Μια παράσταση βασισμένη σε ομιλίες του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά έρχεται από… τη Σλοβενία. Είναι το «Just the Beginning» της ομάδας Via Negativa και του Σλοβένου σκηνοθέτη Μπόγιαν Γιαμπλάνοβετς. «Πόσο ευτυχισμένοι είμαστε με τη δημοκρατία που έχουμε;» αναρωτιούνται οι περφόρμερ της δυναμικής αυτής ομάδας, χοροπηδώντας με παγωμένα χαμόγελα και πετώντας τα ρούχα τους, γράφοντας μια επιστολή στον πρωθυπουργό και διαβάζοντας λόγους Ελλήνων πολιτικών. Έχοντας προσαρμόσει την ειρωνική τους περφόρμανς στην ελληνική κατάσταση, εξετάζουν το πώς ο νεοφιλελευθερισμός γεννά το φασισμό.
«Το ερώτημα αφορά γενικά τα δυτικά δημοκρατικά συστήματα» λέει σε συνέντευξή του στην Ελευθεροτυπία ο Μπόγιαν Γιαμπλάνοβετς. Όμως η θεατρική ομάδα προσπαθεί να πιάνει το κλίμα σε κάθε χώρα που επισκέπτεται. «Προσπαθούμε να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Στην Αθήνα η παράστασή μας συσχετίζεται απόλυτα με την ελληνική κατάσταση».
Στην ερώτηση της Ελευθεροτυπίας σε ποιες ομιλίες του Αντώνη Σαμαρά εστιάζει ο Μπόγιαν Γιαμπλάνοβετς απαντά: «Στις ομιλίες με τις μεγάλες υποσχέσεις για τις αλλαγές που θα έρθουν στο μέλλον μαζί με την ανάπτυξη που φτάνει καλπάζοντας. Είναι ομιλίες που σταχυολογήσαμε από την ορκωμοσία της κυβέρνησης, αλλά και κάποιες που αναφέρονταν στο ελληνικό χρέος. Αυτό που μου αρέσει εξαιρετικά στις ομιλίες του Σαμαρά είναι η υπόσχεση ότι αφού ξεπεράσετε τα προβλήματα θα ξαναγίνετε “λίκνο” της δημοκρατίας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού».
Σε ένα σημείο της παράστασης οι ηθοποιοί μοιράζουν στο κοινό μια επιστολή με παραλήπτη τον Έλληνα πρωθυπουργό («θα προσπαθήσουμε να τα μεταφράσουμε στα ελληνικά» υπόσχεται ο Γιαμπλάνοβετς). Στην επιστολή δηλώνουν εκ μέρους του ελληνικού λαού την ευτυχία τους «που έχουν πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά».
Στο Just the Beginning επιχειρείται να εξεταστεί με παιγνιώδη τρόπο και με βάση τους κώδικες του σωματικού θεάτρου ο ρόλος του πολίτη ενός δημοκρατικού πολιτεύματος, και δη ο ρόλος (όσο και η πλάνη) της έννοιας «εκλογικό σώμα».
Σύμφωνα με τους συντελεστές της παράστασης: «Εμείς, ως πολίτες ενός δημοκρατικού πολιτεύματος, έχουμε το δικαίωμα εκλογής αποκλειστικά και μόνο μεταξύ ορισμένων επιλογών που μας δίνονται. Ακόμη, όμως, κι αν επιλέξουμε να μη δώσουμε τη ψήφο μας σε καμία από αυτές, το “λευκό” ψηφοδέλτιο καταμετράται. Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία είναι, επομένως, ένας πολύ εξελιγμένος μηχανισμός που συνθλίβει τους πάντες – τόσο αυτούς που ψηφίζουν όσο κι εκείνους που αρνούνται να το κάνουν. Συνεπώς, το εκλογικό σώμα δεν είναι παρόν, προκειμένου να εκφράσει την ελεύθερη βούλησή του. Υφίσταται μόνο και μόνο για να συντηρήσει το σύστημα. Οι δημοκρατικά εκλεγμένοι αντιπρόσωποί μας κάνουν ακριβώς αυτό που το εκλογικό σώμα επιθυμεί να δεχτεί και να υποστηρίξει. Για χάρη των κενών λόγων τους, εξαντλούμε το εκλογικό μας σώμα στα όρια της φυσικής μας αντοχής».
tvxs.gr