12.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Μελέτες-σοκ του ΑΠΘ: Κατάθλιψη και… συνωμοσιολογία έφερε στους φοιτητές ο κορωνοϊός

Ημερομηνία:

Aυξημένα ποσοστά κατάθλιψης, στρες και αυτοκτονικών σκέψεων μεταξύ των φοιτητών καθώς και ανησυχητικά ποσοστά πίστης σε συνομωσιολογικές θεωρίες γύρω από την πανδημία έδειξε μελέτη σχετικά με την ψυχική υγεία Ελλήνων φοιτητών κατά την διάρκεια της έξαρσης της Covid-19 και του lockdown, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής και της Πρυτανείας του ΑΠΘ.

Επίσης διεξάγεται μια δεύτερη μελέτη, που αποτελεί επέκταση της πρώτης με πολύ μεγαλύτερο και λεπτομερέστερο πρωτόκολλο και αφορά την ψυχική υγεία του γενικού πληθυσμού κατά την διάρκεια του lockdown και την πίστη των ανθρώπων σε θέματα συνωμοσίας σχετικά με την πανδημία. Τα αποτελέσματα της δεύτερης μελέτης, η οποία έχει μετατραπεί σε διεθνή καθώς ήδη συμμετέχουν 29 χώρες, σύμφωνα με εκτιμήσεις θα είναι έτοιμα σε 1-2 μήνες.

Και οι δύο μελέτες σχεδιάστηκαν με ευθύνη του καθηγητή Ψυχιατρικής στη Γ’ Ψυχιατρική Κλινική του ΑΠΘ, Κωσταντίνου Φουντουλάκη και αποτελούν πρωτοβουλία του τομέα Ψυχικής Υγείας του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Σκέψεις αυτοκτονίας

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Φουντουλάκης, η πρώτη μελέτη, που αφορά τις επιπτώσεις της καραντίνας στην ψυχική υγεία των φοιτητών, έδειξε αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης και νέων περιστατικών κατάθλιψης, σκέψεων αυτοκτονίας καθώς υψηλή πίστη σε θεωρίες συνωμοσίας.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της μελέτης αυτής το ποσοστό των φοιτητών που έκαναν σκέψεις αυτοκτονίας κυμαίνεται μεταξύ 2,5-3%, και όπως ανέφερε ο κ. Φουντουλάκης είναι υψηλό καθώς κανονικό θεωρείται ένα ποσοστό της τάξης του 0,5%. Επίσης η πίστη σε θεωρίες συνωμοσίας ανέρχεται σε 30% αλλά και αν συνυπολογιστούν και απαντήσεις όπως “ίσως” το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 50%.

Η πίστη στις θεωρίες συνωμοσίας συνδέεται με το άγχος και τη μελαγχολία που σχετίζονται με την διαχείριση του θυμού και του φόβου. Ανάλογα ευρήματα προκύπτουν και από τα μέχρι στιγμής δεδομένα της δεύτερης έρευνας η οποία αφορά την ψυχική υγεία του γενικού πληθυσμού στη διάρκεια του lockdown. Οπως ανέφερε ο κ Φουντουλάκης κατά τη διάρκεια του lockdown περισσότερο ζορίστηκαν οι νέοι και οι γυναίκες.

«Ο εγκλεισμός επέδρασε έντονα στην ψυχική υγεία. Θα πρέπει στον σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας να λαμβάνεται υπόψη η ψυχική υγεία. Αν ένα ποσοστό 10% του πληθυσμού έχει κατάθλιψη και ένα 10% έχει πολύ έντονο στρες , αυτό το 20% δεν θα μπορέσει να βοηθήσει και γι αυτό κατά τον σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας πρέπει να δοθεί βάρος στην ψυχική υγεία» πρόσθεσε ο κ Φουντουλάκης.
"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ