Κρίσιμης σημασίας αγωνιστική αναμέτρηση με την κυβέρνηση θεωρεί το ΚΚΕ την επερχόμενη πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 20 Φεβρουαρίου – την πρώτη για φέτος –, τη στιγμή που διακυβεύονται οι συλλογικές συμβάσεις, το δικαίωμα στην απεργία αλλά και οι θέσεις εργασίας στο Δημόσιο.
Ο Περισσός ρίχνει στην απεργιακή μάχη όλες τις δυνάμεις του και καλεί τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να αφυπνιστούν.
Και βεβαίως δεν δείχνει να λαμβάνει υπόψη τους τις όποιες προσπάθειες των Βρούτση ή Μέργου να ανασκευάσουν τα σχετικά με τον νόμο για τις απεργίες, τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και τον κατώτατο μισθό. Αντιθέτως, θεωρεί ότι αποκαλύπτουν τη μεθόδευση περαιτέρω επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα.
«Φτηνοί εργαζόμενοι»
Με ανακοίνωσή του για την απεργία της 20ής Φεβρουαρίου, το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ επισημαίνει πως «η λήξη δεκάδων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και η ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης – εργοδοτών ανοίγει τον δρόμο για νέες μειώσεις μισθών και περικοπές κοινωνικών επιδομάτων, οδηγεί σε πιο φτηνούς εργαζόμενους, μέσα από ατομικές συμβάσεις».
Αποδεικνύεται, προσθέτει η ανακοίνωση «ότι η καπιταλιστική ανάκαμψη, που όλα τα κόμματα του “ευρωμονόδρομου” υποστηρίζουν, όταν θα συμβεί, θα περάσει πάνω από τα συντρίμμια των εργατικών δικαιωμάτων και θα επιβληθεί με τον ωμό αυταρχισμό».
Οι όλο και δυσμενέστερες εξελίξεις για την εργασία, σε συνδυασμό με τη γενικότερη κατεύθυνση της Ε.Ε., όπως αποδείχτηκε με τη μείωση του κοινοτικού προϋπολογισμού (για τον οποίο το ΚΚΕ σχολίασε ότι το μεγαλύτερο μέρος του, το 94%, θα πάει στο μεγάλο κεφάλαιο), δημιουργούν το υπόβαθρο πάνω στο οποίο πατά το ΚΚΕ προκειμένου να υπογραμμίσει τη θέση του ότι μόνο η αποδέσμευση από την Ε.Ε. με όρους ανατροπής του καπιταλισμού («Λαϊκή Συμμαχία») μπορεί να οδηγήσει σε μια φιλολαϊκή διέξοδο.
Μιλώντας για τη «Λαϊκή Συμμαχία» τη Δευτέρα στο Mega η Αλέκα Παπαρήγα ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ θέτει στόχο την εξουσία και όχι την κυβέρνηση εντός αστικού πλαισίου, επομένως, διευκρίνισε, δεν υπάρχει σήμερα κόμμα με το οποίο μπορεί το ΚΚΕ να συνεργαστεί.
Ζητήματα πολιτικών συμμαχιών τα άφησε ανοιχτά μόνο για το… απώτερο μέλλον, αν και εφόσον εμφανιστούν – μέσα στο πλαίσιο των αγώνων – κόμματα τα οποία θα συμφωνούν με την κοινωνική συμμαχία για την οποία μιλάει το ΚΚΕ: «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι μπορεί να εμφανιστούν κόμματα που να συμφωνήσουν στο ζήτημα της λαϊκής εξουσίας και σε ορισμένα πράγματα, χωρίς να ταυτιζόμαστε» σημείωσε.
Ζητούν δεδουλευμένα
Ζήτημα συνέπειας λόγων και έργων τίθεται, ωστόσο, για το ΚΚΕ με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στο εργασιακό περιβάλλον του «Ριζοσπάστη».
Τη Δευτέρα, με επιστολή τους προς το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, 14 εργαζόμενοι της εφημερίδας (μη κομματικά μέλη) κοινοποίησαν τη διαμαρτυρία τους για τις απολύσεις και την οφειλή δεδουλευμένων έξι μηνών, καλώντας το συνδικαλιστικό όργανο να παρέμβει προκειμένου να ξεκινήσει η καταβολή των δεδουλευμένων και να σταματήσουν οι απολύσεις. Ειδικότερα, στην επιστολή τους αναφέρουν ότι στον «Ριζοσπάστη» έχει ξεκινήσει «πρόγραμμα μαζικών απολύσεων άγνωστης διάρκειας» και μέχρι στιγμής «έχουν απολυθεί 9 εργαζόμενοι, ενώ παραμένει άγνωστο πόσοι θα απολυθούν ακόμα». Την ίδια ώρα, «στους εργαζόμενους οφείλονται δεδουλευμένα έξι μηνών, γεγονός που έχει οδηγήσει τους ίδιους και τις οικογένειές τους στα όρια της ανέχειας και της εξαθλίωσης».
Επίσης, στην επιστολή σημειώνεται πως, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, «η διεύθυνση της εφημερίδας έχει αποφύγει να δώσει σαφείς απαντήσεις» σε ερωτήματα όπως «πόσοι και μέχρι πότε θα απολυθούν, πόσοι και με ποιο εργασιακό καθεστώς θα συνεχίσουν να εργάζονται», ενώ «έχει διαφωνήσει με την πρόταση για διεξαγωγή γενικής συνέλευσης όλων των εργαζομένων προκειμένου να αναζητηθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις και να συζητηθούν εναλλακτικές προτάσεις ώστε να αποφευχθούν οι απολύσεις». Στην επιστολή τους οι εργαζόμενοι επισυνάπτουν προηγούμενη επιστολή τους προς τη διεύθυνση της εφημερίδας(4.2.2013), όπου μεταξύ άλλων ζητούν να ξεκινήσει άμεσα η καταβολή των δεδουλευμένων και δηλώνουν πως «είναι αυτονόητο ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο δρόμο από το να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους με κάθε μορφή αγώνα, όπως γράφουμε καθημερινά στην εφημερίδα και διακηρύσσει το Κόμμα».
Επίσης επισυνάπτεται επιστολή προς τον εργασιακό εκπρόσωπο των εργαζομένων στο Μεικτό της ΕΣΗΕΑ (14.1.2013), με αίτημα για γενική συνέλευση.