17.8 C
Chania
Friday, January 10, 2025

Νέα μελέτη παρουσιάζει τον λόγο που κάποιοι θάνατοι από κορονοϊό παρέμεναν ανεξήγητοι

Ημερομηνία:

Προβληματισμό προκαλεί στην επιστημονική κοινότητα η δράση της ουσίας «κυτοκίνης» του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος, η οποία υπό συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση ασθενών με κορονοϊό που βρίσκονται στην εντατική και που αγωνίζονται να αναπνεύσουν.

Oι περισσότεροι ερευνητές μιλούν για μια κατάσταση που ονομάζεται «καταιγίδα κυτοκίνης», μια απόκριση δηλαδή του οργανισμού που καλείται να αντιμετωπίσει ιογενείς λοιμώξεις όταν αυτές εμφανιστούν. Οι ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους από τον Covid-19 σε πολλές περιπτώσεις βρέθηκαν με ελάχιστο φορτίο του ιού μέσα τους.

Το ανοσοποιητικό τους σύστημα το ξεφορτώθηκε. Τα εργαλεία όμως που ενεργοποιήθηκαν για τη διαδικασία αυτή μάλλον εκδίωξαν ισχυρές ενώσεις, κυτοκίνες και άλλου είδους ουσίες- βλάπτοντας θανάσιμα τους ιστούς και τα όργανα του σώματος.

Με άλλα λόγια, μιλάμε για μια υπερβολική δράση της ουσίας να προστατέψει τον οργανισμό, που όμως έχει τα αντίστροφα αποτελέσματα. Ο Δρ. Ράντι Κρον, καθηγητής παιδιατρικής και ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, ο οποίος εδώ και χρόνια μελετά το φαινόμενο «καταιγίδες κυτοκίνης», επισημαίνει ότι ορισμένοι ασθενείς που νοσηλεύονταν με κορονοϊό στο νοσοκομείο, βίωσαν αυτές τις ανοσολογικές υπερβολικές αντιδράσεις. Ωστόσο, συμφωνεί πως δεν είναι πανομοιότυπες με τις αντιδράσεις που παρατηρούνται σε άλλες διαταραχές και πρέπει ακόμα να μάθουμε πολλά.

Η ιδέα της καταιγίδας έχει μέχρι στιγμής επικεντρωθεί σε μία κυτοκίνη και συγκεκριμένα την ιντερλευκίνη-6 ή il-6. Η πεποίθηση πως μπορεί να είναι ο ένοχος για ορισμένους θανάτους από τον Covid-19 προέρχεται από κάποιες αναφορές στην Κίνα που καταγράφηκαν στις αρχές της πανδημίας.

Οι γιατροί ανέφεραν πως ένας ασθενής που κατέληξε διαγνώστηκε με υψηλά επίπεδα της ουσίας στον οργανισμό του. Κάποια στιγμή, οι επιστήμονες προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν φάρμακα για να μπλοκάρουν την ιντερλευκίνη-6 ή il-6 στο αίμα του και όταν αυτό έγινε, εκείνος ανέκαμψε προσωρινά. Παρόμοιες αναφορές έχουν γίνει και στην Ιταλία.

Μερικά φάρμακα που μπλοκάρουν την ουσία κυκλοφορούν στην αγορά για την θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Μπορούν επίσης να σταματήσουν τις σοβαρές ανοσολογικές αντιδράσεις σε άλλες καταστάσεις, όπως το σύνδρομο απελευθέρωσης κυτοκίνης που μπορεί να εμφανιστεί σε ορισμένες θεραπείες καρκίνου.

Όπως και να ’χει, τα φάρμακα κατά της ουσίας υιοθετήθηκαν από πολλά νοσοκομεία ως μέσο θεραπείας ενάντια στον κορονοϊό και είχαν αποτέλεσμα. Η ιδέα είναι πως προλάμβαναν τις καταιγίδες κυτοκίνης.

«Είναι τόσο εύκολο να θυμάστε τις περιπτώσεις που ο οργανισμός σας ανταποκρίθηκε σωστά και όχι εκείνες που δεν τα κατάφερε», εξήγησε ο Δρ. Μπρους Γουόλκερ, ένας ανοσολόγος και διευθυντής  του Ragon Institute of Massachusetts General Hospital, M.I.T. που συμμετείχε στις πρόσφατες μελέτες.

(Mε πληροφορίες από New York Times)

huffingtonpost.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ