Το νομοσχέδιο για την επανασύσταση και λειτουργία του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα -τουλάχιστον με την ονομασία που είναι καταχωρημένη στο συλλογικό υποσυνείδητο- θα κατατεθεί προς ψήφιση αμέσως μετά το Πάσχα.
Αυτό υποστηρίζεται από την κυβέρνηση με αφορμή απολογιστικό non paper για τις πρώτες 60 ημέρες, που συμπληρώθηκαν την Παρασκευή, από το εκλογικό αποτέλεσμα.
Στο μεταξύ το σχέδιο νόμου για την ΕΡΤ σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα επρόκειτο -μετά τη δημόσια διαβούλευση- να συζητηθεί στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου στις 12 Μαρτίου.
Ωστόσο, τροποποιήσεις και διορθώσεις -υποδηλώνοντας ότι κάποιες διατάξεις αποτυπώθηκαν χωρίς δεύτερη σκέψη (πχ. επιχειρησιακή σύμβαση μεταξύ εταιρείας και εργαζομένων, ανταποδοτικό τέλος σε κοινόχρηστους χώρους) -και ασάφειες- η γενική διευθύντρια οικονομικών υπηρεσιών ζήτησε σαφή και επαρκή στοιχεία (δηλαδή κοστολογημένη πρόταση) για τα οικονομικά της εταιρείας.
Η κυβέρνηση θα ήθελε το λογότυπο «ΕΡΤ» να επανεμφανιστεί στους τηλεοπτικούς δέκτες την Πρωτομαγιά. Ίσως και για να έχει συμβολισμό η επανεκκίνηση ( η επίτευξη του στόχου -ημερολογιακά- μοιάζει ανέφικτη).
Συμβολισμοί και επαναφορά brand name πάντως χωρίς ουσία δεν έχουν σημασία.
Αν λάβουμε δε υπόψη ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ θα ορίζεται από την κυβέρνηση (στο σν προβλέπεται ο αρμόδιος υπουργός κατόπιν διαγωνισμού θα φέρνει τη λίστα με τους υποψήφιους ως μέλη του ΔΣ της ΕΡΤ στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της βουλής προς γνωμοδότηση από την οποία απαιτείται απλή πλειοψηφία), όπως και κατά το παρελθόν.
Στο μεταξύ για το υπηρεσιακό ΔΣ της ΝΕΡΙΤ, το οποίο φαίνεται να συνεχίσει και ως ΔΣ της ΕΡΤ για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, έχει γίνει πρόταση στον πανεπιστημιακό Γιώργο Πλειό, καθηγητή Κοινωνικής και Πολιτικής Ανάλυσης της Επικοινωνίας στο πανεπιστήμιο της Αθήνας και διευθυντή στο εργαστήριο Κοινωνικής Έρευνας στα ΜΜΕ (του πανεπιστημίου), ενώ ως προτάσεις για τη θέση του προέδρου της εταιρείας εξατάζονται ο κινηματογραφιστής Παντελής Βούλγαρης και ο νομικός Θανάσης Παπαγεωργίου ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος της ΕΡΤ (στη διακυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου).
Εκείνη την περίοδο επιχειρήθηκε εξορθολογισμός στα οικονομικά της ΕΡΤ με διαρθρωτικές αλλαγές που απέφεραν -για πρώτη φορά τότε- πλεόνασμα περίπου 57 εκατ. ευρώ.
tanea.gr