13.8 C
Chania
Saturday, January 4, 2025

Με τον φόβο της μετάλλαξης Δέλτα η Ευρώπη και οι “27” στη Σύνοδο Κορυφής – Μάσκες ξανά σε Ισραήλ, lockdown σε Σίδνεϋ

Ημερομηνία:

Οι εξελίξεις στον μέτωπο της πανδημίας, υπό τα νέα δεδομένα που φαίνεται να διαμορφώνει παγκοσμίως η μετάλλαξη ”Δέλτα”, η οποία εξαπλώνεται ταχύτατα απασχόλησε τους “27” στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών όπου η ανησυχία για το τι μπορεί να σημαίνει σε μια περίοδο που η μία μετά την άλλη οι χώρες ”χαλαρώνουν” τα μέτρα, ήταν εμφανής.

Μάλιστα ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ ήταν αυτοί που φαίνεται που άσκησαν και τις μεγαλύτερες πιέσεις προκειμένου, υπό τα νέα δεδομένα, και εφόσον υπάρξει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού οι Βρυξέλλες να είναι αυτές που θα αποφασίζουν για το κλείσιμο συνόρων σε ταξιδιώτες που προέρχονται από τρίτες χώρες, δηλαδή εκτός ΕΕ, κατηγορία στην οποία πλέον περιλαμβάνεται και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα δε με δημοσίευμα του Bloomberg, οι δύο ηγέτες ήταν επικριτικοί προς την Αθήνα την οποία ενέταξε μεταξύ των χωρών που όπως είπε, υποδέχονται ταξιδιώτες που έχουν κάνει το εμβόλιο Sputnik-V, παρότι αυτό δεν έχει εγκριθεί από τη ρυθμιστική αρχή της Ένωσης και δεν είναι σαφές εαν είναι αποτελεσματικό κατά της μετάλλαξης Δέλτα. Επικριτή ήταν όμως και με την Πορτογαλία για το μεγάλο άνοιγμα στους Βρετανούς τουρίστες χωρίς ουσιαστικούς περιορισμούς και μέτρα πρόληψης. Σημειώνεται πως πλέον στη Λισαβώνα η μετάλλαξη Δέλτα αφορά στο 60% των νέων μολύνσεων.

Το πρόβλημα φυσικά είναι πως όποιος εισέρχεται σε μια χώρα της ΕΕ με ”χαλαρούς περιορισμούς” μετά μπορεί να κινείται ελεύθερα εντός της ευρωζώνης.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά του προερχόμενους από το Ηνωμένο Βασίλειο, Μέρκελ και Μακρόν έθεσαν θέμα συντονισμένης και αυστηρότερης προσέγγισης δεδομένης της έξαρσης των μολύνσεων με το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα στη χώρα.

Παγκόσμιο πρόβλημα και ανησυχία

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε κατά την τελευταία εβδομάδα 35.204 νέα κρούσματα κορονοϊού που οφείλονται στην μετάλλαξη Δέλτα η οποία πλέον αντιστοιχεί στο 96% των κρουσμάτων στα οποία έχει γίνει μελέτη αλληλουχίας. Βέβαια, όπως τονίστηκε τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά στο να προσφέρουν προστασία απέναντι στον κίνδυνο νοσηλείας. Σημειώνεται πως τελευταία καταγράφεται μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων αλλά όχι αντίστοιχα μεγάλη σε νοσηλείες και θανάτους.

Αυτό βέβαια που είναι ακόμη πιο ανησυχητικό, είναι πως η Ινδία ανακοίνωσε και την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα Plus (δηλαδή συν) ενώ στη Βρετανία ανακοινώθηκε ο εντοπισμός ακόμη μιας νέας, της Λάμδα.

Στο δε Ισραήλ με το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμένων πολιτών στον κόσμο, αποφασίστηκα να γίνει ξανά υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους εξαιτίας ακριβώς της απειλής που συνιστά, λόγω της ταχείας μετάδοσης, η μετάλλαξη Δέλτα.

Ο αρχίατρος της ομάδας κρούσης για τον κορονοϊό δρ Νάχμαν Ας ανακοίνωσε το ”πισωγύρισμα” προσθέτοντας πως η χώρα πρέπει να προμηθευτεί άμεσα  περισσότερα εμβόλια της Pfizer  ενω όπως μεταδίδει η Haaretz, εαν αυτό δεν καταστεί εφικτό θα ξεμείνει τον Ιούλιο, οπότε λήγουν τα αποθέματα που διαθέτει για την ώρα.

Στο μεταξύ, το κεντρικό Σίδνεϊ, αλλά και τα ανατολικά προάστια της πόλης μπαίνουν σήμερα σε νέα lockdown μιας εβδομάδας καθώς οι αρχές προσπαθούν να περιορίσουν την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα. Οι κάτοικοι επιτρέπεται να βγουν από το σπίτι μόνον για λόγους εργασίας σε σημαντικούς τομείς ή στην εκπαίδευση, για ιατρικούς λόγους, για τα οικιακά ψώνια ή για άθληση σε εξωτερικούς χώρους.

Στη χώρα μας έχουν καταγραφεί συνολικά 29 κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα και τα 15 ήταν στην Κρήτη, εξ ου και η έκτακτη σύσκεψη την Πέμπτη υπό τον Νίκο Χαρδαλιά και τον Σωτήρη Τσιόδρα. Ωστόσο, η εξάπλωση της μετάλλαξης και στη χώρα μας, όπως και σε όλες τις άλλες είναι κάτι, που όπως έχει προειδοποιήσει και ο ΠΟΥ, είναι δύσκολο να εμποδιστεί. Υπενθυμίζεται πως ο οργανισμός εκτιμά πως έως το Αύγουστο το 90% των μολύνσεων θα αφορούν αυτό το στέλεχος.

Μετάλλαξη Δέλτα και εμβόλια

Πολλές ακόμη χώρες, όπως η Ινδονησία, η Ρωσία καταγράφουν  αναζωπύρωση του αριθμού των νέων μολύνσεων, η οποία εν μέρει οφείλεται στην εξάπλωση του στελέχους Δέλτα, ενώ πολλές χώρες φοβούνται ότι θα είναι οι επόμενες.

Συνολικά το παραλλαγμένο στέλεχος έχει εντοπιστεί σε 85 χώρες, όπως αναφέρει ο ΠΟΥ.

Στο μεταξύ, όπως εκτιμά ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), ένα ποσοστό ανοσίας της τάξης του 70-75% φαίνεται πως δεν είναι αρκετό για την δημιουργία ανοσίας στην κοινότητα σε σχέση με την μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού. Υπολογίζεται τώρα ότι, προκειμένου να συμβεί αυτό, πρέπει περισσότεροι από το 82% των ενηλίκων να έχουν είτε φυσική ανοσία (επειδή κόλλησαν) είτε επίκτητη λόγω των εμβολιασμών.

Υπογραμμίζει δε ότι το πρόβλημα με την παραλλαγή Δέλτα θα το έχουν βασικά οι εξής τρεις κατηγορίες: Κυρίως οι ανεμβολίαστοι, τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί (αλλά είναι γνωστό πως οι επιπτώσεις της νόσου θα είναι πιο ήπιες σε αυτά), καθώς κι ένα μικρό ποσοστό 4% και 8% αντίστοιχα, στους οποίους τα εμβόλια της Pfizer/BioNTech και AstraZeneca (ΑΖ) δεν αποτρέπουν τη σοβαρή νόσο.

Σύμφωνα με την διεθνή επιστημονική κοινότητα η  γρήγορη εξάπλωση του επικίνδυνου στελέχους εξηγείται από το «ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα» σε σχέση με τα άλλα: εκτιμάται ότι είναι κατά 40% με 60% πιο μεταδοτικό από το στέλεχος Άλφα, το οποίο ήταν επίσης πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2, στο οποίο οφειλόταν το πρώτο κύμα της επιδημίας στην Ευρώπη.

Ομάδα Γάλλων ερευνητών εκτιμά ότι το στέλεχος Δέλτα είναι 50% με 80% πιο μεταδοτικό, σύμφωνα με μελέτη που δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί και βασίζεται σε στοιχεία από την περιοχή του Παρισιού.

Παράλληλα «οποιαδήποτε χαλάρωση στη διάρκεια του καλοκαιριού ενδέχεται να προκαλέσει γρήγορη και σημαντική αύξηση του ημερήσιου αριθμού των νέων κρουσμάτων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες», όπως προειδοποίησε το ECDC.

Η άνοδος αυτή θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των νοσηλειών και των θανάτων «που μπορεί να φτάσουν στα ίδια επίπεδα με αυτά του φθινοπώρου του 2020, αν δεν ληφθούν επιπλέον μέτρα».

huffingtonpost.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ξενάγηση στη Βίλα Κούνδουρου από την Ένωση Σφακιανών Χανίων

Την Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025, η Βουλευτής Χανίων κ....

Νετανιάχου: Ζητά νέα αναβολή στη δίκη για διαφθορά

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ζητά περαιτέρω αναβολή δύο εβδομάδων για...