9.8 C
Chania
Thursday, December 26, 2024

Μια συνάντηση για την Τέχνη και την Επιστήμη

Ημερομηνία:

Η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης και η «Πυξίδα της Πόλης» στα πλαίσια του 2ου Πανοράματος Κινηματογράφου και άλλων Τεχνών και της δράσης cine-Μαθήματα σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων τον Δήμου Χανίων, τον Δήμου Πλατανιά, το Πνευματικό Κέντρο Χανίων και την συνεργασία του Παραρτήματος Χανίων της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας και του Περιφερειακού τμήματος Κρήτης της Ένωσης Ελλήνων Χημικών διοργανώνουν μια συνάντηση για την Τέχνη και την ΕπιστήμηΕρωτήματα όπως : «Πόσο πουλάει η επιστήμη σήμερα;», «Τι αγοράζει η Τέχνη από την επιστήμη;», «Μιλούν επιστημονικά οι δημοσιογράφοι;», «Εκλαΐκευση της Επιστήμης, μύθοι και πραγματικότητες !». θα αποτελέσουν το επίκεντρο μιας διαδραστικής συνάντησης αύριο Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Το πρόγραμμα της συνάντησης έχει ως εξής:

10:30 πμ  Λέσχες Ανάγνωσης Μαθηματικής Λογοτεχνίας
Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης συναντά μαθητές και καθηγητές και συζητά για την εμπειρία από την ομάδα «Θαλής και Φίλοι»

Κατά τη διάρκεια της συνάντηση θα παρουσιαστεί η εμπειρία  της Λέσχη Ανάγνωσης Μουσικού Σχολείου Πειραιά και της Λέσχες Ανάγνωσης  Μαθηματικής Λογοτεχνίας του Γυμνασίου Σούδας εργασίας που δουλεύουν ταυτόχρονα το βιβλίο  – Ο Μέτοικος και η Συμμετρία – του Τεύκρου Μιχαηλίδη.

12:00 Τέχνη, Επιστήμη και δημόσιος Λόγος
Με αφορμή το βιβλίο  «Το Φάντασμα της Όπερας»  του Στέφανου Τραχανά
Και το βιβλίο «Μιλώντας στην Άννα για τα Μαθηματικά» του Τεύκρου Μιχαηλίδη
Συζητάμε για την Τέχνη, την Επιστήμη και τον Δημόσιο Λόγο
Την συζήτηση θα προκαλέσουν οι :
Τεύκρος Μιχαηλίδης, καθηγητής μαθηματικών – συγγραφέας
Στέφανος Τραχανάς,  καθηγητής φυσικής, Πρόεδρος Εκδοτικής Επιτροπής Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, συγγραφέας
Αντώνης Σκαμνάκης, επίκουρος καθηγητής Δημοσιογραφίας
H Ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ είναι μια μεγάλη παρέα εθελοντών, που εμπνέει και στηρίζει τη δημιουργία λεσχών ανάγνωσης, καθώς και άλλων δραστηριοτήτων που προάγουν το στοχασμό, τη γνώση και το διάλογο.

Τα δυο βιβλία τα οποία θα αποτελέσουν και το έναυσμα της συνάντησης αποτελούν τα πρόσφατα πονέματα των  Στέφανου Τραχανά («Το Φάντασμα της Όπερας» Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης) και του Τεύκρου Μιχαηλίδη («Μιλώντας στην Άννα για τα Μαθηματικά» Εκδ Πατάκης) και έχουν κερδίσει το αναγνωστικό κοινό με την γλαφυρότητα αλλά και την οξυδέρκεια με την οποία πραγματεύονται τα θέματα τους.
Ο καθηγητής φυσικής στο πανεπιστήμιο Κρήτης και πρόεδρος της εκδοτικής επιτροπής  των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης Στέφανος Τραχανάς μέσα από «Το Φάντασμα της όπερας»παρουσιάζει τις αναζητήσεις της σύγχρονης επιστήμης και της εξηγητικής της δύναμης, στη συνέχεια επικεντρώνεται στις ρίζες του φαινομένου επιστήμη, όχι μόνο στην αρχαιότητα αλλά στον μεγάλο ενδιάμεσο σταθμό του, που λέγεται Γαλιλαίος.
Στο πασίγνωστο μιούζικαλ Το Φάντασμα της όπερας του Andrew Lloyd Webber, το οποίο έχει βασιστεί στο ομώνυμο βιβλίο του Γάλλου συγγραφέα Gaston Leroux, ένας ιδιοφυής συνθέτης με παραμορφωμένο πρόσωπο διευθύνει τις παραστάσεις από τα σκοτεινά υπόγεια της όπερας του Παρισιού. Οι θεατές απολαμβάνουν τις δημιουργίες του, αρνούνται, όμως, να τον αντικρίσουν.

Ο Στέφανος Τραχανάς αξιοποιεί αλληγορικά την ιστορία του Φαντάσματος της Όπερας για να μιλήσει με τρόπο εξαιρετικά εύστοχο και κατανοητό για την περίφημη αρχή της αβεβαιότητας και την ανάδυση της ζωής στο σύμπαν, καθώς και για τη σημασία της επιστήμης στον πολιτισμό μας. Θέματα τα οποία αποκαλούνται, συχνά, δυσπρόσιτα. Από την ανάγνωση των πρώτων σελίδων του βιβλίου, ο αναγνώστης κατανοεί ότι κανένα θέμα δεν είναι, τελικά, δυσπρόσιτο, αρκεί να υπάρχει ένας χαρισματικός αφηγητής που να το γνωρίζει σε βάθος και να έχει την επιθυμία να το αφηγηθεί με εύληπτο τρόπο.

O Τεύκρος Μιχαηλίδης είναι διδάκτωρ των μαθηματικών. Από το 1981, διδάσκει μαθηματικά στη Μέση Εκπαίδευση. Στις εργασίες του περιλαμβάνονται εκπαιδευτικά βιβλία μαθηματικών και πληροφορικής, άρθρα σχετικά με τη διδακτική των μαθηματικών, την εισαγωγή των υπολογιστών στην εκπαίδευση, την ιστορία των θετικών επιστημών, καθώς και εκλαϊκευτικά κείμενα σχετικά με τα μαθηματικά. Υπήρξε κατά καιρούς συνεργάτης των εφημερίδων Τα Νέα, Ελεύθερος Τύπος, Ελευθεροτυπία και Καθημερινή.
Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Θαλής+Φίλοι,που δραστηριοποιείται για τη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στα μαθηματικά και τον πολιτισμό.
Το 2006 η γαλλική κυβέρνηση του απένειμε τον τίτλο του Chevalier dans l’Ordre des Palmes Academiques, για «υπηρεσίες προς την εκπαίδευση και τον πολιτισμό».  Το 2006 η γαλλική κυβέρνηση του απένειμε τον τίτλο του Chevalier dans l’Ordre des Palmes Academiques, για «υπηρεσίες προς την εκπαίδευση και τον πολιτισμό».
Το βιβλίο «Μιλώντας στην Άννα για τα Μαθηματικά» αποτελεί το τελευταίο συγγραφικό εγχείρημα του Τεύκρου Μιχαηλίδη.
Μέσα από τους διαλόγους της ανήσυχης έφηβης και του περιστασιακού της μέντορα, ο αναγνώστης θα ταξιδέψει στον μαγικό και τόσο παρεξηγημένο κόσμο των μαθηματικών γνωρίζοντας τόσο τη γοητεία της θεωρητικής έρευνας όσο και τις εντυπωσιακές εφαρμογές των μαθηματικών σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας. Κι όταν, έχοντας τελειώσει τις σπουδές της, η Άννα θα βρίσκεται πια σε αναζήτηση ενός θέματος για το διδακτορικό της, θ’ αναλάβει η ίδια τον ρόλο του μέντορα, για να μας ξεναγήσει σε μερικές από τις περιοχές της σύγχρονης, ζωντανής μαθηματικής έρευνας.

Στα πλαίσια της προσπάθειας προσδιορισμού αλλά και γεφύρωσης της σχέσης  ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ και ΤΕΧΝΗΣ αλλά και ανίχνευσης των διαδρομών εκλαΐκευσης τους έρχεται η παρέμβαση του καθηγητή δημοσιογραφίας στο ΑΠΘ Αντώνη Σκαμνάκη ο οποίος θα καταθέσει τον προβληματισμό του για τον τρόπο διαχείρισης από τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ των εννοιών της σύγχρονης επιστημονικής παραγωγής αλλά και του πολιτισμού στην πορεία προς την εκλαΐκευση τους.

Αναλυτικά πληροφορίες για το πρόγραμμα του 2ου Πανοράματος Κινηματογράφου και άλλων Τεχνών –  cine-Istories 2014 –  στην διεύθυνση : http://cine-istories2014.blogspot.gr/

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

32 επιζώντες από τους 67 επιβαίνοντες από το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν

Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα...

Από όλους εμάς στον “Αγώνα της Κρήτης”, ευχές από καρδιάς για Καλά Χριστούγεννα!

Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε...

Χριστούγεννα στην Κρήτη με απρόβλεπτη χιονόπτωση

Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε...