Νέα ερώτηση, την 3η κατά σειρά, με θέμα «Χορηγία πρώην Προέδρων Κοινοτήτων» προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη, κατέθεσε την Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014, ο βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης.
Στην ερώτησή του ο κ. Βιρβιδάκης αναφέρει:
«Την 1η Απριλίου 2014, κατέθεσα προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, την με Α.Π. 7395/1-4-2014 ερώτηση με θέμα «Χορηγία πρώην Προέδρων Κοινοτήτων».
Με την παραπάνω ερώτηση ρωτούσα τους Υπουργούς εάν εξετάζουν το ενδεχόμενο ΜΟΝΟ κατά την πρώτη εφαρμογή του Νόμου 2539/1997 ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ, η θητεία των Προέδρων και των Μελών των Τοπικών Συμβουλίων, ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕΙ ΩΣ ΘΗΤΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ή ΜΕΛΟΥΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ και να τους καταβληθεί ισόβια χορηγία ΕΦΟΣΟΝ ΒΕΒΑΙΩΣ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ ΘΗΤΕΙΑ 20 ΕΤΩΝ, εκ των οποίων τα 4 ως πρόεδροι.
Στην απάντηση του ( για την οποία ενημερώθηκα αρχικά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ημέρες πριν την λάβω από τις υπηρεσίες της Βουλής) ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρεται αρχικά γενικώς στα αιρετά όργανα του κράτους μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνει τους βουλευτές, τους Δημάρχους, τους μετακλητούς και αιρετούς Νομάρχες τους οποίους δεν αφορούσε η ερώτησή μου.
Στη συνέχεια, παραθέτει την ισχύουσα νομοθεσία, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας είχα ήδη παραθέσει στην ερώτησή μου και καταλήγει ότι το αξίωμα του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου ήταν τιμητικό και άμισθο αγνοώντας τελείως όλα όσα ερωτούσα ορισμένα από τα οποία, ενδεικτικά και μόνο, έχω τονίσει με κεφαλαία.
Στις 19 Ιουνίου 2014 κατέθεσα προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας την με Α.Π. 226/19-6-2014 ερώτηση με θέμα «Χορηγία Πρώην Προέδρων και Κοινοτήτων» στην οποία ανέλυα με λεπτομέρεια την προηγούμενη ερώτηση έτσι ώστε να απαντηθούν τα ερωτήματα που έθετα και όχι ερωτήματα που δεν έθετα και ερωτούσα:
«1ον) Εξετάζουν το ενδεχόμενο μόνο κατά την πρώτη εφαρμογή του ν. 2539/1997, με την έννοια της μεταβατικής διάταξης, η θητεία των Προέδρων και των μελών των Τοπικών συμβουλίων να αναγνωριστεί ως θητεία Προέδρου ή μέλους Κοινοτικού Συμβουλίου αντίστοιχα και να τους καταβληθεί ισόβια χορηγία εφόσον βεβαίως έχουν συμπληρώσει συνολικά θητεία είκοσι ετών, εκ των οποίων τα τέσσερα ως πρόεδροι;
2ον) Πόσα άτομα αφορά η συγκεκριμένη διάταξη όπως την περιγράφω και ποια είναι η ετήσια επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού από την εφαρμογή της;».
Στην με Α.Π. 87044/0092/10-7-2014 απάντησή του ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρει μεταξύ άλλων «…όπως σας πληροφορήσαμε και με το αριθμ. 55836/0092/28-4-2014 έγγραφό μας, υπό τις παρούσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες δεν είναι δυνατή η ανακίνηση θέματος επέκτασης των διατάξεων της παρ. 19 του άρθρου 4 του ν. 3513/2006 και σε άλλες κατηγορίες αιρετών οργάνων, πολλώ μάλλον για όσους κατείχαν το αξίωμα του προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου, το οποίο σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 4 του ν. 2539/1997 ήταν τιμητικό και άμισθο.»».
Επειδή με την παραπάνω απάντηση το πρώτο ερώτημα της με Α.Π. 226/19-6-2014 ερώτησής του δεν απαντάται αφού στην ερώτηση δεν αναφέρεται σε πρώην Προέδρους Τοπικού Συμβουλίου αλλά σε πρώην Προέδρους Κοινοτικού Συμβουλίου, ενώ απάντηση στο δεύτερο ερώτημα δεν εμπεριέχεται καθόλου στην απάντηση, ο κ. Βιρβιδάκης ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό:
«1ον) Εξετάζεται το ενδεχόμενο μόνο κατά την πρώτη εφαρμογή του ν. 2539/1997, με την έννοια της ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ, η θητεία των Προέδρων και των μελών των Τοπικών συμβουλίων ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕΙ ΩΣ ΘΗΤΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ή ΜΕΛΟΥΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, αντίστοιχα και να τους καταβληθεί ισόβια χορηγία εφόσον βεβαίως έχουν συμπληρώσει συνολικά θητεία είκοσι ετών, εκ των οποίων τα τέσσερα ως πρόεδροι; Δηλαδή ρωτώ αφού η πλειοψηφία των Κοινοτήτων καταργήθηκε με τον Ν. 2539/1997 και όσοι έχουν συμπληρώσει συνολική θητεία 16 ετών εκ των οποίων τα 4 ως Πρόεδροι, δεν μπορούν να συμπληρώσουν την 20ετία που προβλέπει ο νόμος, εφόσον διετέλεσαν μέλη των Τοπικών Συμβουλίων κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής του Ν. 2539/1997 (δηλαδή από 1/1/1999 έως 31/12/2002) αυτό το διάστημα να τους αναγνωριστεί ως θητεία Κοινοτικού Συμβούλου για να μπορέσουν να συμπληρώσουν την 20ετία την οποία με άλλο τρόπο δεν μπορούν να συμπληρώσουν χωρίς να έχουν αυτοί την ευθύνη.
2ον) Πόσα άτομα θα αφορά η συγκεκριμένη διάταξη όπως την περιγράφω και ποια θα είναι η ετήσια επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού από την εφαρμογή της;»