14.8 C
Chania
Sunday, April 21, 2024

«Μετάλλια Τιμής», ένα παράθυρο ελευθερίας στις Φυλακές από τον Νίκο Μπασιά

Ημερομηνία:

Μία διαφορετική παρουσίαση της Έκθεσης φωτογραφίας «Μετάλλια Τιμής» έγινε μέσα στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Κρήτη-1 στην Αγιά.

Η παρουσίαση του έργου που αφορά και τις ζωές του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Δημήτριου Πλαπούτα μέσα στην φυλακή, αποτελεί και ένα μνημόσυνο για αυτούς τους ήρωες, που σαν σήμερα πριν από 189 χρόνια, η πατρίδα τους καταδίκασε σε θάνατο και τους οδήγησε στην φυλακή.

Ο Νίκος Μπασιάς συνεχίζοντας τις εκπαιδευτικές δράσεις του, με όχημα τα «Μετάλλια Τιμής» μας μιλάει για την ελευθερία, μας μιλάει για την τέχνη.

Όπως αναφέρει σχετικά με αφορμή αυτή την επίσκεψη:

“Η εκπαίδευση στο σχολείο της φυλακής αποτελεί για τους κρατούμενους μία «χαραμάδα ελευθερίας».

Μία ημέρα σχολικής φοίτησης αντιστοιχεί σε 2 ημέρες έκτισης ποινής.

Όμως οι κρατούμενοι μαθητές δεν έρχονται στο σχολείο μόνο για αυτό. Έρχονται για να βιώσουν μία «αίσθηση κανονικότητας», για να «αναπνεύσουν ελευθερία».

Μέσα στην τάξη οι μαθητές αισθάνονται ότι διαφοροποιούνται σε σχέση με τους άλλους κρατούμενους ανήκοντας σε μία ξεχωριστή ομάδα η οποία λειτουργεί και λίγο σαν «οικογένειά» τους».

Βρίσκουν στοιχεία του χαρακτήρα τους που έχουν ξεχασμένα.

Και εκεί, πίσω από τα κάγκελα της φυλακής δεν υπάρχει ποιο εύκολος τρόπος να τους κάνεις να ταξιδέψουν από την τέχνη.

Να τους μιλήσεις για τους ήρωες που ξεπηδούν μέσα από τον πάγο και μας θυμίζουν ιστορίες παλιές, ηρωικές. Μάχες που αν δεν είχαν δοθεί, δεν θα είμαστε ελεύθεροι και Έλληνες. Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να διδαχθούμε και από τα σφάλματα που έχουμε διαπράξει, να διορθώσουμε τα ελαττώματά μας, ας μην ξεχνάμε ότι τους περισσότερους πρωτεργάτες της Επανάστασης τους φυλάκισε άδικα η πατρίδα.

Η τέχνη και η ελευθερία είναι έννοιες αλληλένδετες.

"google ad"

Το σχολείο αλλάζει το μικροκλίμα της φυλακής. Η επανένταξη μετά την αποφυλάκιση είναι κάτι που ουσιαστικά μας αφορά όλους, αλλιώς θα το βρούμε μπροστά μας.

Εδώ οι στατιστικές αποστομώνουν: 72% των αποφυλακισθέντων επανέρχονται στην φυλακή. Τα αντίστοιχα ποσοστά όσων πέρασαν από σχολείο φυλακών είναι 10% !

Ο ανθρωπιστικός και δημοκρατικός χαρακτήρας μίας κοινωνίας εν πολλοίς κρίνεται και από τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται στους κρατούμενούς της.

Ως μήνυμα στην κοινωνία θα μπορούσα να αναφέρω ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη για μία δεύτερη ευκαιρία.

Ως καθηγητές, ας τους βοηθήσουμε να βρουν ξανά τον δρόμο τους.

Ας προσπαθήσουμε να κάνουμε τα φανάρια όλα «πράσινα» σε ένα δρόμο διαφορετικό από αυτόν που τους οδήγησε προσωρινά εδώ.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, την Διευθύντρια του 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Χανίων Μουριζάκη Ευαγγελία καθώς και όλους του καθηγητές, για την όμορφη συνεργασία.

Ιδιαιτέρως  θα ήθελα να ευχαριστήσω τους μαθητές του 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Χανίων, η υποδοχή τους ήταν πράγματι συγκινητική.”

 

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Iσραήλ-Ιράν: Πώς το Πεντάγωνο κατασκεύασε έναν ψευτοπόλεμο

Φανταστείτε δύο από τους πιο ορκισμένους εχθρούς της κυβέρνησης...

«Η Εποχή των Εικόνων» – Αφιέρωμα στον Κρητικό καλλιτέχνη Στέλιο Φαϊτάκη

Η Εποχή των Εικόνων / Στέλιος Φαϊτάκης- Ένα Αφιέρωμα Κυριακή,...