Οι κραδασμοί που προκαλούνται απ’ το κομπρεσέρ στις κολώνες επηρεάζουν την στατικότητα της οικοδομής. Αυτό επηρεάζει ολόκληρη την οικοδομή. Την κάνει ευπαθή σε τυχόν σεισμό.
Τυχόν παρέμβαση σε κεντρική κολώνα οικοδομής πρέπει να γίνεται απαραιτήτως με επίβλεψη μηχανικού. Και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι δηλαδή αυτοί που «τους πέφτει λόγος» είναι οι ιδιοκτήτες της οικοδομής (ισόγειο, α’ όροφος κ.λπ.)
Σε κολώνες ισογείου άσχετος με κομπρεσέρ «χτύπαγε» κολώνα. Σε παρατήρηση του ιδιοκτήτη του α’ ορόφου όπου σειόταν το σπίτι ολόκληρο απ’ το κομπρεσέρ που έσπαγε την κολώνα, απάντησε με θράσος: «Εσένα δεν σου πέφτει λόγος».
Αυτά μας κατήγγειλαν στην εφημερίδα. Κάναμε έρευνα ζητώντας τις τεχνικές γνώσεις τεσσάρων μηχανικών. Οι τρεις εξ αυτών με πολύχρονη εμπειρία στις οικοδομές μάς είπαν τα ίδια πράγματα. Ότι απαγορεύεται το χτύπημα της κολώνας, πεδίλων κ.λπ. αν είναι αναγκαίο μόνο με επίβλεψη μηχανικού μετά από ενημέρωση της Πολεοδομίας. Ότι μετά από τις παρεμβάσεις και τα ειδικά υλικά που πρέπει να μπουν θέλει ειδικό μπετόν. Ότι επηρεάζει ο κραδασμός την στατικότητα όλης της οικοδομής, ότι γίνεται η οικοδομή ευπαθής στους σεισμούς. Ότι οι άμεσα ενδιαφερόμενο είναι οι ιδιοκτήτες των ορόφων της οικοδομής και πρέπει πάντα οι εργασίες να γίνονται κατόπιν συνεννόησης μαζί τους.
Σε περίπτωση μη επίτευξης συνεννόησης μεταξύ των ιδιοκτητών και τελικά αυθαίρετης επέμβασης από ερασιτέχνη εργολήπτη με ακατάλληλα υλικά και εργαλεία (όπως στην καταγγελθείσα περίπτωση με επαγγελματικό ηλεκτρικό κομπρεσέρ) ο θιγόμενος ιδιοκτήτης του α’ ορόφου μπορεί με την αποστολή εξώδικου να καταστήσει υπεύθυνους τους δράστες της αυθαίρετης επέμβασης και στην περίπτωση προβλημάτων που τυχόν προκύψουν στην καταβολή αποζημιώσεων ή πρόσθετων μέτρων ασφάλειας της οικοδομής.
Ν.Α.Ν