15.8 C
Chania
Saturday, January 11, 2025

Μητσοτάκης: Το θέμα της Αν. Μεσογείου δεν είναι διμερές ζήτημα – Αφορά και το ΝΑΤΟ

Ημερομηνία:

Οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν αποτελούν διμερές ζήτημα, αλλά θέμα που αφορά ολόκληρο το ΝΑΤΟ ξεκαθάρισε στις κοινές δηλώσεις με τον ΓΓ της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο πρωθυπουργός Κυριάκο Μητσοτάκης καρφώνοντας την Άγκυρα για τους S-400 και το ΝΑΤΟ για τις ίσες αποστάσεις.

Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι η Ελλάδα αναμένει από τη γειτονική χώρα ημερομηνία έναρξης διερευνητικών με μοναδικό θέμα τις θαλάσσιες ζώνες και τόνισε:

“Είναι στο χέρι της Τουρκίας να κλείσει το δρόμο της κρίσης και να ανοίξει το δρόμο της λύσης”. Από την πλευρά του ο κ.Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε την Ελλάδα πολύτιμο σύμμαχο, την ευχαρίστησε που δίνει το 2% του ΑΕΠ στην άμυνα και μίλησε για διάλογο, αλλά απέφυγε ευθεία καταδίκη της Τουρκίας.

Ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε ειδικότερα ότι συζήτησε με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ τα γεγονότα των τελευταίων μηνών στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία όπως τόνισε απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα, αλλά και την ίδια τη συνοχή του ΝΑΤΟ. “Γιατί είναι σαφές ότι όταν ένα μέλος του ΝΑΤΟ όπως η Τουρκία ασκεί παραβατική συμπεριφορά κατά ενός άλλου μέλους, όπως η Ελλάδα, στρέφεται κατά της Συμμαχίας συνολικά. Όταν αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα ενός μέλους του ΝΑΤΟ, ανοίγει διάπλατα το δρόμο αμφισβήτησης δικαιωμάτων και των άλλων μελών”, πρόσθεσε.

Συνεπώς, τόνισε, ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν είναι διμερές θέμα, αλλά ένα σοβαρό ζήτημα, που αφορά όλους τους εταίρους του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, καθώς και μία πρόκληση προς την Ευρώπη συνολικά σε μία περιοχή που την αφορά ιδιαίτερα γεωπολιτικά, αλλά και κίνδυνο σε μία ζώνη στρατηγικού ενδιαφέροντος και για τις ΗΠΑ και για όλη τη Δύση.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα των επιλογών της Τουρκίας ενάντια στα ίδια τα συμφέροντα της Συμμαχίας, ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε την απόκτηση των S-400, όπως επισήμανε και ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ χθες μετά τις συναντήσεις του με την πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας. Με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός θέλησε να φέρει τις ΗΠΑ προ των ευθυνών τους, καθώς υποτίθεται ότι είχαν θέσει ως κόκκινη γραμμή την αγορά των S-400, πλην όμως η ηγεσία Τραμπ αγνόησε τις συμμαχίες της χώρας της.

Οι διερευνητικές και ο τεχνικός διάλογος στο ΝΑΤΟ

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε στον ΓΓ του ΝΑΤΟ ότι η Ελλάδα όσο πιστή παραμένει στα εθνικά της δίκαια, τόσο σταθερά επιζητεί και επιδιώκει ειρηνική επίλυση διαφορών και είναι πάντα έτοιμη γαι διάλογο, σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, τις σχέσεις καλής γειτονίας και την αρχή της αλληλεγγύης, που βρίσκεται στον πυρήνα του πλαισίου του ΝΑΤΟ.

“Για αυτό η χώρα μας υποδέχεται θετικά το πρώτο βήμα της Τουρκίας προς αποκλιμάκωση. Μένει να φανεί εάν πρόκειται για ειλικρινή κίνηση ή για πρόσκαιρο ελιγμό και αν πράγματι είναι κέρδος μίας πολιτικής που σέβεται το διεθνές δίκαιο και όχι ένα φωτεινό διάλειμμα” πρόσθεσε ο κ.Μητσοτάκης και διαμήνυσε:

“Περιμένουμε συνέχεια και συνέπεια και τον άμεσο καθορισμό ημερομηνίας για διερευνητικέςς με μόνο αντικείμενο τις θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίοι και την Ανατολική Μεσόγειο, κάτι άλλωστε που αποτυπώθηκε και στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής”.

Με τον τρόπο αυτό και χρησιμοποιώντας ως όπλο τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση ότι η Αθήνα δε θα δεχθει η Άγκυρα να βάλει στο τραπέζι των διερευνητικών και άλλα θέματα όπως οι γκρίζες ζώνες και η αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

Εναπόκειται στην Τουρκία να κλείσει το δρόμο της κρίσης και να ανοίξει το δρόμο της λύσης

Ο κ.Μητσοτάκης χαιρέτισε την πρωτοβουλία Στόλτενμπεργκ για τεχνικοστρατιωτικό μηχανισμό πρόληψης ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και επισήμανε ότι στο σχετικό κείμενο ρητά επισημαίνεται ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και η ειρηνική επίλυση διαφορών, ενώ ανοίγει απευθείας 24ωρη γραμμή επικοινωνίας μεταξύ στρατιωτικών επιτελείων.

Επισήμανε ωστόσο ότι πρόκειται για “μέτρα ευπρόσδεκτα, που είναι όμως μόνο τεχνικά, τα τα οποία ακολουθησαν μία κρίση όμως δεν την απέτρεψαν, γιατί ακριβώς σε τόσο καίριες επιλογές, σημασία έχουν αυτές που δηλώνουν την πολιτική βούληση των κυβερνήσεων” και δήλωσε:

“Εναπόκειται στην Τουρκία να κλείσει το δρόμο της κρίσης και να ανοίξει το δρόμο της λύσης. Εμείς είμαστε έτοιμοι να τη συναντήσουμε στο δεύτερο δρόμο”.

Ο κ.Μητσοτάκης και ο κ.Στόλτενμπεργκ συζήτησαν και για τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και ο πρωθυπουργός κάρφωσε για άλλη μία φορά την Τουρκία δηλώνοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει τον τερματισμό των εχθροπραξιών και των ξένων παρεμβάσεων που τις πυροδοτούν.

Ενημέρωσε επίσης τον ΓΓ του ΝΑΤΟ για τις πρόσφατες αποφάσεις για την ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με την απόκτηση πολεμικών αεροσκαφών και φρεγατών και πρόσληψη 15.000 εξειδικευμένων μόνιμων στελεχών, σημειώνοντας πως όσο ενισχύονται οι ελληνικές ‘Ενοπλες Δυνάμεις αυξάνονται και οι επιχειρησιακές δυνατότητες του ΝΑΤΟ και υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα και σε περίοδο κρίσης ξόδευε πάνω απο 2% του ΑΕΠ της για αμυντικές δαπάνες.

Εγκώμια για το 2% του ΑΕΠ στις αμυντικές δαπάνες, διάλογος στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ

Ο κ.Στόλτενμπεργκ εγκωμίασε και ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη συμβολή της στο ΝΑΤΟ, για την διατήρηση των αμυντικών δαπανών στο 2% και για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, πυο όπως είπε θα δυναμώσει τη Συμμαχία. Χαρακτήρισε τη χώρα μας πολύτιμη και αφοσιωμένη σύμμαχο που συμβάλλει σε αποστολές του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν μέχρι το Κόσοβο.

Αναφέρθηκε επίσης στο προσφυγικό και στη βοήθεια που παρέχει το ΝΑΤΟ για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τηρώντας τις παραδοσιακές ίσες αποστάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ δεν έκρυψε την πρόθεση του οι συζητήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ να αποτελέσουν τον κύριο χώρο επαφών.

“Μετά τον εποικοδομητικό διάλογο Ελλάδας- Τουρκίας στο ΝΑΤΟ υπάρχει τώρα ένας διμερής μηχανισμός αποφυγής εντάσεων. Είμαστε έτοιμοι να τον εξελίξουμε περαιτέρω. Μπορεί να δημιουργήσει χώρο για διπλωματικές προσπάθειες. Τώρα οι δύο σύμμαχοι μπορούν να επικεντρωθούν σε διαπραγματεύσεις με βάση το διεθνές δίκαιο” είπε ειδικότερα.

Και βέβαια ο ΓΓ του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε σε ένα ζήτημα που ενδιαφέρει περισσότερο τη Συμμαχία και αυτό δεν είναι άλλο από την παρουσία της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, θέμα το οποίο όπως είπε: “Εχει επιπτώσεις στην ασφάλεια μας και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε μαζί”.

news247.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αγία Σκέπη: Τι απαντά ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων για την 3μηνη παύση του

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, με δήλωσή του προς...

Η Κρήτη μέσα στους πρώτους σε πολλές κατηγορίες στα Travelers’ Choice Awards 2025 της Tripadvisor

Πολυνίκης αναδείχθηκε η Κρήτη στα Travelers’ Choice™ Awards 2025 της Tripadvisor,...

Μείωση κατέγραψαν οι κρητικές εξαγωγές κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024

Καθοδική πορεία κατεγράφη για τις εξαγωγές της Κρήτης κατά το διάστημα...