Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο ηγέτης του Podemos, της δύναμης στην Ισπανία που μπορεί να αναλάβει να παίξει τον ρόλο που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, έδωσε μία συγκλονιστική ομιλία μπροστά σε εκατοντάδες χιλιάδες Ισπανούς. Σε ένα σημείο είπε στα ελληνικά: «Φυσάει άνεμος δημοκρατικής αλλαγής στην Ευρώπη», με το πλήθος να χειροκροτά.
Ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Ευρώπη, ότι αυτή η δημοκρατική αλλαγή έχει ξεκινήσει. Πηγάζει από την Αριστερά και η γλώσσα της είναι ελληνική. Όμως, ήταν και ένα μήνυμα αλληλεγγύης προς τους Έλληνες, ότι δεν είναι μόνοι στον αγώνα που δίνουν και ότι οι εκατοντάδες χιλιάδων των Ισπανών στέκουν δίπλα τους και ελπίζουν και αγωνίζονται και αυτοί για μία κοινή αλλαγή.
Αν οι περισσότεροι εστίασαν στα λόγια που ακούστηκαν στα ελληνικά, η ομιλία του Πάμπλο Ιγκλέσιας δεν τελείωσε εκεί. Μίλησε για πολλά. Εμείς εδώ, παραθέτουμε μεταφρασμένο, όλο το τμήμα της ομιλίας που ακούγεται στα ισπανικά, πριν και μετά την ελληνική φράση. Το 2015 είναι χρονιά αλλαγής. Ποιος έλεγε ότι δεν γινόταν;
Ακολουθεί το μεταφρασμένο απόσπασμα:
Χρειάζονται όνειρα κι εμείς ονειρευόμαστε, αλλά παίρνουμε τα όνειρα μας πολύ στα σοβαρά.
Αθήνα, Ευρώπη, μέσα στο 2015, χρονιά αλλαγής.
(Ακούγεται στα ελληνικά) “Φυσάει άνεμος δημοκρατίκής αλλαγής στην Ευρώπη.”
Σε λιγότερο από μία βδομάδα κυβέρνησης στην Ελλάδα:
Δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα για πάνω από 300.000 οικογένειες που δεν μπορούσαν να πληρώσουν.
Αναστολή των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης των λιμανιών και της ΔΕΗ.
Αποκατάσταση του συστήματος υγείας και Ιατροφαρμακευτική δωρεάν κάλυψη για όλους τους πολίτες.
Αναγνώριση της ελληνικής υπηκοότητας σε όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως του χρώματος του δέρματός τους.
Επαναπρόσληψη των απολυμένων δασκάλων και καθηγητών.
Και επιπλέον, ένας πρωθυπουργός που δεν χρειάζεται να ορκιστεί φορώντας γραβάτα και του οποίου η πρώτη συμβολική πράξη ήταν να αποτίσει φόρο τίμης στους ήρωες της αντίστασης ενάντια στην γερμανική κατοχή.
Ποιος έλεγε ότι δεν γινόταν;
Ποιος έλεγε ότι οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα;
Μόνο όταν οι “από κάτω” θέλουν και οι “από πάνω” δεν μπορούν, τότε γίνεται πιθανή η αλλαγή.
Σε αντίθεση με τους “από πάνω” που αυτό που συμβαίνει το αποκαλούν “πείραμα και χάος”, εμείς (Podemos), οι “από κάτω”, το αποκαλούμε Δημοκρατία!!!