13.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Μιχάλης Ιγνατίου: Ο δρόμος προς την καταστροφή – Πέτρος Παπακωνσταντίνου: Αριστερά Κυβέρνηση Κράτος

Ημερομηνία:

Γράφει ο Βαγγέλης Πάλλας
Δημοσιογράφος I.J.F.

Δύο εκπληκτικά βιβλία των εκδόσεων «Λιβάνη» που κυριολεκτικά συναρπάζουν τον αναγνώστη τόσο με τις αποκαλύψεις όσο και με τις αναλύσεις.

Αξίζει να τα διαβάσετε…

 

Μιχάλης Ιγνατίου: «Τρόικα – Ο δρόμος προς την καταστροφή»

Η «διάσωση της Ελλάδας μέσα από έγγραφα του ΔΝΤ, των Αμερικανών και της Κομισιόν και οι τραγικές ευθύνες των Ελλήνων πολιτικών.

Το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009 πέντε αξιοματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Eurogroup, της ΕΚΤ και της ελληνικής κυβέρνησης, συνοδευόμενοι από τους συνεργάτες τους, συγκεντρώθηκαν στο γραφείο του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου υπό πλήρη μυστικότητα και υπό τον απαράβατο όρο ότι δεν θα δημοσιοποιηθεί ποτέ η μυστική συνάντηση.

Ο Ζαντ-Κλοντ Γιούνκερ ήταν ο οικοδεσπότης και οι φιλοξενούμενοί του έφτασαν στο δουκάτο από τη Φρανκφούρτη, τις Βρυξέλες και την Αθήνα. Παρευρέθησαν ο επικεφαλής του ΕΚΤ Ζαντ-Κλοντ Τρισέ, ο επίτροπος Χοακίμ Αλμούνια, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος.

Για τη μυστική συνάντηση με ενημέρωσε δοκιμασμένη πηγή του Eurogroup, του οποίου προέδρευε τότε ο κ. Γιούνκερ, και την επιβεβαίωσε σε μένα ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος μου είπε ότι στη διάρκειά της «μας ζητήθηκαν μέτρα για τη μείωση του ελλείματος του 2010 (φυσικά όχι του 2009). Ειδικά», σημείωσε, «η ΕΚΤ επέμενε πολύ σε μεγάλη μείωση (μίλησε για 4-5 μονάδες). Τελικά στον προϋπολογισμό βάλαμε μείωση 3,6 μονάδες, που με τα επιπλέον μέτρα Ιανουαρίου έγιναν 4 μονάδες», τόνισε ο τότε υπουργός Οικονομικών.

Εκείνη τη μέρα, οι κ. Γιούνκερ, Τρισέ και Αλμούνια έστειλαν στον κ. Παπανδρέου ένα «μίνι Μνημόνιο». Ήταν η πρότασή τους για να τερματιστεί η κρίση στη γένεσή της. Ο τότε πρωθυπουργός δεν τους απάντησε ποτέ. Και η Ελλάδα οδηγήθηκε στην καταστροφή…

Ερευνώντας την ελληνική κρίση χρέους, όλο και περισσότερο κατέληγα στο συμπέρασμα ότι η χώρα είχε την ατυχία να πέσει στα χέρια ηγεσιών που δεν μπόρεσαν ούτε να αντιληφθούν τις διαστάσειςτης κρίσης που έσκασε στα χέρια τους ούτε να τη διαχειριστούν.

Για να γράψω αυτό το βιβλίο μίλησα με 139 ανθρώπους: αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης, του ΔΝΤ, της αμερικανικής κυβέρνησης, της FED, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επίσης είχα την τύχη να διαβάσω έγγραφα του ΔΝΤ, της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα και της Κομισιόν.

Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι ο ανταποκριτής του Mega και του Έθνους στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Συνεργάζεται επίσης με τον Φιλευθεύθερο της Λευκωσίας και το Mega Κύπρου.

 

Πέτρος Παπακωνσταντίνου: «Αριστερά, Κυβέρνηση και Κράτος»

Κλασσικές αναλύσεις, σύγχρονες εμπειρίες.

Μπορούν οι κάλπες να ανοίξουν δρόμους για ριζοσπαστικές αλλαγές;

Σε τι μπορεί να ελπίζει μια Αριστερά που αναλαμβάνει την κυβέρνηση, ενώ η πραγματική εξουσία παραμένει στα χέρια των εχθρών της;

Τι περιθώρια άσκησης εναλλακτικής πολιτικής αφήνουν στο μικρό μας έθνος-κράτος η αδυσώπητη παγκοσμιοποίηση και η γερμανική Ευρώπη; Υπάρχει ζωή μετά το ευρώ;

Τα πιεστικά ερωτήματα που ανέδειξαν η οικονομική κρίση, η μνημονιακή θύελλα και οι περιπέτειες της κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσαν το ερέθισμα για το νέο βιβλίο του Πέτρου Παπακωνσταντίνου.

Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι η δυσκολία όλων των ρευμάτων της Αριστεράς να δώσουν συνεκτικές απαντήσεις οφείλεται εν μέρει στην ανεπαρκή προγραμματική προετοιμασία τους για τα καίρια προβλήματα του κράτους και της πολιτικής εξουσίας.

Μέσα από τη διασταύρωση πολιτικής θεωρίας και ιστορικών εμπειριών παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά αποσπάσματα από έργα διανοητών του ευρύτερου μαρξιστικού χώρου, κλασικών και συχρόνων.

Ο συγγραφέας προσπαθεί να εξαγάγει κάποια συμπεράσματα για την κρίσιμη συγκυρία στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα, αποφεύγοντας τη μηχανιστική μεταφορά έτοιμων συνταγών.

Το βιβλίο φιλοδοξεί κυρίως να δώσει ερεθίσματα για την αναγκαία συλλογική προσπάθεια «συγκεκριμένης ανάλυσης της συγκεκριμένης κατάστασης», που αποτελούσε για τον Λένιν τη ζωντανή ψυχή του μαρξισμού.

Το βιβλίο Αριστερά, Κυβέρνηση και Κράτος ζωντανεύει τις ζωηρές και γόνιμες διαμάχες ανάμεσα στα διάφορα ρεύματα της μαρξιστικής σκέψης σε εύρος 170 χρόνων. Παράλληλα, επιχειρεί ένα συναρπαστικό ταξίδι με βασικούς σταθμούς την «Άνοιξη των Λαών» του 1848 και την Παρισινή Κομμούνα του 1871, το παλιρροϊκό κύμα εργατικών επαναστάσεων του 1917-1923 που κατέκλυσε την Ευρώπη και τον αγώνα κατά του φασισμού, το Λαϊκό Μέτωπο της Γαλλίας και την προδομένη επανάσταση της Ισπανίας, τον γαλλικό και ιταλικό Μάη του ’68, το πείραμα της Λαϊκής Ενότητας στη Χιλή και την πρόσφατη ανάδυση μιας νέας Αριστεράς στη Λατινική Αμερική.

Ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Προηγούμενα βιβλία του από Εκδόσεις Λιβάνη: Η Μεγάλη Πρόκληση: Η Κρίση, η Αριστερά, η Εξουσία (2013), Επιστροφή στο Μέλλον (2010), Το Χρυσό Παραπέτασμα (2008) και Η Εποχή του Φόβου (2005).

Έγραψε επίσης το βιβλίο Η Αμερικανική Τζιχάντ (Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, 2003) και συνεργάστηκε σε σειρά συλλογικών εκδόσεων.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ευάγγελος Πάλλας
Ο Ευάγγελος Πάλλας είναι δημοσιογράφος ΙFJ. Ασχολείται κυρίως με κοινωνικά και πολιτικά θέματα, παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις, και συγκεντρώνει ειδήσεις για ιστορικά θέματα - μνήμης, μειονότητες, roma, ανθρώπινα δικαιώματα, περιβάλλον, ιατρικά θέματα. Ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πάλλας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έμαθε να διαβάζει, να γράφει, να σκέφτεται, να μιλά, να αντιδρά, με τούτα τα όπλα πορεύεται στη ζωή. Περισσότερα άρθρα και δημοσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ