυναμία της πληρωμής της αποζημίωσης λόγω μνημονίων (!!!), την ίδια στιγμή που οι κυβερνώντες σε κάθε ευκαιρία πανηγυρίζουν για την οικονομική κατάσταση της χώρας» συνεχίζει ο Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο Χρήστος Σπίρτζης καλεί τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να δώσει εξηγήσεις για το γεγονός ότι στην έφεση αγνοούνται τα ανεξάρτητα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων (πυροτεχνουργού και ιατρού) σύμφωνα με την απόφαση «καταπέλτη» του δικαστηρίου, αν κρίνει σκόπιμο να επικαλείται το Δημόσιο νόμους της Γκεστάπο και της Χούντας για να δικαιολογηθεί η χρήση βίας των ανδρών της ΕΛΑΣ ενάντια στον δημοσιογράφο Μανώλη Κυπραίο και με ποιο τρόπο, για πόσες ημέρες εκπαιδεύονται οι χρήστες-αστυνομικοί χειροβομβίδων κρότου λάμψης, κάθε πότε επαναλαμβάνεται η εκπαίδευσή τους, αν οι αστυνομικοί γνωρίζουν ότι οι χειροβομβίδες κρότου-λάμψης αν ξεπεραστεί το όριο των δέκα μέτρων (σε ανοικτό χώρο) θεωρούνται φονικά όπλα και αν γνωρίζουν ότι απαγορεύεται ρητά από τον κατασκευαστή η ρίψη των συγκεκριμένων χειροβομβίδων που χρησιμοποιεί η ΕΛΑΣ εναντίον διαδηλωτών μέσα σε κλειστούς χώρους.
Ο υπουργός ερωτάται επίσης αν υπάρχει πρόθεση από την κυβέρνηση και το Δημόσιο να αποσυρθεί η έφεση (όπως συνέβη και στην πρόσφατη υπόθεση της Marfin) ή δεν υπάρχει αυτή η πρόθεση επειδή στην υπόθεση του άτυχου δημοσιογράφου δεν υπάρχει κάποιο πολιτικό όφελος.
Για να βγάλετε όλοι συμπεράσματα για το έλλειμμα δημοκρατίας, σεβασμού προς τους πολίτες, και δικαιοσύνης και την ανυπαρξία οποιουδήποτε ψήγματος ανθρώπινης και δημοκρατικής συμπεριφοράς επισυνάπτουμε την επίκαιρη ερώτηση, την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου και την ντροπιαστική έφεση του Δημοσίου κατά της απόφασης.
Περιμένοντας τις απαντήσεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση έστω και τώρα, θα αποσύρει την ντροπιαστική έφεση και σε συνεργασία του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη, της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστου Σπίρτζη και του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Κώστα Αρβανίτη, έχουμε ξεκινήσει ενέργειες για την κατάθεση αντίστοιχης διαδικασίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» καταλήγει η ανακοίνωση.