Ζητώντας να ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής τους και να σταματήσουν οι απελάσεις προς στην Τουρκία διαμαρτύρονται οι περίπου 400 μετανάστες, Πακιστανοί στην πλειονότητά τους και από χώρες της βόρειας Αφρικής, που παραμένουν στον εξωτερικό χώρο του Hot Spot της Μόριας. Πραγματοποιούν δε καθιστικές διαδηλώσεις με πλακάτ που γράφουν “είμαστε κι εμείς άνθρωποι”.
Σημειώνεται ότι εδώ και 20 περίπου ημέρες, η διαδικασία της καταγραφής των μεταναστών στη Μόρια έχει διαφοροποιηθεί με αυτή των υπολοίπων προσφύγων. Πλέον, μετά την καταγραφή τους συλλαμβάνονται, κρατούνται και στη συνέχεια μέσω του λιμανιού της Καβάλας, μεταφέρονται σε προαναχωρησιακά Κέντρα της βόρειας Ελλάδας απ’ όπου ακολουθεί η απέλαση τους στην Τουρκία, μέσω συνοριακού σταθμού στους Κήπους του Έβρου. Τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει πάνω από 300 μεταγωγές μεταναστών από τη Μυτιλήνη προς τη Βόρεια Ελλάδα.
«Εργαζόμουν ως δημοσιογράφος στο Πακιστάν, στην πόλη Μουλτάν. Η τοπική μαφία με απείλησε όπως έκανε και με άλλους δημοσιογράφους στην εφημερίδα που δούλευα. Αναγκάστηκα να φύγω. Θέλω να πάω στην Ευρώπη και να προσπαθήσω να φέρω κοντά μου την οικογένεια μου. Αν με γυρίσουν στο Πακιστάν η ζωή μου κινδυνεύει» είπε στην κάμερα της ΕΡΤ ο Κάμερ Αμπάς, ένας από τους διαδηλωτές έξω από το Hot Spot, ζητώντας να του επιτραπεί να συνεχίσει το ταξίδι του προς την Ευρώπη.
«Είμαι χριστιανός και η ζωή μου κινδυνεύει στο Πακιστάν. Ήρθα στην Ευρώπη γιατί πίστευα ότι θα είμαι ασφαλής. Δυστυχώς έμαθα πως θα μας πάνε πίσω στη Τουρκία. Ζητώ την προστασία από την Ευρώπη και το δικαίωμα να πιστεύω σε όποια θρησκεία θέλω χωρίς να απειλείται η ζωή μου. Στο Πακιστάν όποιος δηλώνει χριστιανός βάζει σε κίνδυνο τη ζωή του» είπε άλλος μετανάστης από το Πακιστάν στην ΕΡΤ.
Στη Μυτιλήνη θα βρίσκεται άλλωστε σήμερα στις 10 το πρωί η γνωστή ηθοποιός και πρέσβειρας καλή θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Αντζελίνα Τζολί.
Η κ. Τζολί αναμένεται να επισκεφτεί καταυλισμούς προσφύγων στον Καρά Τεπέ και στη Μόρια.