16.8 C
Chania
Thursday, January 16, 2025

Μυστικές συνομιλίες ΝΑΤΟ και Ρωσίας – Ο κίνδυνος των πυρηνικών

Ημερομηνία:

Ο κίνδυνος για τη διάδοση πυρηνικών όπλων, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι υπαρκτός, τη στιγμή που το ΝΑΤΟ και η Ρωσία είχαν επικοινωνία για το τέλος του πολέμου.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να παρακινήσει τους ηγέτες με απόλυτη εξουσία σε όλο τον κόσμο να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα, δήλωσε το Σάββατο (19/11) ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, εκκινώντας έτσι ενδεχομένως μια επικίνδυνη εποχή διάδοσης των πυρηνικών όπλων.

Μάλιστα, η Μόσχα έχει απειλήσει να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα εναντίον της Ουκρανίας αρκετές φορές τους τελευταίους εννέα μήνες, οδηγώντας σε έναν καταιγισμό τηλεφωνικών επαφών, αυτόν τον μήνα, μεταξύ Αμερικανών, Ευρωπαίων και Ρώσων αξιωματούχων που προσπάθησαν να περιορίσουν τις εντάσεις.

Η προειδοποίηση του Αμερικανού υπουργού Άμυνας

Όπως αναφέρει το «Politico», μια ημέρα πριν αναχωρήσει για πολυήμερη περιοδεία στον Ινδικό – Ειρηνικό, ο Λόιντ Όστιν περιέγραψε μια ζοφερή εικόνα για τον κόσμο, υπονοώντας ένα σενάριο στο οποίο οι απολυταρχικοί ηγέτες θα σπεύσουν να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα, αν δεν αποτραπεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Θα μπορούσαν κάλλιστα να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η απόκτηση πυρηνικών όπλων θα τους έδινε μια δική τους άδεια κυνηγιού και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα επικίνδυνο σπιράλ διάδοσης των πυρηνικών όπλων», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας στο Διεθνές Φόρουμ Ασφαλείας του Χάλιφαξ. Ακόμα, ο ίδιος προειδοποίησε ότι «ο Πούτιν μπορεί να καταφύγει και πάλι σε βαθιά ανεύθυνες πυρηνικές σπαζοκεφαλιές», καθώς ο πόλεμος παρατείνεται και αν οι ουκρανικές δυνάμεις επελαύνουν εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων.

Επίσης, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι η βοήθεια στην υπεράσπιση της Ουκρανίας είναι προς το εθνικό συμφέρον και ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να βοηθήσουμε τον αγώνα του Κιέβου, δεδομένου ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες, τουλάχιστον εν ευθέτω χρόνω, είναι απίθανες.

Η μεγάλη ανησυχία των Αμερικανών για τη διάδοση των πυρηνικών όπλων

Τα σχόλια του Λόιντ Όστιν, πάντως, έρχονται με φόντο έναν νέο γύρο πυραυλικών δοκιμών από τη Βόρεια Κορέα, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης εκτόξευσης ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου. Αυτές οι κινήσεις έχουν εγείρει εκ νέου φόβους ότι το καθεστώς στην Πιονγκγιάνγκ αυξάνει το εύρος και την πολυπλοκότητα του πυραυλικού οπλοστασίου του, το οποίο διαθέτει πυρηνικές ικανότητες. Την ίδια στιγμή, οι διεθνείς προσπάθειες για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν έχουν βαλτώσει και η Τεχεράνη, από την πλευρά της, έχει επεκτείνει σημαντικά το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ο γερουσιαστής Τζιμ Ρις από το Αϊντάχο, ο κορυφαίος Ρεπουμπλικάνος στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, δήλωσε ότι συμφωνεί με την εκτίμηση του Λόιντ Όστιν, ειδικά όσον αφορά στο Ιράν. «Εάν οι Ιρανοί αποκτήσουν πυρηνικό όπλο, θα υπάρξει μια σωρεία χωρών στη Μέση Ανατολή και σε άλλα μέρη του κόσμου που θα πιστέψουν ότι πρέπει να έχουν πυρηνικά όπλα για να απαντήσουν. Αυτή δεν είναι μια μικρή ανησυχία. Είναι μεγάλη ανησυχία» είπε χαρακτηριστικά ο γερουσιαστής.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, ακόμα και τώρα που πλέον οι ρωσικές δυνάμεις υποχωρούν στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας και οι ρωσικοί πύραυλοι χτυπούν τις μη στρατιωτικές υποδομές σε όλη τη χώρα, πλήττοντας τις υποδομές ηλεκτροδότησης, ενέργειας και υδροδότησης τόσο του Κιέβου όσο και άλλων μεγάλων πόλεων.

Κατά τη διάρκεια της δικής του ομιλίας στο Χάλιφαξ, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, φάνηκε να λέει ότι η Μόσχα ζήτησε από το Κίεβο μια «σύντομη ανακωχή», αλλά ένας από τους κορυφαίους βοηθούς του, ο επικεφαλής του Προεδρικού Γραφείου, Άντρι Γέρμακ, διευκρίνισε ότι η Ρωσία δεν υπέβαλε άμεσο αίτημα για προσωρινή παύση των μαχών.

Επικοινωνία ΝΑΤΟ – Ρωσίας

Ο κορυφαίος στρατιωτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, ο ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, είχε ανταλλάξει μια σειρά επιστολών κατά τη διάρκεια του έτους με τον επικεφαλής του ρωσικού στρατού, στρατηγό Βαλερί Γερασίμοφ. Ωστόσο, η αλληλογραφία διεκόπη από τον Ρώσο στρατηγό πριν από αρκετές εβδομάδες, όπως δήλωσε ο ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ στο «Politico», στο περιθώριο της εκδήλωσης.

«Δεν είμαι στο μυαλό του, αλλά αν πρέπει να μαντέψω, τότε θα έλεγα ότι δεν τον εξυπηρετούσε να επικοινωνήσει μαζί μου», δήλωσε ο κορυφαίος στρατιωτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι ο Βαλερί Γερασίμοφ απαίτησε από το ΝΑΤΟ να σταματήσει να προμηθεύει την Ουκρανία με όπλα. «Ουσιαστικά είπε, στην τελευταία του επικοινωνία, ότι δεν θέλει να μιλήσει μέχρι το ΝΑΤΟ να κάνει πίσω από την υποστήριξη της Ουκρανίας».

Ο ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ επεσήμανε ότι τα όπλα και η στρατιωτική βοήθεια που παρέχονται στην Ουκρανία, δίνονται από μεμονωμένα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά το Κρεμλίνο τα εξισώνει με τις συνεισφορές της ίδιας της συμμαχίας. Μάλιστα, ανέφερε ότι ο Βαλερί Γερασίμοφ τού το είπε στην τελευταία επικοινωνία τους: «Είσαι μέρος του προβλήματος».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στροφή στην Κρήτη για την αγορά ακινήτων – Τα Χανιά παρουσιάζουν αυξημένο ενδιαφέρον

Το ενδιαφέρον των επενδυτών για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα επεκτείνεται διαρκώς,...