19.8 C
Chania
Thursday, October 31, 2024

Μαρία Παπαδάκη: Η ιστορία μιας συμβασιούχου, που έμεινε άνεργη στα 60 της

Ημερομηνία:

SOS εκπέμπουν οι παρατασιούχοι οδοκαθαριστές, οι οποίοι απολύθηκαν τη 1η Ιουνίου. Το neakriti.gr επικοινώνησε με μια γυναίκα ηλικίας 60 ετών, την κ. Μαρία Παπαδάκη, η οποία βρέθηκε από τη μία μέρα στην άλλη χωρίς εργασία. Η ίδια εξομολογείται τις δυσκολίες που περνάει τώρα, ενώ έκανε σαφές πως στην ίδια κατάσταση βρίσκονται αρκετές οικογένειες, που αν και δούλευαν για αρκετά χρόνια στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου, τώρα αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν μια αρκετά διαφορετική και δύσκολη πραγματικότητα.

Ειδικότερα, η κ. Μαρία Παπαδάκη είναι μια εργαζόμενη γυναίκα 60 ετών, η οποία προσπαθεί να είναι παραγωγική και δημιουργική στο έργο της. Η κ. Παπαδάκη είναι παντρεμένη, ζει στο Ηράκλειο και έχει 4 παιδιά, τα οποία είναι επίσης παντρεμένα. Η ίδια δούλεψε από το 2015 στην καθαριότητα του Δήμου, που είναι ένας δύσκολος χώρος. Δεν είναι μόνο ο ρατσισμός που υπάρχει στο συγκεκριμένο επάγγελμα, είναι και η υπερεντατικοποίηση της εργασίας, που εξουθενώνει σωματικά και ψυχικά τους εργαζόμενους, αλλά και οι χαμηλές απολαβές.

Η κ. Παπαδάκη εργαζόταν στην καθαριότητα από το 2015. Ανήκε σ’ ένα ιδιαίτερο καθεστώς, όπως και δεκάδες εργαζόμενοι και εργαζόμενες, με την έννοια πως έπαιρνε χρονικές παρατάσεις ύστερα από κερδισμένες δικαστικές διαμάχες. Ωστόσο, η “περίοδος χάριτος” έληξε και η ίδια, ύστερα από 8 χρόνια εργασίας, βρίσκεται τώρα χωρίς δουλειά.

Η ίδια μίλησε αποκλειστικά στο neakriti.gr τονίζοντας: «Από το 2015 εργαζόμουν στον χώρο της καθαριότητα στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου. Έχω μπει με τον ΑΣΕΠ. Εδώ και 1 μήνα και 10 ημέρες μ’ έχουν απολύσει. Από 1η Ιουνίου μ’ έχουν απολύσει. Θα κάνουμε προσφυγή για να δικαιωθούμε ως παρατασιούχοι οδοκαθαριστές και να επιστρέψουμε στην εργασία μας. Οκτώ ολόκληρα χρόνια εργαζόμασταν, χωρίς να σταματήσουμε ούτε μία μέρα. Εμείς καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Είναι μεγάλη αμαρτία αυτό που βιώνουμε. Ύστερα από τόσα χρόνια, απολυθήκαμε».

Με σπαρακτικά λόγια, κάνει σαφές πως η ίδια έμεινε χωρίς εργασία και χρήματα.

«Εμείς δουλεύαμε με ασφαλιστικά και μας έδιναν παράταση ανά διαστήματα. Πηγαίναμε στα δικαστήρια, κερδίζαμε τη δικαστική υπόθεση και παίρναμε μια μικρή χρονική παράταση. Εδώ και 40 ημέρες έχουμε απολυθεί και προσπαθούμε να δούμε τι θα κάνουμε. Μείναμε χωρίς εργασία και χωρίς χρήματα», σημείωσε.

Η κ. Παπαδάκη βρίσκεται σε μια ηλικία λίγο πριν τη συνταξιοδότηση. Η ίδια σημειώνει πως η ηλικία της δεν είναι αποδεκτή σε άλλους χώρους εργασίας. Ένας άνθρωπος, σύμφωνα με την ίδια, ηλικίας 60 ετών δεν έχει την ίδια επαγγελματική απορρόφηση σε σχέση με έναν νεότερο.

«Είμαι 60 ετών. Πού να βρω εγώ τώρα εργασία; Ποιος θα με προσλάβει στην ηλικία που βρίσκομαι; Μπήκαμε μέσω ΑΣΕΠ και δε μας κράτησαν. Δεν καταλαβαίνω ποιος ευθύνεται. Δεν ξέρω εάν ευθύνεται ο Δήμος ή η Πολιτεία. Εκείνοι που μας υποστηρίζουν είναι το Σωματείο μας και το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου», υποστήριξε.

Η ίδια έκανε σαφές πως η δουλειά της είναι να μαζεύει απορρίμματα. Δε ζήτησε κάτι διαφορετικό. Κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, οι οδοκαθαριστές μαζί με τους γιατρούς των νοσοκομειακών ιδρυμάτων προσπαθούσαν να ανταποκριθούν στο ακέραιο. Δε σταμάτησαν να προσφέρουν. Ανέσεις δεν υπάρχουν στον χώρο της καθαριότητας. Αυτό τόνισε η κ. Παπαδάκη, η οποία, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Μαζεύουμε απορρίμματα είτε με ζέστη είτε με κρύο. Δεν κάνουμε μια δουλειά του γραφείου, ούτε η δουλειά μας προσφέρει ανέσεις. Κάνουμε μια δουλειά για να ζήσουμε».

Είναι άξιο αναφοράς πως αρκετοί άνθρωποι θεωρούν ότι οι οδοκαθαριστές παίρνουν αρκετά χρήματα εξαιτίας της επικινδυνότητας του επαγγέλματος. Η κ. Παπαδάκη έκανε σαφές πως η ίδια λάμβανε μόνο 740 ευρώ, ενώ τώρα δεν παίρνει ούτε ένα ευρώ.

«740 ευρώ. Πώς θα ζήσω χωρίς δουλειά; Είμαστε πολλές οικογένειες στην ίδια θέση. Υπάρχουν οικογένειες με μικρά παιδιά. Υπάρχουν μονογονεϊκές οικογένειες. Έπρεπε να είχε δει η Πολιτεία και ο Δήμος με περισσότερη ευαισθησία την περίπτωσή μας. Δεν ξέρω ποιοι ευθύνονται για την απόλυση τόσων εργαζομένων», είπε.

Μάλιστα, είναι άξιο αναφοράς πως παλαιότερες εκθέσεις της ΓΣΕΕ είχαν επισημάνει πως οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε δεινή θέση και πως ένα σημαντικό μέρος του μισθού τους “φεύγει” τις πρώτες 15 ημέρες. Ο άνδρας της κ. Μαρίας Παπαδάκη βγήκε τώρα στη σύνταξη και λαμβάνει το ποσό των 430 ευρώ. Η κ. Μαρία Παπαδάκη χωρίς εργασία και ο άνδρας της με το χαμηλό αυτό ποσό της σύνταξης δε θα μπορούν πλέον να επιβιώσουν εύκολα, λαμβάνοντας υπόψη και την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, που είναι ένα οικονομικό “αγκάθι”.

«Ο άνδρας μου μόλις βγήκε στη σύνταξη και λαμβάνει 430 ευρώ. Το ρεύμα έχει έρθει πάνω από 700 ευρώ. Το θέμα είναι πως ένα νοικοκυριό δεν πληρώνει μόνο ηλεκτρικό ρεύμα. Ο άνδρας μου έχει σάκχαρο και παίρνει φάρμακα. Ήταν λίγα τα χρήματα, αλλά είχαμε βάλει ένα πρόγραμμα στη ζωή μας. Τώρα πώς θα ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας;», διερωτάται η κ. Παπαδάκη.

Η ίδια κατέληξε πως η προσφυγή είναι η μόνη διέξοδος. Όπως είπε, «θα κάνουμε μια προσφυγή και θα δικαιωθούμε. Με μια ελπίδα ζούμε».

neakriti.gr
"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ