Σοβαρό οικονομικό πρόβλημα αντιμετωπίζει πλέον η πάροχος δικτύου των ιδιωτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας, καθώς εκτός από τα χρέη των μετόχων της αντιμετωπίζει μεγάλες αντιδράσεις από τα περιφερειακά κανάλια για την αύξηση του ενοικίου.
Η σύμβαση που υπέγραψαν με την Digea για τη μεταφορά του σήματός τους μετά το 2014, όταν η ΕΕΤΤ παρέδωσε όλο το φάσμα στην ιδιωτική εταιρεία, προέβλεπε πως σε περίπτωση που σε κάποια περιφέρεια κλείσει ένα κανάλι το κόστος του ενοικίου αυξάνεται για τους υπόλοιπους σταθμούς που εκπέμπονται στην ίδια συχνότητα.
Τα περιφερειακά κανάλια σε ανακοίνωση της Ένωσης σημειώνουν πως η εν λόγω σύμβαση της Digea είναι «καταχρηστική» και πολλά αρνούνται να πληρώσουν το υπέρογκο ενοίκιο. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως το μηνιαίο ενοίκιο για ένα περιφερειακό κανάλι, εκτός από Αττική και Θεσσαλονίκη, κυμαίνεται από 2.400 έως και 4.500 ευρώ τον μήνα!
Το ενδιαφέρον είναι ότι η δημόσια αντίδραση ενάντια στη σύμβαση της Digea προέρχεται από την Ένωση Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Περιφέρειας, η οποία δημιουργήθηκε το 2012 από απόσχιση της ΕΠΕΚ, επειδή οι ιδιοκτήτες των καναλιών σε Πελοπόννησο και Ήπειρο συμφωνούσαν με την πολιτική της ΝΔ στην ψηφιακή τηλεόραση, ενώ η ΕΠΕΚ είχε καταγγείλει τον διαγωνισμό ψηφιακών συχνοτήτων και είχε προσφύγει εναντίον της ΕΕΤΤ στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Τηλεοπτικό μονοπώλιο
Την Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Υπηρεσιών Τηλεπικοινωνιακού Παρόχου Ψηφιακών Μεταδόσεων, με τον διακριτικό τίτλο «DIGEA – Ψηφιακός Πάροχος Α.Ε.» (όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σύμβαση) απαρτίζουν τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα Mega, ΑΝΤ1, Star, Σκάι, Αλφα και Μακεδονία TV.
Με απίστευτους χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης, μπροστά στους οποίους η «δημιουργία» των καναλαρχών το 1989 ωχριά, το σύνολο του ψηφιακού φάσματος παραδόθηκε στους ιδιοκτήτες των – ακόμη στερουμένων κανονικής άδειας λειτουργίας – ιδιωτικών καναλιών για τα επόμενα 15 χρόνια έναντι του… φοβερού τιμήματος των 18,3 εκατομμυρίων ευρώ (και για τα 15 χρόνια, για όσους μπερδεύονται)… Αυτό επιτεύχθηκε με έναν διαγωνισμό «παρωδία», αφού τα περιφερειακά κανάλια τέθηκαν εκτός δυνατότητας συμμετοχής, ενώ με «συμφωνίες κορυφής» δεν πήραν μέρος στο διαγωνισμό Nova και OTE.
Έτσι η Digea, μοναδική υποψήφια στον «διαγωνισμό», έπεσε πάνω σε μια οικονομική ευκαιρία – χρυσάφι και κατέστη μοναδικός ρυθμιστής του τηλεοπτικού τοπίου στη χώρα.
Προηγουμένως είχε τεθεί εκτός μάχης και η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της χώρας, με το κλείσιμο της ΕΡΤ και τη σκόπιμη, όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε, αβελτηρία της τελευταίας διοίκησής της για την προμήθεια ψηφιακών πομπών και τη γενικότερη προετοιμασία της για τη νέα ψηφιακή εποχή, προκειμένου να στρωθεί το έδαφος στους βαρόνους. Η ΕΡΤ άλλωστε ήταν ο μοναδικός φορέας που διέθετε εγκαταστάσεις και υποδομή (κέντρα εκπομπής σε όλα τα βουνά και τις κορυφές της επικράτειας) και θα μπορούσε να χαλάσει τη σημερινή μονοπωλιακή δουλειά…
Πέραν της οικονομικής διάστασης του θέματος, αυτό που προκαλεί ανατριχίλα είναι ότι ολόκληρος ο τομέας της ενημέρωσης, της ψυχαγωγίας, του τηλε-πολιτισμού, έχει εκχωρηθεί στο μονοπώλιο του καρτέλ των κυρίαρχων μίντια.
Η δυνατότητα λειτουργίας, η αυτονομία, η ίδια η ύπαρξη εν τέλει των 105 περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών της χώρας καθορίζεται από τη δυνατότητά τους να πληρώνουν κάθε μήνα 3 και 4 και 5 χιλιάδες ευρώ στα κεντρικά κανάλια που συγκροτούν την Digea.
Ενδεικτικό ειναι το παράδειγμα της Κεντρικής Μακδονιας. Η εταιρεια πληρώνει στο κράτος μόλις 19,200 Ευρώ τον χρόνο, ενώ ζητά απο τους αντίστοιχους σταθμούς το πόσο των 672,000 Ευρω! Για έναν χρόνο!
Ο ασφυκτικός έλεγχος που ασκούν τα κυρίαρχα Μέσα πλέον σε όλα τα υπόλοιπα είναι αυταπόδεικτος και ήδη διαπιστώνουμε το δραματικό αποτέλεσμά του στην πράξη – κυρίως στον τομέα της ενημέρωσης.