12.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Νέοι και παιδιά από την Κρήτη στην ουρά για μεταμόσχευση

Ημερομηνία:

Στην αναμονή για το πολύτιμο δώρο της ζωής βρίσκονται τρία παιδιά από τα Χανιά που χρειάζονται μεταμόσχευση

Συνεχώς μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ των διαθέσιμων οργάνων προς μεταμόσχευση και του αριθμού των ασθενών στις λίστες αναμονής τόσο από την Κρήτη όσο και από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Καθοριστικός – για άλλη μια φορά – κρίνεται ο ρόλος της ενημέρωσης. Αξιοσημείωτο είναι πως στα Χανιά ο Σύλλογος Ορίζοντας, που στηρίζει άτομα με νεοπλασίες, έπειτα από συνεχείς δράσεις ενημέρωσης κατάφερε από τον Μάιο του 2012 μέχρι τον Μάιο του 2013 να εγγραφούν εξήντα Χανιώτες εθελοντές δότες, όπως ανέφερε στα Χανιώτικα Νέα η κοινωνική λειτουργός του Συλλόγου Αργυρώ Δρακάκη. Φέτος κατά τη διάρκεια τριήμερης εκδήλωσης του Ορίζοντα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα επιζώντων του καρκίνου, ο αριθμός διπλασιάστηκε, δηλαδή εγγράφηκαν εκατόν είκοσι επτά δότες. Χρειάζεται ενεργοποίηση και ενημέρωση, μόνο έτσι ευαισθητοποιείται ο κόσμος, διότι υπάρχει άγνοια, φόβος και δισταγμός. Στην ουσία, όμως, δίνεις ζωή από τη δική σου ζωή, σημείωσε.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μεταμοσχεύσεων που εορτάζεται κάθε Οκτώβριο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη, μιλήσαμε με τους υπεύθυνους του Συλλόγου Ορίζοντας που επιτελεί σημαντικό έργο τα τελευταία χρόνια στα Χανιά, αλλά και με τον διευθυντή της Μονάδας Παίδων του Νοσοκομείου Αγ. Σοφία κ. Στέλιο Γραφάκο καθώς και με τον υπεύθυνο της Μονάδας Μεταμόσχευσης Ενηλίκων στο Νοσοκομείο Αττικόν κ. Παναγιώτη Τσιριγώτη. Οπως επεσήμαναν εκατοντάδες άνθρωποι, έχουν ευεργετηθεί από μια επιτυχημένη μεταμόσχευση, αλλά και εκατοντάδες ακόμη περιμένουν τη σωτηρία.

ΕΠΤΑ ΚΡΗΤΙΚΟΠΟΥΛΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ

Ανάγκη μεταμόσχευσης έχουν κάθε χρόνο έξι με επτά παιδιά από την Κρήτη που νοσηλεύονται στη Μονάδα Μεταμόσχευσης του Νοσοκομείου Παίδων Αγ. Σοφία. Μάλιστα αυτή τη στιγμή στη Μονάδα νοσηλεύονται δύο Κρητικόπουλα σύμφωνα με τον διευθυντή της Μονάδας κ. Στέλιο Γραφάκο.

Οπως ανέφερε στα Χανιώτικα Νέα ο κ. Γραφάκος, στην Ελλάδα κάθε χρόνο γίνονται περίπου διακόσιες μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών. Στη Μονάδα Μεταμόσχευσης του Νοσοκομείου Παίδων γίνονται περίπου πενήντα πέντε μεταμοσχεύσεις τον χρόνο σε παιδιά, ενώ από την αρχή της λειτουργίας της μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου εξακόσιες εβδομήντα μεταμοσχεύσεις.

Ο διευθυντής της Μονάδας Μεταμόσχευσης στο Νοσοκομείο Παίδων εξήγησε πως οι μεταμοσχεύσεις αφορούν παιδιά με λευχαιμία, λεμφώματα, απλαστική αναιμία, κληρονομικές ανοσοανεπάρκειες, διάφορες μορφές καρκίνου της παιδικής ηλικίας και μεσογειακή αναιμία.

Ο ίδιος τόνισε πως σήμερα αυξάνει ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων λόγω του ότι μπορούν να βρίσκονται συμβατοί δότες εκτός της οικογένειας του ασθενή και επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο της ενημέρωσης για την ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας. Σύμφωνα με τον κ. Γραφάκο σε όλο τον κόσμο υπάρχουν αυτήν τη στιγμή 22 εκατομ. εθελοντές δότες που προσφέρουν μοσχεύματα για μη συγγενείς τους, αλλά στην Ελλάδα ο αριθμός των εθελοντών είναι ακόμη πολύ μικρός, αφού δεν ξεπερνά τους 35.000 δότες. Ακόμη και η Κύπρος, που έχει πολύ λιγότερο πληθυσμό, έχει 130.000 εθελοντές δότες.

Ο διευθυντής της Μονάδας Μεταμόσχευσης στο Νοσοκομείο Παίδων αναφέρθηκε στην αξιόλογη προσπάθεια που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια το Κέντρο Εθελοντών Δοτών Πανεπιστημίου Πάτρας όπου έχουν εγγραφεί τέσσερις χιλιάδες δότες τα τελευταία δύο χρόνια, προσφέροντας μοσχεύματα σε δύο Ελληνες και έναν ξένο. Μάλιστα ο ίδιος γνωστοποίησε πως τον επόμενο μήνα θα λειτουργήσει στο Νοσοκομείο Παίδων Αγ. Σοφία μια καινούργια τράπεζα εθελοντών δοτών από τον Σύλλογο Ελπίδα. Ελπίζουμε με συντονισμένες προσπάθειες και καλή ενημέρωση να αυξήσουμε τον αριθμό των Ελλήνων εθελοντών δοτών σε 80.000 – 100.000 μέσα στην επόμενη πενταετία, ώστε να μπορούν οι ασθενείς να βρουν πιο εύκολα και πιο γρήγορα μόσχευμα, τόνισε.

ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΕΩΣ 25 ΕΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΜΟΣΧΕΥΜΑ

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος της Μονάδας Μεταμόσχευσης Ενηλίκων στο Νοσοκομείο Αττικόν κ. Παναγιώτης Τσιριγώτης τόνισε πως στα τρία χρόνια λειτουργίας της Μονάδας έχουν νοσηλευθεί αρκετοί ασθενείς από την Κρήτη που χρειάζονταν μεταμόσχευση και μάλιστα νέοι άνθρωποι ηλικίας από 25 ετών.

Ο ίδιος επεσήμανε την ανάγκη που υπάρχει σε Ελληνες ασθενείς για μεταμοσχεύσεις τονίζοντας ότι θα έπρεπε στην Ελλάδα να γίνονται περισσότερες μεταμοσχεύσεις από αυτές που γίνονται ήδη. Εάν δει κάποιος τον αριθμό των μεταμοσχεύσεων σε διάφορες χώρες της Ε.Ε. ανά πληθυσμό και τα στοιχεία που καταγράφει κάθε χρόνο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων για την Ελλάδα, η χώρα μας βρίσκεται κάτω από τη μέση της πυραμίδας. Αυτό οφείλεται στα λίγα κέντρα μεταμοσχεύσεων που υπάρχουν στην Ελλάδα και πρέπει να ενδυναμωθούν και στην έλλειψη ενημέρωσης του κόσμου. Εχουν γίνει κάποιες καμπάνιες ευαισθητοποίησης από την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Δεν υπάρχει από τον κόσμο η διάθεση της προσφοράς. Επίσης δεν γνωρίζουν για τη μεταμόσχευση και κατά δεύτερον φοβούνται.

Πηγή: prismanews.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ